Dziękuje za uznanie.![]()
Fakt równowaga dawno została zachwiana. Przyczynił się do tego człowiek. Przepraszam za sarkazm. Powiedzmy tak jestem fanatykiem, a z fanatykami nie dyskutuje się.![]()
Dziękuje za uznanie.![]()
Fakt równowaga dawno została zachwiana. Przyczynił się do tego człowiek. Przepraszam za sarkazm. Powiedzmy tak jestem fanatykiem, a z fanatykami nie dyskutuje się.![]()
Miej litość wystrzelać ekologów. Pod jednym warunkiem weźmiesz moje koty i psa kretyna na utrzymanie. Z tego co kojarzę znamy się w realu, lubisz koty, a Borys może być pożywieniem dla wilków.
A na poważnie wałkowaliśmy ten temat tak długo, że wydaje mi się iż wykorzystaliśmy wszystkie argumenty. Przede mną szkolenie w ramach interpretacji przyrody o wilkach. Mam nadzieję, że pan Śmietana trochę rozjaśni mi w głowie. Koledzy biolodzy z którymi szkolimy się maja zdania podzielone. Wszyscy podkreślają jedno. W ostatnich latach pozyskano zbyt dużo jeleni, brakuje pokarmu dla wilków. Z tego co wiem populacja wilków zbytnio nie powiększyła się, spadła za to populacja jeleni.
Demonizowanie wilków (np wilkołaki) zaczynalo się w śreniowieczu i tego nie warto kontynuować. Demonem prawdziwym,choć żalosnym jest czlowiek.
Iras 7214
www.bieszczady.net.pl
www.karpaty.travel.pl
www.iras.net.travel.pl - Irasowe wojaże
Wszystkie błędy ort. są zamierzone i chronione prawem autorskim. Wykorzystywanie ich bez zgody autora jest zabronione ;)
I taka jest prawda - marekm. Zdrówko!
Bardzo cenna inicjatywa przez to że pochodzi od tubylców.Nieszczęściem by było podpięcie się ludzi z zewnątrz-nie dość że ktoś mógłby próbować ją przejąć,ale też zwolennicy odstrzałów mogliby podważać jej szczerość(...wy nie z Bieszczad,więc nie wiecie jak tu jest naprawdę...itp)
Pozdrav
Co do kolczatek: czy robia tez takie dla np...jamnikow?
Pozdrawiam
Te kolczatki, to wynalazek prawie tak stary, jak pies pasterski i metal ;-) . Natomiast pewnym novum są kryzy, zakładane owcom na szyję, plastikowe, tanie i ponoć skuteczne, jak wykazują doświadczenia hodowców w tych krajach, w których hodowla owiec nadal ważną gałązką gospodarki narodowej jest. Podobne do tych, jakie weterynarze zakładają pieskom, coby nie zrywały sobie opatrunków itp. Ale trwalsze, zabezpieczające nawet przed większymi drapieżnikami, aniżeli wilk. Niewątpliwie ("ej góry nase góry'), kierdel tak wyekwipowanynie wygląda romantycznie.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)