Jako miłośnik zaszczutych drapieżników wpisuję się do klubu zdalnie.Popieram dobrych i mądrych ludzi! Gdyby tak mozna zapolowac na głupków,naturalnie po rzymsku,siecią - i do osobnego matecznika pilnowanego przez wilki. Pozdrawiam.
Rany,chris,toż byłoby,gdyby wilki odkuły się na ludziach! Jezus Maria Szwejku,jak zaczynał nadporucznik wnerwiony przez Szwejka i chwytał sie za glowe. O boga szkoda krzyżować szpady. Bajki dla ludu musza istnieć. Pod kazdą szerokoscią (inteligentne bajki mają Dogoni z Afryki,bo wierza w astronomię,choć nazywają ja inaczej).Lud musi wierzyć,by nie wierzyć,ze musi umrzeć (stylowo mi tu nie wyszło,bo praca czeka). Trudno godzić się z faktem,że finita la commedia. Co do wilczycy,to ci panowie z Watykanu przejęli Rzym po upadku Rzymu,jedynie tiarę pożyczyli u Persów. Ciekawe,ze prawie wszystko z mitu przejęli po Mitraizmie,a przykazania od Egipcjan,mozna o tym poczytać w tzw księgach moralnosci Maa,o ile pomne.Co do wilków w wilczej skórze,to niech żyją. Na pohybel sportowcom z dubeltówką i karabinem z lunetą.
Pozdrowienia.Acha. Z moich sudiow nad starozytnoscią winikło m.in.,że Rzym Rzymian musiał upaść,gdy przestał walczyć i zaczął wierzyć. No,to cześć i ukłon dla klubu w Cisnej. W Cisnej mają pyszny barszcz z uszkami.
Sobie wyobraź Juraj, kraj wielkości Polski z kilkuset ludźmi i 40 milionami wilków - ot, szkoła przetrwania.Chapeau bas przed wilczymi sforami. Pozdro.
Drogi p.pantz - jasne, że wiem, iż powtarzam się.
- co do zaniku chrześcijaństwa; spójrz, na co przerabiane są kościoły w UE, kto ubolewa nad zanikajacą liczbą "wiernych", poczytaj encyklikę upatrującą przyszłość Kościoła w tzw. "krajach trzeciego świata", czyli w sferze głodu, chorób i analfabetyzmu.
- jeśli nie czytasz, nie patrzysz, nie widzisz, nie wiesz - Twój tylko problem.
- o "gorszości" nie wspomniałem, bowiem optymistą jestem, w genach rodzaju ludzkiego on jest, podobie,jak,niestety,agresja.
- co do posłuszeństwa władzom takim czy owakim - nie tylko w tej epoce (niewolnictwo) patrzono na ludzi, jak na owieczki, mające słuchać, robić, płacić i zdechnąć.
- krytyka bez wiedzy? ależ dziś małolaty widzą, że z tym całym religijnym bałaganem coś nie tak jest, że po co właściwie ten cały Kosciół, skoro o nim wzmianki w Piśmie nie ma ( poza: "tyś jest jako skała":)...
- co do Herodota - no widywali ludziska jakoweś znaczki, wróżby snuli itp pierdołki, w podobny sposób Sienkiewicz ładnie dość pisze w Trylogii.
- jeśli w ówczesnej czasoprzestrzeni byli tylko chrześcijanie - OK , tylko Oni byli.
- nie mam pojęcia, jakie miasto w Starożytności było najważniejsze, zwłaszcza w czasach pojawienia się setek głosicieli końca swiata, nadejścia czegoś tam lepszego ... pewnie to, w którym owi głosiciele byli najlepiej wysłuchiwani i wynagradzani.
- istotnie, co do wilka w herbie zawierzyłem Twej wiedzy, tym niemniej wilczyca/wilk kojarzony był z Rzymem, dość pozytywnie przez Rzymian, jako karmicielka, negatywnie raczej przez plemiona i protoorganizmy państwowe podlegające ich władzy. A potem przeszło owo skojarzenie na papiestwo ... Jakoś nie wiedzieć czemu ;-)
- ponieważ wątek tyczy wilka - pytanie było proste dość - czy czujesz się owcą, pasioną przez stwórcę swego i jego ziemskich namiestników, czy w związku z tym, jako ta, obawiasz się wilka ;-)), czyli diabełka....
- co do sposobów wypowiedzi na forum - nie piszemy tu ustaw czy aktów niższego rzędu, starajmy jedynie trzymać się zasady "mądrej głowie dość dwie słowie", starej dość, tyle na temat dzielenia na czworo.
- co do odbioru wilka akurat w tej kulturze, o ile istnieje cóś takiego, jak kultura chrześcijańska, myślę, że było by inaczej. Jedną z katastrofalnych reguł testamentowych była ta, która głosiła/głosi: "Czyńmy ziemię sobie poddaną". No i tak sobie czynimy, aż za chwilkę nas nie będzie ...
- co do istnienia czy nieistnienia bozi/bóź nie wypowiem się, bo po co, to kwestia WIARY, li tylko dodam, iż nikt nie wykazał jakoś jego/ich istnienia ;-). Nie zjesz - nie najesz się. Tyle.
No i na koniec - jak serdeczności, to i pocałunki, Pozdro.
W p.s. dodam, iż jeśli powołujesz się na Konstantyna, weźże pod uwagę proszę, iż jego późniejsza "darowizna" mocująca papę, zwana jest największym oszustwem w historii świata, także przez teologów katolickich.
..... i to by było tyle na temat wilka.
Widziałam te nowe koszarowiska dla owiec i innszych bydlątek. Białe taśmy w pojączeniu z drutami i generatorem słonecznym otaczają miejsce w którym trzymane są nocą zwierzęta domowe. Rozmawiałam z Nikosem. Ma takie cudo ufundowane przez króla Norwegii. Jest bardziej niż zadowolony. Ogrodzenie sprawdziło się.
Naukowcy z Uniwesytetu w Oslo i Imperial College London dokonali symulacji komputerowej,z której wynika,ze wilki moglyby trzymać w szachu rozmnażające sie w Szkocji jelenie karmiące się chętnie pędami mlodych drzew i niszczące nadzieję Szkotów na prawdziwe lasy.Podobno nawet hodowcy owiec byli sklonni pogodzić się z istnieniem wilków jako strażników flory,bo dostaja duże odszkodowania za każdą zagryzioną owcę. Oby tylko nie bylo tak,jak z australijskimi królikami. Jedna kroliki przezyją populacyjnie nawet wybuch atomowy,jak pluskwy etc,a wilki to ginąca arystokracja.
Co do wątpliwosci Chrisa w kwestii najwiekszego miasta w starozytnosci,to trzeba zapytac,jakiego świata. Rzymianie znali tylko swiat po podbojach Aleksandra. A już Aleksandria egipska nazywana byla z racji swej wielkosci,Aleksandria przy Egipcie,Alexandria ad Aegyptum. A nieznane Rzymianom miasta Azji,np Chin,jak Pekin? Aleksandria byla piekniejsza od Rzymu i miala tez ponad milion mieszkańcow,no i tam wlasnie a nie w Judei rodzil się ferment filozoficzny,ktory,niestety,przemienil się w chrzescijaństwo.Po upadku Rzymu w V stuleciu byla to już dziura,w ktorej pasły się kozy,a wMauzoleum Hadriana mieszkali bandyci,poźniejsi arystokraci Italii,tamtejszy papież też nie rożnil sie od nich,vide dzieje papiestwa.Pozdrowienia.
Psia kość,zapomnialem o kulturach i miastach Ameryki przed Kolumbem!
Chris! Wyobrax sobie Szkocję pełną wilkow w spódniczkach w kratę,pelno kiltów,gdzie okiem rzucisz,jelenie i Szkoci pod kontrolą,owce zwierzętami selekcyjnymi,wilcza policja drogowa,parlament w wilczych skórachna Uniwersytecie w Edynburgu profesorowie z ogonami...To dopiero byłaby symulacja!I likwidacja wszelkich psich bud w wioskach. Pelny humanizm.Ech...
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki