Strona 56 z 82 PierwszyPierwszy ... 6 46 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 66 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 906

Wątek: Beda strzelac do wilków

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2007

Domyślnie Odp: Beda strzelac do wilków

Witam
    Siedzę sobie cichutko …i korzystam z Waszego doświadczenia, bo w tematach sensu stricte bieszczadzkich jestem „żółtodziobem”. Po długiej przerwie mam nadzieje wrócić do starej miłości.
    Tak tez i ten topic uważnie czytam.
    Bardzo miło odbieram merytorycznie konkretną dyskusje n.p. Lucyny, Radka, Ludwika.
    Troche mniej osobiste, "energiczne" rozważania Joorga ( „skąd – inąd” – z tego co czytam Joorg Twoje posty…to dziwne dla Ciebie Joorg )
    ( http://forum.bieszczady.info.pl/showpost.php?p=54936&postcount=548 )
    Lucyna nie daj sie kneblować :)

Mam jednak refleksje, która dotyczy zarówno Bieszczad jak i innych dużych kompleksów leśnych.
    Wilka ,ale tez i całego ekosystemu leśnego – zwłaszcza zwierząt.
    To prawda wilk potrzebuje odpowiedniego terenu, odpowiedniej ilości zwierzyny itd.
    To prawda .Straty, równowaga itd.
    W tych tematach nie jestem "żółtodziobem" i pozwole sobie na kilka słów.
    Problem, który chciałem tu poruszyć jest jakby…odwróceniem tematu.
    Może problem nie w tym, co one robią, ale co my robimy?
    Napisze coś co zapewne wywoła westchniecie i wyrobie sobie opinie „świra” ,ale. .może zapominamy ,że to my ograniczamy tereny leśne?
    Mamy strasznie wygorowane opinie o sobie, o naszej przewadze nad innymi gatunkami…Jesteśmy jako gatunek największym szkodnikiem tej planety.
    Cytat Zamieszczone przez długi Zobacz posta
    /.../ Tak mało wiemy o "naturalnej" hodowli dzikich zwierząt. Czego się nie dotkniemy, to psujemy. Ale potwierdzasz pośrednio, że myśliwi mało się nadają do regulacji zwierzyny./.../.

No właśnie...Wszyscy to wiedzą...a jednak.Dlaczego nie wystrzelamy troche chińczyków, hindusów...?
    Tu też jest problem z populacją, szkodzeniem innym ?
    Barnaba dobrze napisał ...mamy sporo do odstrzelenia...
    A może problem jest faktycznie w traktowaniu przedmiotowym zwierząt?
    Brak korytarzy ekologicznych do migracji zwierzat, brak kontroli rozrodu ( najlepiej odstrzelić to co się urodziło ).
    Może lepiej uczyć się od mądrzejszych? Kontrola hormonalna rozrodu , w ostateczności odłów i przewożenie na inne tereny - to nie fikcja - to jest do zrobienia.
    Wystarczy troche wysiłku i gdy nie wiemy jak - poradzić sie ludzi ,którzy na świecie robią to profesjonalnie.
    Brakuje terenów? To może mniej wycinać na hotele i drogi dojazdowe na Euro 2012 i tworzyć nowe chronione tereny leśne ,bo Euro 2022 w ogóle sie nie odbędzie z powodu braku cywilizacji...
    Taniej robić afery, zagrożenie dla czlowieka..i odstrzał....żeby chociaż jednym strzałem...tu zwykle myśliwi mają ..trudne warunki. Niech sprawdzają się strzelcy typu "Sokole Oko" w strzeleniu ampułką ...ale czym sie pochwalić? skóry nie ma....
    Ech....poniosło mnie troche....ciągle zwierzęta są traktowane jak pionki na szachownicy.

Pozdrawiam wszystkich
    Ostatnio edytowane przez fox ; 20-01-2008 o 21:56 Powód: poprawa błędów literowych

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez fox Zobacz posta
    Lucyna nie daj sie kneblować :)

Jesteśmy jako gatunek największym szkodnikiem tej planety.

Brak korytarzy ekologicznych do migracji zwierzat, brak kontroli rozrodu ( najlepiej odstrzelić to co się urodziło ).
    Może lepiej uczyć się od mądrzejszych? Kontrola hormonalna rozrodu , w ostateczności odłów i przewożenie na inne tereny - to nie fikcja - to jest do zrobienia.

Taniej robić afery, zagrożenie dla czlowieka..i odstrzał....żeby chociaż jednym strzałem...tu zwykle myśliwi mają ..trudne warunki. Niech sprawdzają się strzelcy typu "Sokole Oko" w strzeleniu ampułką ...ale czym sie pochwalić? skóry nie ma....
    Ech....poniosło mnie troche....ciągle zwierzęta są traktowane jak pionki na szachownicy.
    Ad.1 Lubię gryźć kneble. Mam nadzieję, że na dłużej pozostaniesz na naszym forum. Co dwóch świrów to nie jeden. Gdybyśmy tak policzyli nawiedzonych i biologów na tym forum wyszłaby niezła wataha.

Ad.2 Bez wątpienia. Niestety, nie uświadamiamy sobie tego. Pamiętam pewną dyskusje z młodzieżą w czasie oprowadzania po ścieżce dydaktycznej. "Zeszło nam" na obecnie trwające wielkie wymierania gatunków. Codziennie jakiś gatunek znika z naszej planety. Zaczęliśmy porównywać dzisziejszą sytuację z tymi z praprzeszłości. Wyszło nam, że końcowy etap może zakończyć się zniknięciem dominanta z planety.

Ad.3 Mam przez cały czas cichą nadzieję, że szerokie korytarze ekologiczne umiejscowione na korytarzach migracyjnych powstaną. Inaczej dojdzie do tragedii.
    Nie złyszałam o kontroli hormonalnej u dzikich zwierząt. Mógłbyś coś na ten temat napisać.
    Ad.4. Kiedyś napisałam, że należałoby wprowadzić selekcyjny odstrzał myśliwych. Czasy "Sokolego Oka" odeszły bezpowrotnie do przeszłości.Wiesz w jaki sposób rozpoznaję, że w okolicy jest ambona? Po zapachu. Prawie zawsze znajduje się obok niej padlina. Łamanie prawa "na całego" padnięte ciele, świnia, pies. Jeżeli nie padlina to chociaż poletko z przysmakami. To w chwili obecnej uchodzi wśród myśliwych za etyczne. Nie mówię już o ambonach położych tuż przy granicy z rezerwatem np. "Bobry w Uhercach".

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2007

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Ad.2 Bez wątpienia. Niestety, nie uświadamiamy sobie tego./../ Wyszło nam, że końcowy etap może zakończyć się zniknięciem dominanta z planety.

Ad.3 Mam przez cały czas cichą nadzieję, że szerokie korytarze ekologiczne umiejscowione na korytarzach migracyjnych powstaną. Inaczej dojdzie do tragedii.
    Nie złyszałam o kontroli hormonalnej u dzikich zwierząt. Mógłbyś coś na ten temat napisać.
    Ad.4. Kiedyś napisałam, że należałoby wprowadzić selekcyjny odstrzał myśliwych. Czasy "Sokolego Oka" odeszły bezpowrotnie do przeszłości.Wiesz w jaki sposób rozpoznaję, że w okolicy jest ambona? Po zapachu. /../
    "Ad 2" Tak . Niestety to prawda. Na stronie NASA ( ciekawe, że nie ekologicznej ), sa niezmiernie ciekawe artukuły o prognozach na najbliższe lata. To nie 'wróżka"....ajednkaludzie iwedza...wolą nie czytać...i zbierac na samochód 3,0 z klimatyzacją i turbo doładowaniem. To nawet nie "wypieroanie" ,ale infantylne poczucie "zawsze jakoś bylo ..to i teraz będzie".

"Ad3" Korytarzami ekologicznymi intensywnie zajmuje sie Pracownia na rzecz Wszystkich Istot do której należę. To bardzo wazna sprawa. Tak jak i "micro' korytarze - zabezpieczenia i przejścia pod drogami szybkiego ruchu bardzo często dzielącymi większy obszar leśny na kawałeczki. Makabryczne i częste wypadki. Obok mnie - na trasie Katowice -Bielsko-Biała to nieomalże codzienne wydarzenie ( Puszcza Psczyńska ) :(
    Regulacja hormonalna to niestety bardzo droga i pracochłonna sprawa.
    najczęciej ograniczona do pracy instytutów, poszczegolnych ludzi. Ciagle uwazana za "nowatorksa i eksperymentalną"...chociaż żaden to eksperyment, bo wiadomo jak to zrobić i jaki będzie efekt.
    W Polsce zaczyna i chyba do tej pory kończy na...regulacji w miastach ilości dzikich kotów. Dokarmiane rozmnazają sie bez ograniczeń (ograniczeniem plodności dla kotek jest niski poziom hormonów np.z powodu przewleklego niedożywienia )
    Moja wiedza oparta jest głównie na dzialaniach na terenie USA ( stada dzikich koni - zwłaszcza po aferze w Australii ) , oraz u róznych zwierząt gdy nie można odławiać i przenosić na inne tereny ( głównie z powodu braków terenów :( ).
    Jezeli to Cie interesuje -przejrzę w wolnej chwili płytki z nagranymi programami z Animal Planet i Discovery . Tam sa prezentowani ludzie zajmujący sie dzikimi zwierzetami , tamtez kilkakrotnie omawiano stosowanie antykoncepcji. W tym momencie nie chce podawać konkretóqw bo ich nie pamietam, a jestem na dyżurze. Nie jest to rozpowszechnione ,ale często powraca ten temat - odpowiedzialności ludzi za koegzystencje i odpowiednie relacje - również ilościowe poszczególnych gatunków.
    Może to dobry kierunek a nie zabijanie?

"Ad 4" .Cóż....:((...bez komentarza.

Pozdrawiam Cie serdecznie.

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

Dobra sporo popisalismy sie tutaj mam pytanie do kur.. nydzy beda strzelac to tych futrzakow czy nie ?

Bieszczadnik Awatar ludwik
    Na forum od
    12.2007
    Rodem z
    Opole

Łobacymy.
    Ja tak casem lubiem poprowokować, do puogadanio.
    Muoze bedom strzeloć, muoze nie.
    Kie bedom strzeloć, ba usłysymy. Byńdzie sakramencki wrzask na forum.
    Ej! sakramencki..
    Puodżcie z Buogiem.
    Parnićku, my jsme s Tebou,
    neopustime Te,
    nikdy Te nezradime,
    bo my Ti verime!

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Jest nieźle:
    http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...OSCI/662490496
    21 stycznia 2008 - 15:30

Bieszczady > Wilk już nie groźny
    Samotny wilk, który polował w Jabłonkach na psy i straszył ludzi, nie chwycił zastawionej przez leśników przynęty i nie pozwolił się odstrzelić.

Nadleśnictwo Baligród uzyskało zgodę na likwidację drapieżnika po tym, jak coraz częściej widywany był w Jabłonkach.

Podkradał się do ludzkich siedzib, zagryzł trzy psy. Wilk nie mógł w inny sposób zdobyć pożywienia - kulał na lewą, przednią łapę i został odrzucony przez watahę.

Myśliwi czatowali na basiora kilka dni.

- Nęciliśmy go wykładając karmę, ale okazał się bardziej cwany niż ludzie - mówi Stanisław Tobolewski, zastępca nadleśniczego w Baligrodzie.

- Uratowało go również to, że stopniał śnieg i niełatwo było go wytropić.

Według Tobolewskiego, drapieżnik najpewniej wylizał rany. Jest na tyle mocny, że nie podchodzi już do Jabłonek, tylko poluje w lesie.

- Pozwolenie na odstrzał straciło ważność, o nowe nie będziemy występować, bo zagrożenie minęło - mówi.

- Dobrze się stało, że ten samiec przeżył.

KP
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

"Dlaczego nie wystrzelamy troche chińczyków, hindusów...?" - napisał ktosik ...
    Może byśmy pisali o tych nacjach z dużej literki :). Jak o polakach . Nieco mi zaszkodziły pożarte, inne, aniżeli człek, ssaki... Jednak jest OK. Tylko pozwalam sobie zwrócić uwagę, a propos tego wątku, że Chińczycy szczycą się zaleganiem swych ciał na metr kw., czytaj :gęstość zaludnienia, podobnym ,jak w Polsce, zatem nieco, jak każde, nietrafione jest porównanie ... Co inszego Hindusi na terenie Indii, alee jak mec. Giertych zarządzi, kto wie...

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2007

Chris...Nie "ktosik", ale to ja napisałem....no może dla Ciebie "ktosik" ...OK.
    Jeżeli chodzi o dużą literę przy nacjach... wiesz..jest to niezmiernie merytoryczna uwaga :). Sluchałeś może prof. Miodka o "dużych literach" ? "Imie własne"..itd..byly rózne propozycje nawet dla nazwisk...ale ..nieistotne . Nie posluguje sie dobrze j.polskim literackim. Popełniam błędy - jeśli to Cię drażni -przepraszam..Mowi to "fox" z małej litery.

Co do "zalegania' - to nie chodzi o gestość ,ale ilość i ekspansje.
    Jak również swój stosunek do ekologii itd.
    Raczej w Indiach jest lepiej pod tym względem.
    Generalnie wspomniałem dając dygresje do programów regulujących liczbe populacji.
    Konkretniej? W Chinach bardziej urzędowe ( pozwolenia )niż antykoncepcyjne, a w Indiach duże kwoty za poddanie sie sterylizacji ( głównie mężczyzn - klipsy na nasieniowody ),lub chociażby doraźnej antykoncepcji u kobiet.
    Więc Twoja analiza jest niestety też "nietrafiona" :)
    Nikt nie chciał tam regulować urodzin poprzez zabijanie tych co się już urodzili - to a propos tematu.
    Przykro mi ,że Ci ssaki zaszkodziły....ja jestem wegetarianinem...więc nie mam tego problemu :)
    Pozdrawiam Cię Chris ( z dużej litery :) )
    Ostatnio edytowane przez fox ; 21-01-2008 o 20:17 Powód: "literówki"

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

Chris ma rację. Na nazwy nacji trzeba uważać.Ządamy szacunku dla siebie a nie szanujemy innych,to takie polskie i ,powiem niechetnie,nieuswiadomiony rasizmm wywodzacy się z mesjanizmu naszych poetów romantycznych i myslenia nacjonalnego,typu "wybrał nas Pan". Co do Hindusów,to jest tam absolutnie zagrozony z powodów cywilizacyjnych i Flintowych Tygrys,mimo ze Hindusi mają do zwierząt nadal stosunek religijny wyciągnięty z pradawnych mitów Ariow,naszvch kolegów z przeszłosci. U nas funkcjonuje absurdalna hubryda: nazywamy zwierzeta ( ja - nie) "braćmi mniejszymi" i pzybieramy miny świętoszków molierowskich,a potem walimy ze wszystkich rur,nawet nie celując,byle zaspokoić prastary instynkt mordu. Co do Sokolego Oka to Skórzana Pończocha był pono lepszy,ale co tam powiesci. Dzieje się źle. Nie szanuje się zwierzyny,która była przecież przed nami (tez zreszta zwierzetami,tyle że powleczonymi cienkim lakierem kultury,a wystarczy poskrobać...) Pozdrawiam.

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

Przepraszam,ze jeszcze raz wpadam, ale zauważyłem ze sterylizacja w Indiach miała juz poczatek w Niemczech Hitlera.a potem było "za dużo Polaków,za dużo w ogóle Słowian,Zydów etc etc" no i wybudowano wysokie kominy. Czlowiek bywa nieprzewidywalny. Jego ambicje regulowania przyrody moga sie zakończyć eliminacja zwierzat,jak to się dzieje w wyrąbywanej bezmyślnie i bezlitosnie Amazonii. Skrót naszego kolegi Chrisa o Hińczykach i Hindusach nie był zły. Obecnie na przykład w Iraku jest za dużo Irakijczyków,więc wysyła się B-52. To ironia typu wietnamskiego.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)