Strona 63 z 91 PierwszyPierwszy ... 13 53 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 73 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 906

Wątek: Beda strzelac do wilków

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Domyślnie Odp: Beda strzelac do wilków

No straty, straty, zaczyna brakować zwierzyny do odstrzału...a to już prawie tragedia.

lucyna
    Guest

Ja mam dobrego pomysła. Wpiszmy do statutu stowarzyszenia iż chcemy pomóc biednym myśliwym z koła łowieckiego Bircza. Nie, nie róbmy wyjatków. Wszystkim pomóc. Wspólnymi siłami myśliwych, hodowców i członków stowarzyzenia przy wydatnej pomocy miejscowej ludności zrobimy pranie mózgów wolczym watahom i przekwalifikujemy je na jaroszy.

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

...jestem Za Lucyno... a potem zmodyfikujemy genetycznie buki żeby rodziły bananami...

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

Mozna by zacząć tez polowania na psy myśliwskie,hej,byłozby to bylo,nie wspominajac o myśliwych...

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez ludwik Zobacz posta
    1/Swego czasu "świadkowałem", jak dr Śmietana "wychowywał" swoje podhalany - były dwa. Krótko później, obejrzałem reportaż "Animalsów" gdzie w/w dr opowiadał jak "wychowywał" innych, którzy przeszkadzali mu w wychowywaniu swoich psów. Było to ŻENUJĄCE.
    /szczeniaki próbował izolować od "obcych", przetrzymywane były w stajni-zagrodzie dla kozy(!), wypuszczane na spacer i pobieganie, gdy pojawiał się na miejscu i miał czas; parę razy w ciągu dnia W TAJEMNICY - POD NIEOBECNOŚĆ WŁAŚCICIELA, wypuszczałem je na powietrze, aby pohasały/
    Dostałam kilka książeczek "pasterski pies stróżujący Wychowanie i szkolenie owczarka podhalańskiego" dr Wojciecha Śśmietany. Broszura została wydana przez zapewne Wam znaną WWF. Opisane jest w niej tresowanie psów tą niestandardową aczkolwiek skuteczną metodą. Od wyboru szczeniaczków poprzez wychowanie i szkolenie, organizację wypasów aż po koszty finansowe niedogodności i korzyści.
    Ciekawa lektura. Polecam.

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

http://www.esanok.pl/?ak=news_c&pan=...442&wroc=index

Uratowali konia przed wilkami
    (07-07-2008 )

LESKO. Dzisiejszej nocy policjanci z Leska znaleźli zagubionego konia, który samotnie błąkał się po lesie. Uratowali zwierzę przed grożącym ze strony wilków niebezpieczeństwem i ustalili jego właściciela.

Dziś w nocy dyżurny Komendy Powiatowej Policji w Lesku został poinformowany przez jednego z mieszkańców wioski Huzele o bezpańskim koniu wałęsającym się po drodze publicznej. Policjanci po przeszukaniu wskazanego terenu w pobliżu starego wysypiska śmieci na zboczu góry Gruszka odnaleźli przestraszone zwierzę. Koń miał na sobie skórzaną uprząż lecz właściciela nigdzie w pobliżu nie było. Z uwagi na fakt, że w masywie Gruszki często widywane są wilcze watahy, koń został przetransportowany do Leska i oddany pod opiekę właścicielowi jednej ze stadnin na terenie miasta.

Rano policjanci ustalili dane hodowcy zwierzęcia. Właściciel tłumaczył, że koń uciekł mu wieczorem zerwawszy się wcześniej z uwięzi. Jednak okazało się, że po odbiór konia przyszedł mając 1,92 promila alkoholu w wydychanym powietrzu. Dlatego zwierzęciem zaopiekował się sąsiad hodowcy, ten zaś za brak nakazanych prawem środków ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia zostanie ukarany karą grzywny.

Bieszczadnik Awatar Marcin
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Zagórz

http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...ZADY/688576824

Wilki atakują już nie tylko w Bieszczadach
    Wilki atakują owcze stada już nie tylko w Bieszczadach. Ostatnie szkody zanotowano w powiecie krośnieńskim i sanockim.

W tym roku wilki zagryzły już 206 owiec. Do końca roku ta liczba może się podwoić, ale największe straty poniosą ci hodowcy, którzy mają źle zabezpieczone pastwiska.
    Przyrodnicy przestrzegają: jeśli hodowcy nie będą grodzić pastwisk elektrycznymi pastuchami, straty będą coraz większe.

Pod koniec lipca gospodarz z Mszany koło Dukli stracił aż 20 owiec. W tej samej wsi inny rolnik musiał pogodzić się z zagryzieniem 16 owiec. Później wilki atakowały jeszcze w Pobiednie i Dudyńcach koło Bukowska oraz w Osławicy pod Komańczą.

Po rozum do głowy

Przed dwoma laty wilcze polowania na zwierzęta gospodarskie w powiecie leskim były rzadkością, obecnie są na porządku dziennym: w Krzywem, Stężnicy, Dziurdziowie. Mniej ataków jest w wysokich Bieszczadach. Powód? Hodowcy poszli po rozum do głowy i zaczęli lepiej zabezpieczać śródleśne pastwiska.

- Od dawna przekonuję rolników, że wysokie siatki z elektrycznymi pastuchami to sposób na zapobieżenie wilczym napadom -mówi dr Wojciech Śmietana z terenowej stacji Instytutu Ochrony Przyrody PAN w Lutowiskach. - Jeszcze lepiej, gdy owiec pilnuje dodatkowo pasterski pies. Ale tu najtrudniej przekonać hodowców. Może dlatego, że psa trzeba wyszkolić i mieć z nim dobry kontakt. A nie każdy to potrafi.

Sprytny drapieżnik

W ostatnich kilku latach rolnicy zamontowali na swoich pastwiskach około 40 elektrycznych ogrodzeń - od wiosek w powiecie krośnieńskim aż po głębokie Bieszczady. Jednak nie wszyscy zrobili to dobrze, o czym mógł przekonać się dr Śmietana.

- Prawidłowy montaż, polegający m.in. na tym, by elektryczny pastuch był na odpowiedniej wysokości, to podstawa -tłumaczy. - Wszelkie błędy wilki wykorzystają.

Szkód nie da się zupełnie wyeliminować, ale można je zminimalizować. Pokazują to badania przeprowadzone przez Wojciecha Śmietanę wśród gospodarzy. Tam, gdzie pastwiska są ogrodzone pastuchami, a owiec pilnuje jeszcze pies, straty wynoszą nie więcej niż 1 procent. Z kolei tam, gdzie nie ma żadnych zabezpieczeń, sięgają aż 13 proc.

Uwaga, nadchodzą młode

- W tym roku jest już za późno, by robić ogrodzenia, ale wszyscy ci, którzy jeszcze ich nie mają, powinni się zdecydować i założyć je zaraz po zimie - tłumaczy naukowiec.
    Jesień to czas, kiedy wilki atakują zwierzęta gospodarskie nader często i w licznych grupach, bo w łowach biorą już udział młode wilczki.

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2008

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Ebik jako mieszkanka Bieszczadów dziękuję Ci za zainteresowanie naszym bezpieczeństwem. Wierz mi na słowo problem został już przez nas rozwiązany. Proszę weź pod uwagę, że te informacje podają Nowiny taki lokalny bulwarowiec. Czy jak usłyszysz, że w Wetlinie pojawiło się UFO uwierzysz w to?
    I się pojawiło 11-10-2008 roku link ponizej

http://forum.bieszczady.info.pl/showthread.php?t=4685

Do wilków można strzelać na Słowacji, chyba przez dwa miesiące w roku. Polscy myśliwi namiętnie tam polują. A wilki są te same na Słowacji co w Polsce, one średnio respektują granice. Ogólnie gospodarka leśna i łowiecka w Polsce jest prowadzona na bardzo wysokim poziomie i stanowi ona wzór dla wielu państw. W dzisiejszych czasach człowiek musi regulować liczebność zwierzyny. Dzięki temu udaje się uratować wiele gatunków. Łowiectwo to nie tylko strzelanie, to karmienie zwierząt, szczepienie ich od wścieklizny, walka z kłusownictwem, zabezpieczanie mateczników, mrowisk, wodopojów, eliminowanie osobników chorych, regulowanie liczebności danej populacji by starczyło pokarmu dla innej. Ja nie jestem myśliwym, ale proszę mi wierzyć, że ci ludzie z reguły wiedzą co robią, choć może się to nie podobać, że ktoś strzela do biednej sarenki.
    Nie zmienia to faktu, że mnie zabijanie wilków boli szczególnie i wywołuje u mnie wielki smutek.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)