Strona 27 z 91 PierwszyPierwszy ... 17 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 37 77 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 906

Wątek: Beda strzelac do wilków

lucyna
    Guest

Domyślnie Odp: Beda strzelac do wilków

Ciupaga to broń powszechnie stosowana w Bieszczadach. Jakże moglibyśmy z niej szydzić, taż to byłoby świętokradztwo.
    Seba jak już te wilki zostaną odstrzelone, nie będą szkodzić to na litość boską o czym będą pisać Nowiny. Chyba nie chcesz pozbawić naszego ulubionego dziennikarza chleba?

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez Seba Zobacz posta
    Podtrzymuję: odstrzelenie kilku osobników przywróci pozostałym wilkom STRACH przed człowiekiem
    Zgadzam się. Jak odstrzelą 4 wilki, to ich kumple-wilki, które będą to widzieć, roześlą maile i sms'y do pozostałych. I w ten sposób pozostałe będą się już bać człowieka i wszyscy będą żyli długo i szczęśliwie. Żeby tylko w sms nie zapomniały dopisać, że mają też nie wchodzić na podwórko, chyba ze minister zgodził się na odstrzał na powórku a nie w lesie.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez ebik Zobacz posta
    Masz Anyczka jakiegoś zwierzaka? Kotka? Pieska? Chomika? Rybkę?

Ja tam uważam, że jak komuś wilk wchodzi na podwórko to ten ktoś może go odstrzelić ...

http://www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll...73271669962874

ebik.
    Rozumiem że Ty też kapujesz żeby nie wchodzić na moje podwórko,pewnie potencjalnie mógłbyś mi coś zrobić,zjeść lub zabrać,mogę Cię odstrzelić(obrona konieczna)-tacy wszak są ludzie..
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar ebik
    Na forum od
    06.2004
    Rodem z
    Beskid Makowski

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Rozumiem że Ty też kapujesz żeby nie wchodzić na moje podwórko,pewnie potencjalnie mógłbyś mi coś zrobić,zjeść lub zabrać,mogę Cię odstrzelić(obrona konieczna)-tacy wszak są ludzie..
    Wilk raczej nie przychodzi potencjalnie pożyczyć jajek tudzież spytać jak tam zdrowie Twoje lub pieska. Ludziom się zdarza. "Kapujesz" różnice?

ebik.

P.S. Jak słyszę o tym, że sąsiad zabił sąsiada i jego dwie córki (2 i 6 lat) to wierz mi - wiem, że ludzie potrafią być znacznie gorsi niż wilki.
    -----------------------------------------------------
    Góry moje łaskawe ... dajcie mi święty spokój kiedyś ...
    -----------------------------------------------------

Bieszczadnik Awatar Bison
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Okolice krainy paprykarza..:)

Co by uspokoić naszych forumowych "zielonych"
    http://www.mos.gov.pl/2materialy_inf.../odpowiedz.pdf
    Pozdrawiam
    http://www.flickr.com/photos/bison86/
    http://picasaweb.google.com/Bison86
    Po drogach wedrować, zrobić co tylko sie da aż sie dopełni czas...

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

Mamy najgłupszą od lat kolekcję ministrów,zatem łatwo o głupie decyzje.

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Bison dzięki za stronkę. Spodobało mi się zwłaszcza określenie : "duże zwierzę naziemne" na stronie drugiej pdf.

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2005
    Rodem z
    Sanok

Cytat Zamieszczone przez Piotr Zobacz posta
    Zgadzam się. Jak odstrzelą 4 wilki, to ich kumple-wilki, które będą to widzieć, roześlą maile i sms'y do pozostałych. I w ten sposób pozostałe będą się już bać człowieka i wszyscy będą żyli długo i szczęśliwie. Żeby tylko w sms nie zapomniały dopisać, że mają też nie wchodzić na podwórko, chyba ze minister zgodził się na odstrzał na powórku a nie w lesie.
    Bardzo śmieszne. Sądzę jednak że doskonale zdajesz sobie sprawę że wilki będą wiedziały że są obiektem polowań przez człowieka,tak jak wiedzą żeby uciekać ze Słowacji i Ukrainy do Polski, jak wiedzą że psy gospodarskie są łatwym łupem a człowiek im nie zagrozi. Pewnie piszą sobie o tym maile.
    W liście z ministerstwa,zapodanym przez Bisona pisze to o czym mówiłem: że znane są przypadki gdy odstrzał jednego osobnika przerwał ataki na gospodarstwa (puściły sobie maile czy smsy?), i że wilki przekazują sobie informacje odnośnie takiego łatwego pożywienia (może mmesy?).
    Nie kończyłem fakultetu wilczologii na Wyższej Szkole Dzikiej Przyrody jak co poniektórzy, jedynie na mój chłopski rozum uważam że wskutek braku zagrożenia przez człowieka, instynkt wilka uległ zmianie objawiającej się brakiem strachu przed ludźmi - stąd obecność dzikiego zwierzęcia w środku zgrupowania większej ilości siedzib ludzkich,czyli po naszemu wsi (nie samotnego domku pod lasem). I to zachowanie przekazują młodym (oczywiście elektronicznie,prawda Piotrze?). Dlaczego leśnicy tak martwią się żubrem Pubalem? Czy aby nie dlatego, że wyzbył się strachu przed człowiekiem?
    Zdecydowanie jestem ZA wilkami w Bieszczadach. Ale nie za takimi co chodzą sobie środkiem wsi. Bo nikt mi nie zdoła wmówić że to jest normalne. Dlatego uważam, że odstrzał TYLKO KILKU sztuk w okolicy Cisnej i Wetliny rozwiązałby tą sprawę i sprowadził wilczy instynkt do "normalności".
    Seba

Bieszczadnik Awatar chris
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Kristiansand i ... ;)

Myślę, że jak takie większe zgrupowanie ludzkich siedzib, czyli wioska ;-), jest położone w takim miejscu, jak Bieszczady, a tuż za płotem są połacie słowackie i ukraińskie, to jednak pojawianie się wilka czy miśka nie powinno dziwić. Dziwne byłoby np. pojawianie się, dajmy na to, żyrafy ), zwłaszcza w stadzie . Pozdro.

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez Seba Zobacz posta
    Dlatego uważam, że odstrzał TYLKO KILKU sztuk w okolicy Cisnej i Wetliny rozwiązałby tą sprawę i sprowadził wilczy instynkt do "normalności".
    Dlatego przypomnę Ci, że w roku 2005 minister wydał zgodę na odstrzał 4 sztuk - teoretycznie najbardziej agesywnych wilków, w okolicach Rabego, Czarnej, itp. Wilki te odstrzelono. Zgodnie z przypuszczeniami niczego to nie zmieniło. Wręcz przeciwnie - wzrosła agresja tamtejszych miejscowych. Ale nie miejscowych wilków, tylko ludzi - zwolenników załatwienia tego za pomocą strzelby i tylko i wyłącznie strzelby. Słynna zasada: daj cielakowi palec... Wilki działały tak samo, jak wcześniej.

Nadal sądzisz że odstrzał kilku wilków coś pomoże? Niech odstrzelą, kilka tygodni po odstrzale stara śpiewka wróci a lokalny brukowiec będzie znowu miał o czym pisać. Bo to jest problem nie tylko wilków, ale także ludzi, którzy widzą tylko taką drogę do celu - i nie chcą słyszeć o niczym innym (owiec nadal nie będą zabezpieczać, psy nadal będą się wszędzie pałętać i rozmnażać bez opamiętania). Zatem jeżeli przyznaje się rację miejscowym krzykaczom, to trzeba wyjść z założenia, że powinno się zostawić 20% obecnej populacji, a resztę wystrzelać. Wtedy efekty będą widoczne, choć i tak znajdą się niezadowoleni. Zajrzyj czasem na co niektóre podwórka - w jakich warunkach niektórzy trzymają psy. Trudno wymagać jakiegoś innego podejścia do wilka.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)