Strona 36 z 91 PierwszyPierwszy ... 26 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 46 86 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 351 do 360 z 906

Wątek: Beda strzelac do wilków

Sidu
    Guest

Domyślnie Odp: Beda strzelac do wilków

Mf->Zgadzam się z tobą. Poza Bieszczadami (i jeszcze jakimś regionem kraju którego nazwy sobie teraz niemogę przypomnieć) wilki są ściśle chronione i ich nadwyżkę w bieszczadach zamiast mordować można by je osiedlać gdzie inndziej. Wkońcu ich liczebność w Polsce wróciła by do harmoni.

lucyna
    Guest

Tu raczej nie chodzi o liczebność ale o to, aby wilki stały się na powrót zwierzyną łowną.

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Żaholecki las

Witajcie

Odnosnie wilkow jest prosta sprawa od 1997 roku jest chroniny calkowicie co za tym idzie populacja rosnie, jednakze nadlesnictwa nie zmiejszyly limitow odstrzalow zwierzyny plowej co za tym idzie wilk sie mnozy ,a nie ma co jesc od i cala sprawa jest zakonczona. Dajmu mu jesc albo do niego strzelajmy i pozwalajmy mu sie mnozyc coraz bardziej. Lobby mysliwskie jest na tyle silne i bogate by przepchac opcje odstrzalow i tu sie sprawa tego watku dla mnie konczy.

Bieszczadnik Awatar Bison
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Okolice krainy paprykarza..:)

Cytat Zamieszczone przez Sidu Zobacz posta
    Wkońcu ich liczebność w Polsce wróciła by do harmoni.
    Czy mozesz dokladniej określic co w/g ciebie oznacza słowo "harmonia" w kontekscie wilków, zwierzyny i LUDZI...?

Pozdrawiam
    http://www.flickr.com/photos/bison86/
    http://picasaweb.google.com/Bison86
    Po drogach wedrować, zrobić co tylko sie da aż sie dopełni czas...

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Do tej pory słyszałem, że mimo ochrony liczebność wilków nie rośnie. Coś przegapiłem?
    Czytałem w piśmie myśliwych Łowiec, że przyczyną zainteresowań wilka zwierzyną domową jest nadmierny odstrzał i kłusownictwo jelenia. Tamże czytałem, że wielu zasłużonych myśliwych ma nawet bardzo egzotyczne trofea, a nie ma skóry wilczej i bardzo chcą mieć. Nasza przyroda jest bardzo szkodliwa dla ludzi, ale to nie znaczy, że należy ją wybić.
    Proble wilka jest. Jest już problem dzika, bobra, kormorana i mrówek, ale zabicie wszystkiej żywizny nie jest rozwiązaniem. Postulowanie odstrzału 50% populacji wilka, to głupota. Ochrona stad wymaga pracy i pewnie też pieniędzy. Łatwe jest wrogiem trudnego. No i te lobby...
    Pozdrawiam
    Długi

kubapawel
    Guest

z tym pieskiem bylem w lesie ostatnio bo sie troche wloczyl.....a wilki jak to wilki. na pewno byl to pojedynczy osobnik odrzucony od stada. jesli to sprawka wilka

Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Zgadzam sie z Długim. To potwierdza moje obserwacje w terenie...

Jeśli kot zje mi kanarka to powinienem postulować redukcję kotów w okolicy? :)))
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

Witam. Nikt nie moze odmówic racji klopsikowi. Wilk musi jeść,jak każde zwierzę,rownież to "wyższe" czyli człowiek. W humanitarnej i cywilizowanej Kanadzie ruszył mord na mlodych foczętach,zupełnie bezbronnych wobec czlowieka,ktory bestialsko masakruje je kijami bejbolowymi. W tym roku ludzie wymorduja tam 27o ooo focząt. Jalończycy,w celach "naukowych".setki wielorybów. Czyż trzeba tępić nieodnawialny gatunek,jakim jest wilk,tylko dlatego że chce zaspokoić glód? Raczej niech niektórzy zrezygnują z trofeów na scianie i przestaną sie chwalic o sportowych zapasach z dziką bestią.Podczas polowania żadne zwierzę nie ma szansy w starciu z gwintowaną lufą.
    W wielkich ogrodach zoologicznych niektóre zwierzeta karmione są malymi zzoologicznej hodowli. Może taki sam los czeka wilki: albo dokarmianie albo śmierć.

Bieszczadnik Awatar jacekp
    Na forum od
    03.2005
    Rodem z
    spod Jeleniowatego

Co do dokarmiania: wystarczyloby intensywniej dokarmiac jelenie
    O straciu z lufa: to nie jest tak proste jak sie wydaje(a na marginesie - czy w Polsce mozna polowac z lukiem?)
    Pozdrawiam
    Jacek

Bieszczadnik Awatar Bison
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Okolice krainy paprykarza..:)

Niestety polowania z łukiem tudziez z kusza w Polsce są zabronione...Podobno są nie humanitarne....
    http://www.flickr.com/photos/bison86/
    http://picasaweb.google.com/Bison86
    Po drogach wedrować, zrobić co tylko sie da aż sie dopełni czas...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)