Strona 66 z 91 PierwszyPierwszy ... 16 56 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 76 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 906

Wątek: Beda strzelac do wilków

Domyślnie Odp: Beda strzelac do wilków

HHHMMMM Tak sie zastanawiam czy ktos z powyzszych widzial kiedys jak wilki bija owce czy inne zwierzeta gospodarskie a moze autentyczne szkody wyrzadzone przez wilki?
    Mi sie osobiscie nie wydaje aby tak bylo ale moze sie myle.
    Sorry ale te wasze ciu-ciu-ruciu wpienia. Wilk bieszczadzki potrafi byc prawdziwym draniem przez ktorego ludzie wlosy z glowy darli. Nie zrozumcie mnie zle taki jest wilk i taki ma pozostac niech zyje i rozmnaza sie w pokoju.
    Ale nie bedzie on na wasze zyczenie jadl tylko jednej owcy kiedy moze ubic 3-4 nawet jesli ich nie zje (przeca lubi padlinke).
    Powoli przestaje sie dziwic starym wilczarzom ze ziona takim jadem do wilkofili wiekszosc z nich sadzi takie kocopaly ze sie plakac chce a wilka na oczy nie widzieli.
    Nie wymagajcie od wilka wiecej niz od psa czy czlowieka. Mialem psa ktory dusil owce, kozy siasiada. Nie zauwazylem aby trzymal sie limitow ilosciowych. Ludzie z wiosek jak szli latem na klenia czy swinke (gat. ryb) nad San tez sie limitow nie trzymali a ryby bywalo ze gnily potem po podworkach.
    To ze media rozdmuchuja to fakt ale media wola raczej informacje typu DZIEWCZYNKA CUDEM USZLA Z ZYCIEM PRZED WATACHA WYGLODNIALYCH WILKOW a nie w nadlesnictwie takim to a takim w tym roku wilki ubily juz tyle to a tyle owiec. Takie informacje latwo sprawdzic i zweryfikowac.
    Zreszta kazda szkode powodowana przez zwierzeta chronione zgloszona do odszkodowania powinien zbadac rzeczoznawca.
    W. Smietana rezyduje niedaleko Kozdebowej zapytaj go Lucyna czy to kity. Nie jest rowniez tak jak wam sie zapewne wydaje ze Lasy Panstwowe nie maja co z forsa robic i rozdaja ja miejscowym ktorzy sami zalatwiaja owce podrabiajac robote wilkow. Owszem to sie zapewne zdarza ale nie nagminnie. Szkody tylko swiadcza ze kondycja wilczej populacji jest niezla i notuje sie ekspansje na polnoc. Oby bylo tak dalej. Szkodom natomiast trzeba zapobiegac i tyle .
    Acha mnie w dziecinstwie do snu czytano Bialego Kla Londona czy Szara Wilczyce Corwooda i jakos spalem z milymi snami a wam po tych bajkach to sie wilk z ratrelrkiem porabalnara i bez urazy

lucyna
    Guest

1. Widziałam wilki lub wydawałomi się, że je widzę. Kilka razy.
    2. Widziałam rozszarpaną przez wilki kozę. Na szkoleniu na Otrycie. Szkolenie prowadził Adam Szary z BdPN więc nie było mowy abyśmy źle odczytali ślady. Ewidentnie to była koza podrzucona jako wabik wilkom. Wtedy ekipa telewizyjna usiłowała nakręcić film o tych drapieżnikach.
    3. Wataha potrafi zabić jednocześnie kilkanaście sztuk zwierzaków. Nie zjada ich.
    4. Wiem jak potrafi bać się wilków domowe bydło. W tym roku u Nikosa krowy zeszły w dolinę, pasły się obok budki z serami. Usiadłam, a grupa kupowała sery. Podeszła do mnie młoda krowa i połóżyła mi łeb na ramieniu. Byłam zdziwiona zachowaniem zwierzaka. Okazało się, że w nocy wilki zżarły jej maleńkiego cielaczka. Bała się więc przyszła z "prośbą o ochronę".
    5.Wilk nie jest i nie będzie wegetarianinem. I tak pozostanie. Należy wyciągnąć wnioski i zabezpieczać zwierzęta domowe i straty wkalkulować w opłacalnośc hodowli.
    6. Rozmawiałam na szkoleniu o odszkodowanach. To chyba normalne, że LP,a raczej ich rzeczoznawcy są skrupulatni i nie wyrzucją pieniędzy w błoto.
    7. Nie będę ciągle dzwonć do dr Śmietany po informacje. Już mijest głupio więc robię to tylko wtedy, gdy moim zdaniem fakty medialne lub relacje typu niedźwiedź chycał za nami, postawił drabinę, a ja itd. mogą nie tylko dezinformować ale i wyrządzić szkody.
    Ostatnio edytowane przez lucyna ; 16-11-2008 o 08:48

Bieszczadnik Awatar wtak
    Na forum od
    03.2006
    Rodem z
    nie tak daleko Gór

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    ...To chyba normalne, że LP,a raczej ich rzeczoznawcy są skrupulatni i nie wyrzucją pieniędzy w błoto.
    ...
    ..rzeczoznawcy LP czy kół łowieckich ?
    pozdrówka :-)

lucyna
    Guest

Cytat Zamieszczone przez wtak Zobacz posta
    ..rzeczoznawcy LP czy kół łowieckich ?
    Hmm zabiłeś mi ćwieka. Na pewno nie kół łowieckich. Wilk jest zwierzęciem chronionym więc za szkody odpowiada skarb państwa. I tu warto zaznaczyć, że tylko i wyłącznie za szkody powstałe w czasie dnia. Nie nocą. Szkody z tego co wiem zgłasza się do wydziału środowiska lub do konserwatora przyrody. Oczywiście muszą być udokumentowane: wypis z rejestru gruntu, fr.mapy ewidencyjnej,umowa dzierżawy o ile nie jest to właściciel gruntu, poszport zabitego zwierzęcia, opinie weterynarza, przydatna jest dokumentacja zdjęciowa. Ekspertami są naukowcy ale kto ich zatrudnia tego nie wiem.

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

cytują za portalem e-sanok:
    "
    PODKARPACIE. Policjanci z kilku podkarpackich jednostek, otrzymali dodatkowe zadania. Mają ograniczać zagrożenie ze strony wilków, które pojawiły się między innymi w bieszczadzkich miejscowościach. W Jabłonkach w powiecie leskim, wilk zaatakował psa pilnującego obejścia gospodarczego.
    Wczoraj wieczorem, policjanci z Cisnej zostali powiadomieni, że na terenie wsi Jabłonki pojawił się wilk. Z relacji mieszkańców wynika, że zwierzę weszło na teren gospodarstwa i zaatakowało psa, który był uwiązany przy budzie. To nie pierwszy taki przypadek..."

więcej na : http://www.esanok.pl/?ak=news_c&pan=...087&wroc=index

lucyna
    Guest

Chwileczkę chwileczkę, a gdzie prawa konstytucyjne wilków? No gdzie? Czy przed aresztowaniem za próbę zabójstwa policjanci będą musieli zdobyć zgodę prokuratora czy ministra środowiska? A jak będzie z rewizją? Szczególnie osobistą wader.

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

..no to wtedy prawo do wykonania onej rewizji ma wyłącznie prawdziwa suka!...

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

Dziadowskie gospodarstwo. Pewnie wrota wiszą na sznurkach,wiec każdy włazi. No a jak starszy brat szlachetnej krwi przybył w odwiedziny do źle wychowanego spsionego chama na łańcuchu,to trzeba zaraz wołać "policja policja o Jezu"?
    "Można objechać cały świat i nie widzieć niczego"

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2006

P.S. Policja ma ważniejsze zadania,np molestować (prawnie) babcie sprzedające jagody w słoiku (bezprawnie,bez licencji i bez podatku) lub węszyć za bimbrowniami (potrzebne w muzeach,w których brakuje pieniędzy na eksponaty!).
    "Można objechać cały świat i nie widzieć niczego"

Cytat Zamieszczone przez Juraj Zobacz posta
    Jeśli wiadomość od SzaregoWilka jest dokładna,no to już byłoby wiadome.czemu w Bieszczadach "giną tysiące owiec". Wierzyć się nie chce w wilkołaków,za dnia życzliwe ludziska,a nocą przemieniają się upiornie jak Gołas w kabarecie. No coś takiego.
    Ot i cała tajemnica. Choć padlina jest sprawdzana i poddawana oględzinom więc nie jest wcale łatwo upozorować atak wilka.

Cytat Zamieszczone przez czternastak
    (..) wilkofili wiekszosc z nich sadzi takie kocopaly ze sie plakac chce a wilka na oczy nie widzieli.
    Ja go widzę za każdym razem gdy patrzę w lustro.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)