Strona 82 z 91 PierwszyPierwszy ... 32 72 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 811 do 820 z 906

Wątek: Beda strzelac do wilków

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Domyślnie Odp: Beda strzelac do wilków

Mnie jeszcze wilki nie zjadły, a często wchodzimy sobie w drogę, lub może raczej mijamy po lesie. Więc chyba nie jest aż tak źle.
    Marcin

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

Kto tak naprawdę ma interes w strzelaniu do wilka.
    Złudne nadzieje, że odstrzał kilku coś zmieni.
    Myślę,że chodzi tu raczej o jego eksterminację na wzór słowacko - ukraiński.
    A może to chęć dominacji, odwieczny pociąg do "regulowania", a może coś więcej???

P.S. Będąc w bieszczadzkim lesie bardziej boję się bezpańskich psów niż wilków, choć dzięki wilkom ten problem raczej nie istnieje.Boję się także przypadkowej kulki, dlatego staram ubierać się jaskrawo...

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

Cytat Zamieszczone przez Zefir Zobacz posta
    Kto tak naprawdę ma interes w strzelaniu do wilka.
    Złudne nadzieje, że odstrzał kilku coś zmieni.
    Myślę,że chodzi tu raczej o jego eksterminację na wzór słowacko - ukraiński.
    A może to chęć dominacji, odwieczny pociąg do "regulowania", a może coś więcej???

P.S. Będąc w bieszczadzkim lesie bardziej boję się bezpańskich psów niż wilków, choć dzięki wilkom ten problem raczej nie istnieje.Boję się także przypadkowej kulki, dlatego staram ubierać się jaskrawo...
    Tak się zastanawiam, chyba gdzieś to mi się już w oczy rzuciło, ale czy hodowca takich owiec traci na tym, że dostaje odszkodowanie za zagryzione przez wilki zwierzę zamiast zysku z jego hodowli?

Jestem przekonany, że pewna część myśliwych jest zainteresowana po prostu do strzelania do wszelkich istot, które się po lesie wałęsają. Nie wszyscy pewnie, ale niektórzy na pewno.

A co do strachu, to fakt.

Podobnie jest z niedźwiedziami, te tatrzańskie, zsynatropizowane dużo bardziej, myślę, że stanowią większe zagrożenie nie bojąc się obecności człowieka i zatracając ten naturalny respekt.

Wilka chyba widziałem, tak szybko mi gdzieś bure wilko-podobne cóś mignęło, ale bezpańskich psów już kilka napotkałem na swej drodze i zawsze coś do gardła podchodziło.

Pozdrawiam:)

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Cytat Zamieszczone przez vm2301 Zobacz posta
    Tak się zastanawiam, chyba gdzieś to mi się już w oczy rzuciło, ale czy hodowca takich owiec traci na tym, że dostaje odszkodowanie za zagryzione przez wilki zwierzę zamiast zysku z jego hodowli?
    nie traci, bo jaki jest zysk z hodowli owiec?z samych owiec to praktycznie żaden, jeszcze,żeby to były owce dotacyjne (ale wtedy i odszkodowanie dostanie większe).
    Znajomy rolnik np. mając pole pod lasem zawsze dosypywał nasion rośliny ulubionej przez dziki, potem naturalnie te dziki mu wchodziły w szkodę,a on jak co roku udając złego szedł po odszkodowanie
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2008

"Wśród jeleni najważniejszym czynnikiem śmiertelności jest natomiast pozyskanie przez myśliwych. Udział śmiertelności spowodowanej przez człowieka (pozyskanie łowieckie i kłusownictwo) stanowi 53-71% całkowitej śmiertelności jeleni w Bieszczadach.[...]"

Źródło: http://www.twojebieszczady.pl/fauna/wilki.php

Literat Roku 2013

Awatar trzykropkiinicwiecej
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Nigdziebądź nad Osławą

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek Zobacz posta
    wydaje mi się że nie jesteś rolnikiem. Co byś zrobił gdyby Tobie wilki zagryzły 15 cieląt?

...jako rolnik nie przekwalifikowałbym się w zabójcę... i kiepski to opiekun co tak pilnuje swojego przychówku, że mu znika 15 cieląt ...

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2009

Trzykropki…odwiedź stronę ZDIZ w Odrzechowej, a wtedy może napiszesz coś mądrzejszego.
    A teraz prośba do Marcina Scelina jeśli masz jakieś zdjęcia to może pokażesz tak pro publico bono z góry dzięki.
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Na forum od
    09.2006

Teoretycznie wilk nie potrafi zrobić krzywdy dorosłej i zdrowej sztuce bydła. Może jednak zaatakować cielaka. I mimo, że atak ten zwykle zostaje odparty przez krowy matki (na sygnał przerażenia cielaka atakują wszystkie - całe stado rzuca się na ratunek) to zaatakowane cielę, jeśli tylko zostało ugryzione przez wilka ma przed sobą kilka - kilkanaście godzin zycia. Nawet z niewiekiej ranki po wbitym zębie rozwija sie ciężkie zakażenie powodujące śmierć

cytat z ich www
    fascynujące! nigdy o czymś takim nie słyszałam, no nie uczyli mnie na studiach o zakażeniu wywołanym wbitym zębem wilka!!!
    Taaak, to moja przyszłość, napiszę pracę doktorską w tym temacie
    będę pierwsza na świecie!
    A poważnie: Co za bzdura!ciężkie zakażenie i owszem, bo cielątko pozostawione bez opieki, jakby wezwany został lek wet i podał antybiotyki w porę nic by nie było. Jak można takie bzdury pisać na www?
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2009

Orsini ja nie jestem weterynarzem tym bardziej nie pisałem tego tekst. Wychodzę z założenia że jeśli ktoś coś pisze to nie ma powodu żeby pisał głupoty. To w końcu jak jest z tym zakażeniem? Ugryzienie może takowe spowodować? A z tym podaniem antybiotyku są pewne problemy najbliższy weterynarz ma jakieś 40 km bynajmniej nie autostradą. A tak między nami to co Twoim zdaniem jest tam jeszcze głupotą?

Na forum od
    09.2006

Ale ja jestem lekarzem weterynarii i nie słyszałam, żeby samo ugryzienie wilka doprowadziło do śmierci z podowu zakażenia, bo niby co ten wilk ma takiego w ślinie?bakterie wąglika???
    Do zakażenia dochodzi na skutek zanieczyszczenia rany później, i co z tego, że tam nie mają blisko weta?to jest wina wilków???
    Jakby się zaopiekowali odpowiednio takim cielakiem nic by mu nie było, ale najprościej zwalić na wilki
    Bogdan Loebl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)