Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Czy realne ?? Osobowkami w ustrzyki gorne w sylwestra

kubamart
    Guest

Domyślnie Czy realne ?? Osobowkami w ustrzyki gorne w sylwestra

witam
    ja wraz z przyjaciomi chemy sie wybrac na sylewstra w gory najchetniej do miejscowosci ustrzyki gorne i dojechac od strony wetliny . jestesmy z krosna mamy 2 auta jeden to opel kadet i 2 to ford eskort oczywiscie mamy zimowe opony . chemy wyjechac wieczorem i dotrzec do ustrzyk G i wrucic do krosna kolo 1 w nocy 1 stycznia .
    mam pytanie jakie sa warunki drogowe w gorach czy bezpiecznie jest sie wybrac zwyklym autem na takie gorki ?? . jak jest z ewntualnymi sniezycami czy jezdza tam jakies plogi w nocy ?? czy istnieje mozliwosc wyjscia na szczyt gory tarnicy w zimie ?? a glownie to jak sie ma sprawa z utrzymaniem drog w bieszczadach ??
    za wszystkie odpowiedzi z gory dzikuje i zycze milego sylwestra i wszsytkiego dobrego w nowym 2006 roku :)

Bieszczadnik Awatar robines
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    dziura w Beskidzie Małym

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubamart
    a glownie to jak sie ma sprawa z utrzymaniem drog w bieszczadach ??
    Ma się tak jak w całym naszym kraju z tym że w Bieszczadzie często drogi są lepiej utrzymane niż np. w takim Gaju pod Krakowem

czy istnieje mozliwosc wyjscia na szczyt gory tarnicy w zimie ??
    Jasne że istnieje...ludziska wychodzą i nawet wracają(najczęściej)
    zwyklym autem na takie gorki ?? . jak jest z ewntualnymi sniezycami czy jezdza tam jakies plogi w nocy ??
    W nocy pługi...no cóż...Przypuszczam że pługi w nocy robią to co my zazwyczaj tj.śpią
    jestesmy z krosna
    Cholera po co ja się wysilam...przecież jesteście prawie z Bieszczadu i wy to wszystko dobrze wiecie,tylko mnie wypuszczacie
    Jedzmy gówna, przecież miliony much nie mogą się mylić.

Bieszczadnik Awatar Henek
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    Rzeszow

Domyślnie

Czy realne ? Pewnie że TAK (jeśli pogoda będzie sprzyjać)

W przeciwnym wypadku macie szansę na niepowtarzalną przygodę spędzenia sylwestra gdzieś w okolicach Berehów zakopani w zaspie.

Proszę się nie martwić : trzy dni po ustaniu opadów wyruszają pługi na trasę Wetlina - Ustrzyki Górne.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005
    Rodem z
    Warszawa, Ustrzyki Górne, Wetlina

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Henek
    Proszę się nie martwić : trzy dni po ustaniu opadów wyruszają pługi na trasę Wetlina - Ustrzyki Górne
    Nie strasz za bardzo ludzi.
    W okresie ostatnich 5 lat zazwyczaj bywa tak, że po intensywnych opadach w nocy następnego dnia rano ruszają pługi i najpóźniej do południa trasa jest oczyszczona.
    Chociaż zdarzają się i 2-dniowe przerwy w "przejezdności". Dawniej to dopiero była loteria i zabawa.

W każdym razie polecam bezwzględnie dobre opony zimowe, zabranie ze sobą łatwo montowanych łańcuchów i na pewno łopaty.

A jeżeli prognozy na dzień wyjazdu będą wskazywały na intensywne opady to polecam jednak wariant dojazdowy przez Ustrzyki D. A wrócicie sobie przez Wetlinę, jeżeli warunki będą dobre - zawsze można zapytać na dyżurce GOPR lub strażnicy.
    Pozdrawiam

Bieszczadnik Awatar MF
    Na forum od
    11.2004

Domyślnie

No nie wiem... Nie mam pojęcia, jak dzisiaj pogoda w Bieszczadach ale jeśli pada tak, jak na Śląsku (powoli zaczyna się totalny paraliż drogowy), to odcinek Wetlina - UG bym sobie odpuścił. Łańcuchy - jak najbardziej, zimą w KAŻDYCH górach są konieczne, w niektórych krajach bez nich w rejony górskie po prostu nie wpuszczają, i słusznie. Ale czasem też niestety nie gwarantują sukcesu, jak spadnie metr śniegu to nie ma rady.

Bieszczadnik Awatar Henek
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    Rzeszow

Domyślnie

W zupełnie innym miejscu na tym forum opisywałem historyjkę przejazdu zimowego z UG do Wetliny.
    Była bardzo ładna pogoda. Tylko ten lekki wiaterek. Niewinny wiaterek.

Zaciągał sobie delikatnie. Zaciągał śniegiem. Tak więc na zimowe opony należało założyć łańcuchy a tył popychało trzech pozostałych pasażerów.
    Taki jest ten odcinek. Najlepszy pomiędzy przełęczami (czyli od przełeczy Wyżniańskiej przez Berehy do przełęczy Wyżnej)

W waszym przypadku najprościej jest jechać przez Ustrzyki Dolne ale jak liczycie na zimową przygodę to ... być może że czeka już za Wetliną

Ekspert Roku 2008 Awatar Jabol
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Stamtąd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MF
    Nie mam pojęcia, jak dzisiaj pogoda w Bieszczadach
    Przed godzinka wróciłem. Przez cały dzień była odwilż i mżawka. Drogi od Baligrodu na północ były czarne, w przeciwnym kierunku warunki dość nieciekawe: rozjeżdżone błoto sniegowe na warstewce lodu. Pozatym posłuchaj kolegę MF, toć samą prawde mówi...
    ŁAŃCUCHY - to jest to co może wam uratować d... w ciężkich sytuacjach - gorąco polecam zabrać je w góry...Wybierzcie się raczej przez Ustrzyki Dolne, jazda w nocy w takich warunkach może odebrać wam chęć do zabawy... Mimo to z rozwaga dojedziecie prawie wszędzie, ale nie ręcże za dzień następny...
    ...jeno być niewidzialny jak Ten co mnie stworzył

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2005
    Rodem z
    Miasto gdzie jedna droga prowadzi w pole buraków a druga ziemiaków.

Domyślnie Osobowym do Ustrzyk Górnych

Nie jedźcie przez Cisna, bo to wogóle nie ma sensu. Jedźcie przez Ustrzyki Dolne, Czarna, Lutowiska. Odcinek Cisna-Wetlina jest kazdej zimy tradycynie nie przejezdny(no ale to Leski powiat)

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Wyżyna....Lubelska

Domyślnie

>>>Nie jedźcie przez Cisna, bo to wogóle nie ma sensu. Jedźcie przez Ustrzyki Dolne, Czarna, Lutowiska. Odcinek Cisna-Wetlina jest kazdej zimy tradycynie nie przejezdny(no ale to Leski powiat)<<<
    OOOOOOOOOOO przepraszam na ponad 30 wyjazdów zimowych (mówię od listopada do lutego w róznych stopniach zasnieżenia-ponad połowa to w sniegu 10-60cm na drodze) tylko jeden raz nie przejechałem tego odcinka - to było chyba 2002 albo 2003 rok jak zasypało całkowicie tak że nawet GOPR miał trudności z przejazdem (fruwali skuterami...). Tak to za każdym razem przejeżdzałem
    ALE
    mam wóz 4x4 koła 35 cali i łańcuchy
    ....to tylko tak w formie reminescencji bo i tak już dzis to po ptakach.....
    PS. polecam zmiane samochodu na 4x4 (mimo że mogą cię coponiektórzy na forum ukamienować) - najporęczniejszy na kazdej drodze w Polsce, niezależnie od sezonu

Bieszczadnik Awatar MF
    Na forum od
    11.2004

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pyton
    mam wóz 4x4 koła 35 cali i łańcuchy
    ....to tylko tak w formie reminescencji bo i tak już dzis to po ptakach.....
    PS. polecam zmiane samochodu na 4x4 (mimo że mogą cię coponiektórzy na forum ukamienować) - najporęczniejszy na kazdej drodze w Polsce, niezależnie od sezonu
    Zazdroszczę Ale niestety nie zmienię, bo w codziennej intensywnej eksploatacji na asfaltach 4x4 jest zwyczajnie zbyt drogie i nieporęczne (przynajmniej, jeśli chodzi o terenówki). Przydałoby się jako drugie autko na wyjazdy w góry ale... znów problem kosztów :D

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)