Witaj.
jaki kupić? Zalezy ile masz kasy. (na zakup i przede wszystkim na eksploatację - nie mówie o paliwie ale o częściach, chyba że masz na nowy....)
Nissan Patrol: (do 1998 rocznika)ekstra wóz, wytrzymały, dobre osiagi terenowe; częsci cholernie drogie
Mitsubishi Pajero: polecam krótkiego do rocznika 1996/97 z silnikiem diesla, dobry wóz, zwrotny, klasyczna rama i wytrzymały; części : da sie przezyć
Isuzu trooper: do rocznika 1992: polecam wesje długa z 2,8 Tdi dobre osiągi terenowe, wygodny, części w miare tanie
Opel Monterey: roczniki 1993-1997 z dieslem 3,1: bardziej luksusowy wóz terenowy ale sprawny w terenie, części niekiedy tańsze od troopera bo wiele pasuje od opli, ogólnie polecam; silnik na niższych obrotach troche wołowaty ale dobry koń pociągowy
Jeep Cherokee itd: legendy samochodów terenowych ale tylko legendy: skrzynia automat dyskwalifikuje (wg mnie), stały napęd na 4 dyskwalifikuje: szybsze zuzycie mechanizmów; częsci tanie tylko w USA (jak znasz angielski techniczny i zamowisz przez internet to naprawde tanie - ale tylko podstawowe mechaniczne i blacharskie: ozdobna listwa boczna kosztuje tyle co przednie światło); jesli juz to z silnikiem 2,5TD i maualna skrzynią.
Suzuki Vitara: bardziej SUV niz terenowka ale dzielny w terenie (do rocznika 1996) i bez niskich prógów; dobry wóz dla rodziny bez bardziej ekstremalnych przejazdów; części da sie przezyc, duzo z odzysku
Suzuki Samurai: jak go zliftować i poprzerabiac to bardzo dzielny wozik 2 osobowy na najcięższe przeprawówki. Uwaga bo wywrotny przy duzych prędkosciach i zakrętach(waskie i stosunkowo wysokie auto...)części j.w.
Honda CRV,HRV - nie polecam
Kia Sportage - nie polecam (lesnicy klną na nie jak szewcy)
[b]UAZ[/b] - jak nie potrzebujesz wygód to extra terenówka: nie gniotsa nie łamiotsa!!!UAZ Granit - bardziej cywilizowany UAZ ale niepotrzebnie wporwadzli w paru miejscach kompozyty...
To nie są moje bajania bo samochodami 1-6 sam sie poruszałem (najkrócej patrolem -poł roku bo zjadły mnie części, cherokeem 8 miesięcy bo sie rozsypał przeni dyfer; pajero służyło 2,5 roku aż pękła głowica bo go skatowałem na piaskach; najdłużej trooperem - 3 lata i do tej pory, Moneterey wypożyczany od mojego mechanika - bardzo sobie go chwali; vitara jeżdzi mój brat). pozostałe opinie od warygodnych uzytkowników lub od mechanika. Kto by chciał więcej info odsyałam na www.rajdy4x4.pl lub www.off-road.pl albo pogadać z uzytkownikami 4x4 z okolicy...
pozdrawiam
PYTON (ale sie naklepałem....)

Odpowiedz z cytatem