Kiedy ostatnio wyjeżdrzałem we wschodnie Bieszczdy (a było to już ze 4 miesiące temu) postanowiliśmy granice przekraczać w Krościenku. Gdy ustawiliśmy samochód na końcu długiej kolejki oczekujących do odprawy dochodziła już piąta. Piąta rano.
Pomalutku podsuwaliśmy się do przodu.
Po siódmej kolejka przyśpieszyła. Nowa zmiana obsady przejścia i uruchomiony dodatkowy pas odpraw spowodował ok. 9-tej było już widac budynki przejścia.
w międzyczasie obok przejechał pociąg relacji Sanok - Chyrów z kilkoma osobami na pokładzie.
Po 11-stej ostatni szlaban podniósł się i mogliśmy wjechac na Ukrainę. Pomknęliśmy więc w stronę przełęczy Użockiej aby za dnia wyjść jeszcze w góry.
Słowo pomknęliśmy należy rozumieć z przymrużeniem oka. Stan dróg na odcinku do Chyrowa i dalej przez Stary Sambor w stronę Turki jest taki że prędkość 70 km/h jest na granicy ryzyka utraty koła albo innej częcii zawieszenia. Osobiście jeszcze przed Chyrowem zgubiłem koło zapasowe po wjechaniu na poprzeczny nieoznaczony garb.
Po drogach porusza się więcej ludzi i zwierząt niż samochodów. To właśnie tutaj (a nie w osławionych Indiach) krowy chodząc stadami po drodze mają obsolutne pierwszeństwo.
Nikogo to nie dziwi i nikomu nie śpieszno.
Tak więc przemknęliśmy ten ok. 140 km odcinek od granicy do Przełęczy Użockiej w 3 godziny z okładem zatrzymując się jedynie na tankowanie i kolejnych 3 posterunkach pograniczników.
Posterunek pograniczników to droga całkowicie zamknięta szlabanem przed którym trzeba się zatrzymac i czekac cierpliwie aż podejdzie jeden z nich celem sprawdzenia dokumentów i wypytania o cel podróży czasem też sprawdzenia bagażnika.
Dochodziła godzina 15-sta. gdy mogliśmy ruszyć z Użoka w górę.
TAKI JEST CZAS DOTARCIA NA MIEJSCE.
P.S. Z zaciekawieniem czytam że są tacy którzy wysiadając z pociągu który planowo przyjeżdza do Chyrowa o godz 9.30 wynajmują samochód, zwiedzając po drodze Starą Sól , Jasienicę i przydrożny kirkut w Starym Samorze mają jeszcze czas na 4-godzinną przerwę na picie piwa i przyjeżdzają do Sianek na godz. 12-stą
Podziwiam, podziwiam - ja tak nie potrafię

Odpowiedz z cytatem