Mam uwagę do wszelkich krytyków: ja rozumiem że jesteście młodzi itd. :) ale czy rozmawialiście o Otrycie z wykładowcami? Jakie stereotypy panuja o otrycie? 1) potworna chlejnia i 2) siedlisko marksistów. Jakie znaczenie dla tych stereotypów ma fakt że od 10-15 lat jest to siedlisko w większości skrajnej prawicy? Żadne. To skąd te stereotypy? z sufitu?
Mirek moim zdaniem bardzo ładnie opisuje skad się wzięły taki opinie i że tak naprawdę to ideologia nie była najważniejsza. Ja rozumiem że dla ludzi, którzy dojrzali w wolnej Polsce ideologia nawet jesli nie jest nie ważna to na pewno nie jest rzeczą która może wzbudzać wieksze emocje. Polityka Was nie tyka. Jednak pogadajcie z rodzicami o tym czym była polityka wtedy: powietrzem. Nawet dzieci przy poznawaniu pytały: za kim jesteś? za partia czy za solidarnością? odpowiedź (z reguły jedna) definiowała sytuacje.
Uważam że w artykule, który (jeśli dobrze zrozumiałem Mirka) miał na celu zdemontowanie tych negatywnych stereotypów o Chacie i tak jest za dużo o współczesności. Może lepiej było sie skupic całkiem na historii wspominając tylko że chata została odbudowana. Wtedy byłoby miejsce na drugi artykuł. Jednak tak jak wspomniał Michał - to Mirek jest autorem i on decyduje. A szansa że puszczą dwa artykuły na ten sam temat w krótkim czasie jest nikła. Zatem trzeba było pójść na kompromis.
Mi artykuł sie podoba, choć nie ma w nim słowa o tym, dlaczego duchy tego miejsca właśnie w tym momencie zażyczyły sobie czegoś nowego. Że nie byłoby odbudowy, gdyby nie...
Ale to rzeczywiście jest osobny temat.
p.s. przepraszam wszystkich młodych którzy poczuli się urażeni![]()

Odpowiedz z cytatem