Cytat Zamieszczone przez mikowaj
tóż własnie! Za każdym razem gdy film "Baza ludzi umarłych" wyświetlany jest w polskiej tv można się w prasowych recenzjach filmu doszukać informacji jakoby był to film na podstawie "Bazy Sokołowkiej".
Pierwsze slysze,pokaz mi taka recenzje.Jesli istotnie trafiles na cos takiego,musial to popelnic jakis niedouczony samozwanczy krytyk nie majacy pojecia o czym pisze.Film jest adaptacja powiesci "Nastepny do raju",to jest wiedza na poziomie srednio oczytanego gimnazjalisty.

Jakoś jednak nie przypominam sobie, żeby np. w jakimkolwiek utworze Stachura wspominał cokolwiek o Bieszczadach. Myśle, że jego "Bieszczadzkość" jest rzeczą wtórną, nadaną przez rzesze miłośników Jego twórczości, którzy w naturalny sposób z Bieszczadami są związani.
No bluznisz po prostu.Naprawde nie mam ochoty ni czasu siegac do zrodel.Naprawde warto znac cocby podstawy zanim postawi sie karkolomne tezy.

Więc chetnie się dowiem, czemu taka nazwa a nie inna?
Pytanie odrobine niewlasciwie postawione.Rzecz w tym ze to Sted pozyczyl nazwe od knajpy a nie knajpa od Steda.

pozdrawiam i zycze wielu dociekan nad tym regionem i ta literatura,jedno i drugie na tyle ciekawe i skomplikowane ze zycia malo.
Ja sie wlasnie wybieram w Biesy w przyszlym tygodniu,mam nadzieje troche pochodzic i pofotografowac wyscigi psich zaprzegow w Przyslupie,a i napic sie w dobrym towarzystwie ktore zacnych historii nie poskapi.