Więc jednak przytoczony przykład "Bazy..." wydaje Ci się bulwersujący? Otoż nie był to pojedyńczy błąd, tylko opninia z którą spotkałem się niejednokrotnie, szczególnie na łamach prasy. Nie jest ona zresztą zupełna nieścisłością, ponoć film był oparty na kanwie obu tych opowiadań, tyle że faktycznie "Baza Sokołowska" jest napiętnowana gdyż niektórzy tzw. literaci lub krytycy literaccy uważali ją za zbyt "czerwoną".
Trudno jednak umieszczenia Siekierezady w Bieszczadach nie uważać równierz za podobną bulwersującą nieścisłość. Przecież w książce do liceum właśnie można znaleźć informacje o tym, że "Zima leśnych ludzi" dzieje się na ziemiach odzyskanych...
Wystarczy jeden tytuł...Zamieszczone przez twilight
Co do Siekierezady z Cisnej to naprawde mnie zaskoczyłeś. Zawsze sobie wyobrażałem Bieszczady z lat 50 jako zupełnie niedostępną i wyludnioną krainę. Najwyraźniej jednak Siekierezada już istniała. Choć naprawde trudno mi w to uwierzyć...
Życze powodzenia podczas wycieczki! Ja sam planuje mały rajdzik narciarski po połoninkach w ferie uniwersyteckie!
Pozdrawiam!
Mikołaj

Odpowiedz z cytatem