Cytat Zamieszczone przez andrzej627
A dzisiaj, jak nie ma wytyczonego śladu, jakie są kryteria wydawania zezwoleń? Do kogo trzeba się zwrócić, aby dostać takie zezwolenie? Jakie formularze trzeba wypełnić? Jakie załączniki dostarczyć? Ile czasu czeka się na odpowiedź? Ile kosztuje takie zezwolenie? Gdzie można dostać na ten temat informację?

Co możesz, Lucyna, na to odpowiedzieć?
Ok nieźle narozrabiałam. Nigdy nie organizowałam wstępu dla grup na tereny "zamkniete" BdPN. Chodzę tam jednak na szkolenia organizowane dla przewodników. Ze zdobyciem zezwolenia nigdy nie miałam kłopotów. To kwestia rozmowy tel. opdpowidniego merytorycznego uzasadnienia i wydania zgody. Jezeli interesuje Cię pozwolenie to skontaktuj sie z dyrekcja parku w Ustrzykach Górnych. Wejscie do rezerwatu scisłego jest raczej niemożliwe chyba, że prowadzisz badania.
Cytat Zamieszczone przez WojtekR
przechodzi szlak graniczny czy też szlak z Terki do Krysowej.
Terka Krysowa nie wiem czy ze sto osób przechodzi tam rocznie. Byłam tam tylko na szkoleniu. Prowadzący przewodnik 5 razy zgubił szlak jest tak fatalnie oznakowany.
Cytat Zamieszczone przez zbyszekj
jeszcze do Lucyny to Parki Narodowe są naszą wspólną własnością jak mówi sama nazwa i zamiast zakazywać to edukujmy i tu jest ogromna rola przewodników którzy prowadzą wycieczki w Bieszczady
Tak edukacja i jeszcze raz edukacja. Sądzę jednak, że tu często powinno apelować do rodziców aby zajęli sie wpajaniem zasad swioim pociechom. Inaczej rozumiem ideę parku. To teren podlegający ochronie, chroniony przed człowiekiem i jego nadmierną akspansywnością.
Cytat Zamieszczone przez MF
nielicznym pasjonatom
Jest to mozliwe. Prośba do dyr BdPN pana Komornickiego. Najlepiej skontaktować się meilem. Tylko on może wyrazic zgodę.