Z tego co ja wywnioskowałem starając się o "zgodę" to w SG dostałem info, że najpierw muszę mieć zgodę z BPN i ona jest najważniejsza! I to jest logiczne bo SG pilnuje strefy nadgranicznej pasa granicznego i granicy a BPN swoich zasobów parkowych. Przydatny jest Regulamin BPN i informacja: Pas drogi granicznej jest to obszar o szerokości 15 metrów od linii granicznej, jest oznakowany w terenie specjalnymi tablicami. Przebywanie na terenie pasa drogi granicznej jest zabronione i karane grzywną. Strefa nadgraniczna jest to obszar o szerokości 15 km przylegający do granicy państwa, jest oznakowany specjalnymi tablicami. W strefie nadgranicznej możemy zostać wylegitymowani przez Straż Graniczną lub Policję, dlatego przebywając na tym terenie zawsze musimy mieć przy sobie dowód tożsamości oraz przepustkę uprawniającą do poruszania się po terenie BPN.
Nie zapominajmy też o Straży Leśnejta też ma swoje uprawnienia, np. do legitymowania i wlepiania mandatów.
I dwie zasady : granica z Ukrainą to jest granica UE (Układ z Schengen) i wszystkie "służby" w strefie nadgranicznej współpracują ze sobą a i "w jakiś" sposób też i mieszkańcy tej strefy.

Odpowiedz z cytatem