Witam!
Ciekawe to były czasy. Pierwszy raz jechałem tą trasą chyba w 1983 roku a ostatni w 1991. Zawsze było to jakieś przeżycie, albo coś się działo. Gdyby wtedy były aparaty cyfrowe :( . Mam gdzieś więcej zdjęć, ale nie mogę ich znaleźć. Utkwił mi w pamięci obraz samochodu Wołga, który zakopał się w mazi smolnej gdzieś na drodze tuż przy pociągu. Pamiętam też przejście graniczne w Krościenku gdzie na ogrodzeniu wyraźnie było widać izolatory ! ! ! Ci żołnierze w kaskach to byli chłopcy ok. 18 lat w mundurach tak połatanych, że aż żal było patrzeć. Nasz WOP przy nich to jak Książe i żebrak.
Linia ta nigdy, nawet w czasie II wojny nie miała zmienionego rozstawu szyn na 1520 mm. Rosjanie wykorzystywali do transportu tabor zdobyty na Niemcach.
Nie pamiętam dokładnej daty kiedy jechał ostatni pociąg ale było to na pewno w 1991r.
Mam nadzieję że damy radę to przywrócić. Widzę po postach że ludzi tęskniących za koleją przybywa na naszym Forum. Musimy ten temat wprowadzić pod obrady na V KIMBie :)
pozdrawiam
J.Lupino
ps.
Bertrandzie nie przejmuj się sklerozą, grunt że obecna młodzież pamięta co robiła w wieku 3 lat![]()
Z tą 3 szyną to były takie plany ale nikomu nie udało się przeskoczyć rozjazdów :(

Odpowiedz z cytatem
Zakładki