Strona 1 z 4 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Rozplanowanie wędrówki. Potrzebna pomoc :)

ridzu
    Guest

Domyślnie Rozplanowanie wędrówki. Potrzebna pomoc :)

Jak w temacie, jedziemy z 2 kumplami latem w Bieszczady, na jakies 10 dni. Jedziemy z Łodzi zapewne do Zagórza a stamtąd...no właśnie, gdzie? Obcykane mamy już wszystkie "komercyjne szczyty" typu Połoniny, Tarnice itd. :) Dlatego szukamy czegoś nowego, ja sam chętnie zobaczyłbym jakieś ruinki. Jeśli chodzi o noclegi, to na pewno bazy studenckie. Nie jesteśmy grupą moherów, możemy znieść dość ciężkie trasy. Mam jeszcze pytanie co do noclegów na dziko. Jakie niebezpieczeństwa czychają na osoby śpiące w środku lasu?
    z góry dzięki za pomoc

Bieszczadnik Awatar robines
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    dziura w Beskidzie Małym

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ridzu
    Nie jesteśmy grupą moherów, możemy znieść dość ciężkie trasy.

Jakie niebezpieczeństwa czychają na osoby śpiące w środku lasu?
    Głodne wilki ,wściekłe,krwiożercze psy ,strażnicy parku no i jakiś metr śniegu(no może pół metra )
    Jedzmy gówna, przecież miliony much nie mogą się mylić.

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

:D :D :D Oni jadą latem, więc nie ma co ich straszyć śniegiem, a i wilki nie są skore do zaczepek.
    Utarł się dobry zwyczaj na forum, że nikt Ci nie doradzi, jak łamać prawo i nie licz na wyraźne wskazówki w tym zakresie. Jest dość miejsc legalnych do biwakowania, by trasa była i atrakcyjna i "nie komercyjna".
    Osobiście polecam szlak od Przysłupu Caryńskiego, przez Dwernik Kamień, Krywe, Łopienkę, Rabe do Komańczy.Lub w odwrotną stronę. Mniej tam ludzi, są ruinki.
    Długi

Bieszczadnik Awatar malo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    okolice 3-city:506908042

Domyślnie

Dla wytrwałych tez przejście najdłuższej góry czyli Otrytu i zejście przy jedynej cerkwi bojkowskiej w Smolniku.
    W ogóle jak się jedzie już któryś raz w Bieszczady to można w końcu zahaczyć o MBL (=skansen) w Sanoku. Jest naprawdę porządnie zorganizowany i ciekawie się go ogląda, a wpleciona tam wystawka poświecona czasom PRL dodaje nostalgicznego kolorytu, można wejść do wiatraka, zobaczyć starą wiejską szkółkę i zgromadzone w jednym miejscu cerkwie. Do kilku wnętrz można samemu wejść, do pozostałych z przewodnikiem. (Na zwiedzenie go dobrze zarezerwować znacznie więcej niż godzinkę.)

Botak Roku 2017 Awatar długi
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sopot

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malo
    Do kilku wnętrz można samemu wejść, do pozostałych z przewodnikiem.
    Na pierwszy i drugi raz polecam z przewodnikiem. Naprawdę warto.
    Oprowadzający są świetnie przygotowani. Warto samemu wcześniej poczytać i w trakcie zwiedzania uzupełniać już nabytą wiedzę. Przewodnicy bardzo chętnie nawiązują kontakt i dzielą się ponadstandardową wiedzą, jeżeli z drugiej strony widzą czynne zainteresowanie.
    Pozdrawiam
    Długi

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    warszawka

Domyślnie

Oprócz trasy zaporoponowanej przez Długiego, która znam i także polecam, zaproponuję taki wyryp dla prawdziwych turystów czyli UG - Rawki - Rabia skała - Okraglik - Hyrlata - Matragona - Wołosań - Chryszczata - Komańcza. Niewatpliwie da wam w kość.

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Ruda Śląska

Domyślnie

Moja propozycje z jednego wora:
    Dźwiniacz, Bukowiec, Beniowa, Sianki z obowiązkowym szukaniem pozostałości po wąskotorówce w okolicach drogi do Tarnawy i nie tylko
    J.P

ridzu
    Guest

Domyślnie

Dzieki za pomoc. Co do przewodnika, to już byliśmy z przewodnikiem (na obozach wędrownych) nie raz. Chcieliśmy spróbować czegoś na własną rękę. Może na razie znajdziemy sobie jakiś tani domek (na oku mamy Kalnice, nie wiem czy jest tam coś ciekawego :) ), ponieważ są trudności z kupnem plecaka i butów (wszystko się dziwnym trafem nagle rozleciało...), oczywiście z powodów finansowych. Jeszcze raz wielkie dzięki :)

Bieszczadnik Awatar malo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    okolice 3-city:506908042

Domyślnie

Co do przewodnika, to już byliśmy z przewodnikiem (na obozach wędrownych) nie raz. Chcieliśmy spróbować czegoś na własną rękę.
    Ridzu, z tym przewodnikiem się chyba nie zrozumieliśmy. Nie chodzi o przewodnika, który wam zorganizuje trasę, ale wyłącznie o przewodnika ze skansenu, który tylko po skansenie oprowadza (np. tak jak na zamkach). Bo inaczej nie wszystko co ciekawe zobaczycie. (Technicznie rzecz biorąc to jakoś kosztuje dodatkowo, ale jak się zbierze grupa to zbiorowo po kilka złociszy można poświęcić.)

ponieważ są trudności z kupnem plecaka i butów (wszystko się dziwnym trafem nagle rozleciało...), oczywiście z powodów finansowych. Jeszcze raz wielkie dzięki
    Ależ nie plecaki i buty są największym problemem. (Ja też kasą nie grzeszę.)
    A najwięcej przeszłem z ruskim plecakiem kupionym na targu od ruskich - taki bez stelaża szmaciany (śmiałem się że to chyba na ruskiego komandosa, bo miał za długie szelki i na krzyż je zawiązywałem). Przeszedł ze mną wiele, także za granicą. A na Ukrainie to w sam raz się wtapiał w tamtejszą jakość. Niedawno się dopiero poprzecierał i tak sobie marzę że może uszyję jego replikę.
    A buty? Pamiętam jak na pierwsze wyprawy kupowałem w pośpiechu na kilka dni przed wyprawą tanie polskie trapery. Trzeba było tylko twardo nie zwracać uwagi, na ich niedopasowanie (może odrobinę masochizmu). Ale dało się, spoko.
    Czasem można poratować się pożyczeniem, czasem kupić tańszy asortyment. A jak będziesz tylko czekał na wystarczające fundusze.... szkoda czekania.
    pozdrawiam
    malo :wink:

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irekr
    UG - Rawki - Rabia skała - Okraglik - Hyrlata - Matragona - Wołosań - Chryszczata - Komańcza
    Nooo ale to z pewnością nie w jeden dzień. Chyba że biegiem
    Cytat Zamieszczone przez irekr
    Niewatpliwie da wam w kość
    Z pewnością
    http://www.doczu.pl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)