Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Rajdy konne

Dumiszon
    Guest

Domyślnie Rajdy konne

Witajcie.
    Czy ktoś z Was uczestniczył w wielodniowych rajdach konnych po Bieszczadach? Proszę o bardziej szczegółowe informacje: kto organizował rajd, czy był udany, jaki stopien trudności?

lucyna
    Guest

Domyślnie rajdy konne

Oczywiście, że są udane. Niestety, nie jestem koniarzem. Marzę tylko, ze kiedys będę miała tyle czasu wolnego, że naucze się jęździc konno. Polecam Ci skontaktowanie się z Zachowawczą Hodowlą Konia Huculskiego w Wołosate. Karolina ma stadninę w Serednim i jest chyba najlepiej zorientowaną osoba w naszym gronie. Oprócz tego możesz się skontaktować z Prezesem w Chmielu, Kijem w Woli Michowej czy z ośrodkiem Karino w Berezce. Do legendy przeszły wygony bydła i rajdy organizowane przez Odrzechową. Acha i jeszcze miejsce magiczne Dwór w Woli Sękowej.

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2004
    Rodem z
    Warszawa

Domyślnie

Rajdy kilkudniowe prowadzi też Krzysiek Francuz. Ja nie byłam, znam z opowieści - warto.
    Zresztą jazdy w terenie kilkugodzinne z Krzyśkiem jak najbardziej polecam, jeźdźę za każdym razem jak tylko tam jestem.
    Namiar na Krzyśka szukaj www.biesisko.com

G

Bieszczadnik Awatar domina
    Na forum od
    11.2005
    Rodem z
    Opole

Domyślnie

A ja jestem ciekawa czy takie rajdy organizowane są również zimą ?
    "Wariat to członek jednoosobowej mniejszości"

Bieszczadnik Awatar Polej
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Międzychód

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucyna
    Polecam Ci skontaktowanie się z Zachowawczą Hodowlą Konia Huculskiego w Wołosate.
    Na priv mogę podać szczegółowe informacje nt organizacji tych rajdów i podać namiary na kompetentne osoby.
    Pozdrawiam
    Przemek

lucyna
    Guest

Domyślnie

Tak organizowane.

Bieszczadnik Awatar Polej
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    Międzychód
    Pozdrawiam
    Przemek

Bieszczadnik Awatar kobieta_bieszczadzka
    Na forum od
    11.2004
    Rodem z
    to tu ... to tam ...

Domyślnie

http://konie.bieszczady.info.pl/rajdy/index.php

ja wiem, że to łatwizna, ale najciemniej pod........ polecam Prezesa, zawsze super atmosfera, wspaniałe, uparte :P konie, piękne tereny.......czego tylko duża i zad jeźdźca potrzebuje.........:)
    Prawdziwa przyjaźń przychodzi wówczas, gdy cisza między dwojgiem ludzi nie jest męcząca....

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    warszawka

Domyślnie

Proponuje dopisac do listy kontaktów krzysiek@bieszczady.info.pl :-)

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Domyślnie Odp: Rajdy konne

http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll...ZADY/583502090
    11 maja 2008 - 14:02

Konno z Bieszczadów na Węgry
    Wejście naszego kraju do strefy Schengen ułatwiło nie tylko ludziom życie. Swobodnie przekraczać granicę mogą również… konie.

Polacy przetarli
    Polacy przetarli szlak dla kolejnych amatorów międzynarodowych rajdów konnych. Z okazji powrotu do kraju uczestnicy rajdu na granicy polsko - słowackiej otworzyli butelkę szampana. (Fot. Dorota Mękarska)

Z tej możliwości skorzystał Adam Rymarowicz z Leska, który zorganizował pierwszy rajd konny z Bieszczadów na Węgry. Jego uczestnicy pokonali w siodle pół tysiąca kilometrów, przekraczając na szlakach turystycznych dwie granice. Wrócili w zeszły czwartek do Polski przez byłe przejście graniczne Roztorki Górne - Ruskie Sedlo. Przetarli w ten sposób szlak dla następców.

Rajd trwał 14 dni. Jego trasa biegła przez wschodnią Słowację do krainy Tokaju na Węgrzech i z powrotem. Polakom pomagali słowaccy i węgierscy hodowcy koni, którzy organizowali im noclegi i paszę dla zwierząt.

- Takiego rajdu jeszcze nikt nie zorganizował, choć ułatwiają to nowe przepisy. Wystarczy zaszczepić konie i wziąć ze sobą paszporty dla zwierząt - podkreśla Adam Rymarowicz.
    promocja

Uczestnicy rajdu bez żadnych przeszkód pokonali całą Słowację i wjechali na Węgry. Wszędzie byli bardzo przyjaźnie witani. Być może pomysł podchwycą słowaccy i węgierscy hodowcy koni, bo w tych krajach turystyka konna jest praktycznie nieznana.

Pozytywne doświadczenia zaowocowały następnymi planami. W przyszłym roku Polacy chcą pokonać Karpaty, jadąc z Rumuni do Polski.

Dorota Mękarska
    Pozdrav

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów