Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 120

Wątek: PAN Parks

Bieszczadnik Awatar WueM
    Na forum od
    04.2004
    Rodem z
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

Jeszcze chciałbym dodać swoje trzy grosze.
    Wcześniej padły konkretne pytania do PAN Parks i ludzi, jak mniemam, reprezenujących tę fundację. Odpowiedzi do tej pory nie było. Nie było ani w tym forum, ani na stronach internetowych PAN Parks. Jak dla kogoś zajmującego się rozwojem turystyki na zasadach zrównoważenia tejże z ochroną środowiska, pytania były dziecinnie proste. (Przecież to elementaż). Uważam, że jeśli odpowiedzi na wyżwj postawione pytania nie padną (oczywiście potwierdzone odpowiednimi badaniami), to będzie znaczyło, że PAN Parks ma coś niewygodnego do ukrycia. Uważam, że jeśli odpowiedzi na wyżwj postawione pytania nie padną, to PAN Parks chodzi o rozwój turystyki, ale już bez zrównoważenia z ochroną środowiska. Czy to przypadkiem nie chodzi o zarobienie jak największej kasy, a po wyeksploatowaniu okręgu recepcyjnego (czy jakoś tak) wycofanie się w inne, lepsze miejsce (może Bieszczady Wschodnie)?

Wzywam PAN Parks do odpowiedzi na pytania zadane w wątku tematu "PAN Parks" tego forum. Inaczej będę skłonny uważać, że fundacja ta po prostu kręci. Na razie poprzestanę na tym określeniu...

Uważam, że szansą dla Bieszczadów jest turysta nastawiony na poznanie przyrody, szukający ciszy... Pewnie, taki turysta nie da tyle pieniędzy, co nadziany facet z nartami, ale zapewni stabilne utrzymanie przez dłuższy czas. (Coraz bardziej modny staje się model odpoczynku blisko natury). Powtarzam do znudzenia: Są bardziej atrakcyjne od Bieszczad miejsca do uprawiania turystyki "rozrywkowej" i prędzej, czy póżniej taki model w Bieszczadach poniesie klęskę.

Pozdrawiam

P.S.
    Jeśli na wejście na któryś ze szczytów w Bieszczadach trzeba będzie czekać w kolejce jak na Giewont, to będzie KONIEC Bieszczadów. (Dlatego nie jeżdżę w Tatry).
    Nie wszystkim dzieciom jest pisane stać się dorosłymi, niektóre nie mogą nauczyć się kłamać.

Bieszczadnik Awatar WueM
    Na forum od
    04.2004
    Rodem z
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

Jeszcze coś.
    Bieszczady stały się modne, bo są inne od pozostałych gór w naszym dumnym kraju. Stały się modne, bo są dziksze, mniej zabudowane. Jak je zabetonujemy i postawimy kilka wyciągów narciarskich, to stracą swój urok, a wtedy to guzik z pętelką - "przyrodnicy" nie przyjadą, bo niby po co, a "rozrywkowcy", jak się zorientują, że w tych Bieszczadach to właściwie jest to samo, co gdzie indziej, to po co w te Biesy jeździć. I wtedy po raz drugi Bieszczady będą miały szansę zdziczeć. Dlaczego? Ponieważ już nikogo nie będzie przyciągał urok tych gór i wyludnią się.

I tym akcentem chciałbym zakończyć.
    Nie wszystkim dzieciom jest pisane stać się dorosłymi, niektóre nie mogą nauczyć się kłamać.

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Browar
    "Biorąc pod uwagę obecny poziomi turystyki można stwierdzić, że istnieje wystarczająca sieć dróg w regionie PAN Parks. Stan techniczny dróg określono następująco:
    · dobre 42km dróg krajowych,
    · wystarczające – 140 km dróg leśnych,
    · złe 63 km dróg gminnych i powiatowych
    Stąd konieczne byłoby zorganizowanie specjalnego transportu do wielu atrakcji turystycznych (np. z wykorzystaniem aut terenowych)"
    Ten tekst świadczyłby że spece od zrównoważonego rozwoju nie bardzo wiedzą o czym piszą. Na terenach PAN Parks nie ma ani jednego kilometra dróg krajowych / najblizsze drogi krajowe to te prowadzące do przejść granicznych w Barwinku i Krościenku/. Za to tew nalepszym stanie to drogi wojewódzkie. Pewnie nie byli też nigdy w Wołosatym i zapomnieli o tych 6 km drogi wojewódzkiej. Swoja drogą transport przy pomocy aut terenowych przypomina mi pewien nieudany program TVP / Miasto Marzeń/ , w którym jednym z wątków były wyścigi terenowe czy cos w tym rodzaju. Pamietam jak pewna reporterka telewizyjna jeżdziła sobie terenówką wzdłuż potoku, na co polskie prawo nie pozwala. Może zrobia w Tarnawie poligon dla GROM, wszak konsultant z Miasta Marzeń niejaki Polko jest teraz dowódcą GROM.
    Pozdrawiam
    naive

Bieszczadnik Awatar Michał
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Opole

Domyślnie

Witajcie
    Posłużę się cytatem (fragment wyrwany z wypowiedzi, ale nie kontekstu):

Cytat Zamieszczone przez naive
    Ten tekst świadczyłby że spece
    I zacytuję takie cuś:

Dyskusje o Bieszczadach
    Historia, geografia, przyroda i atrakcje krajoznawcze regionu, mapy i przewodniki, nazewnictwo, regulacje prawne i instytucje bieszczadzkie

Szanowni Państwo - jeżeli część z Was wyraża chęć, abym pozostał na forum znając moje poglądy i wredne podejście do wielu spraw, a równocześnie bezboleśnie łyka temat "Znasz Bieszczady? Detale", pozostawiając istotny wątek innym (bo mnie to nie interesuje na dłuższą metę) - to mam sobie pomyśleć?!

Na razie dostałem czkawki.

eh

Bieszczadnik Awatar naive
    Na forum od
    09.2004
    Rodem z
    Dolina Sanu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał
    Szanowni Państwo - jeżeli część z Was wyraża chęć, abym pozostał na forum znając moje poglądy i wredne podejście do wielu spraw, a równocześnie bezboleśnie łyka temat "Znasz Bieszczady? Detale", pozostawiając istotny wątek innym (bo mnie to nie interesuje na dłuższą metę) - to mam sobie pomyśleć?!
    Że temat dotyczący PAN Parks nie doczeka się odzewu ze strony osób w nim zaangazowanych można było przewidzieć. Temacik "znasz Bieszczady" w mojej ocenie jest pozyteczny, to cos co ma wiel wspólnego z metodą " bawić ucząc". Niby takie żarciki, ale przy okazji w jakims sensie uczy patrzenia na to wszystko co na szlakach spotykamy, zwłaszcza tych co bakcyla jeszcze nie połknęli. A wracając do tematu zasadniczego - wszak od początku nie było tu zbyt wielu dyskutantów. Podobny temat był już wcześniej - dotyczący budowy wyciągu na Jasło - mimo kilkakrotnej "reanimacji" po raz kolejny "umiera".
    Pozdrawiam
    naive

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Domyślnie

Mam taką dziwną myśl,którą wrzucę na rozgrzewkę.
    Ze trzy-cztery lata temu(może nawet dawniej) od kumpla z "wnętrza" BdPN-u usłyszałem że w Tarnawie Niżnej ma powstać tzw "wzorcowa wioska BdPN".Faktycznie, jest tam oczyszczalnia ścieków,dużo prądu,ujęcie wody(wszystko po Iglopolu) a nawet plan zagospodarowania przestrzennego,więc miejsce doskonałe.Ale, myślę sobie,stajnie rozbierają,stary hotel też,pewnie to ściema z tą wioską,przecież to Park Narodowy, a w Parku Narodowym nie wolno budować wiosek...Teraz słyszę o PAN Parks...
    Pomyślałem że na ich miejscu zrobiłbym tak:znalazłbym odpowiedni park narodowy,najlepiej nie obstawiony inwestycyjnie i dziki w miarę w stabilnym kraju.Na obrzeżach parku oczywiście można inwestować ale ziemię trzeba kupić,jest konkurencja i w ogóle.A w parku konkurencji nie ma bo przecież w parkach narodowych nie można budować wiosek...
    Tak więc mając już na celowniku park zwróciłbym się do dyrektora tegoż parku :
    Ja:Drogi Panie ,nasza superekologiczna Fundacja chciałaby pomóc w rozwiązanu turystycznych i ekologicznych problemów na Pańskim terenie.Dzięki naszym inwestycjom (ma Pan taki bezużyteczny teren po Iglopolu)i Certyfikatowi przyjadą zamożni turyści zagraniczni,ograniczy się ruch na połoninach,miejscowym będzie się żyło dostatniej.
    Dyrektor: Ależ w parku narodowym nie wolno budować wiosek!
    Ja: NIech Pana o to głowa nie boli,stworzy się Strategię,Opracowania itp,no i oczywiście nada Certyfikaty konkurencji,a miejscowym pracę.No kto zaprotestuje przeciw tak wzniosłym celom?
    Dyrektor:Tak, to wspaniała perspektywa.Do roboty
    Taka myśl mi pzreszła przez głowę,ale w niej nie zagościła na długo bo przecież park narodowy powołany jest do ochrony przyrody a nie do budowy wiosek...
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar marekm
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Łódź

Domyślnie

Taka myśl mi pzreszła przez głowę,ale w niej nie zagościła na długo bo przecież park narodowy powołany jest do ochrony przyrody a nie do budowy wiosek...
    Browar, to dobrze, że Ci się to przypomniało, bo wygląda to całkiem realnie i prawdopodobnie.
    pozdroowka
    marekm

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie

Mam taką dziwną myśl,którą wrzucę na rozgrzewkę.
    Niekoniecznie musi tak być, zwlaszcza ze podobno rozmawia się juz o innej lokalizacji - poza BdPN. Można to robić na zasadzie sprzatania własnej posesji, ktora polega na przerzucaniu smieci sasiadowi - park buduje wioskę poza swoim terenem i naciska (popiera) na inwestycje w najbliższym sasiedztwie - w efekcie w Parku tworzy sie iluzje ochrony a cały syf gromadzi sie w jego otoczeniu, jednak na tym korzysta zwłaszcza Park.
    Drugie wyjscie jest takie, że wioske lokuje się na terenie poza parkiem, ale jednoczesnie będzie to teren, ktory Park przejmie - a więc najpierw wioska a potem właczy się to do Parku - plany powiększenia BdPN do 70tys ha.

Generalnie laicy sobie pogadają, znudzi im się i wszystko wróci do normy - zdechły wątek zdechnie na amen. A mam wrażenie że wątek w ogóle by nie powstał gdyby zadbano o odpowiednia "politykę", bo to że zawsze znajdzie sie paru dociekliwych było pewne jak w banku - ważne czy sie z tym głosem liczy czy ma sie to gdzies. Odpowiedź jest jasna.

W niektórych krajach szczególną uwagę przywiązuje się do zjawiska zwanego "konfliktem interesów":
    Konflikt interesu: "osobista sytuacja kogoś, kto dysponuje uprawnieniami do decydowania w sprawach mogących faworyzować jego własny interes, co daje mu osobistą przewagę ze szkodą dla interesu innych.”
    "Konflikt interesów ma charakter potencjalny, gdy istnieje prawdopodobieństwo, że interes firmy bądź publiczny zostanie zdominowany przez interes prywatny, na przykład, gdy radny dzierżawi pomieszczenia gminne na warunkach zaproponowanych przez wójta, którego ma kontrolować."

I nie chodzi tu o to aby ktos coś komuś zarzucał, tylko eliminuje się KI po to aby w ogóle takie domysły i dywagacje nie mogły mieć miejsca - nie stwarza sie okazji do wykorzystywania KI i jednocześnie do psucia własnego wizerunku poprzez fakt że KI lub cos na jego kształ może w ogóle mieć miejsce.
    Natomiast tutaj - po zapoznaniu sie z materiałami ogólnodostepnymi i rozdysponowaniem certyfikatów - na pierwszy rzut oka jawi się wizja grupy powstałej do ochrony własnego biznesu a ochrony przyrody przy okazji (jak sie uda).
    Koordynator PAN Parks powinien zarabiać tyle, żeby nie chciało mu sie prowadzić wlasnej działaności - albo odwrotnie, a nie do 15:00 chronić przyrode , po 15:00 budować wyciąg na Jasło a w międzyczasie oprowadzać grupy pod szyldem nadanego samemu sobie certyfikatu - to jest anormalne. Jednoczesnie jesli koordynator PAN Parks na Polske chce wyciągu na Jasło, tzn. że BdPN popiera jednak tę inwestycję, tylko nie chce oficjalnie tego napisać - bo przecież nie polega to na tym że działa każdy sobie (PParks i BdPN) tylko w porozumieniu. Totalny mętlik. Mnie to w sumie wsio ryba - ale cały ten bajzel, możliwe koneksje, itp są aż niesmaczne - również z nadaniem certyfikatów niektórym podmiotom z wczesniej wymienionej ósemki.
    Gdyby ktos pomyślał o dobrym wizerunku nigdy nie dopusciłby do sytuacji gdzie na pierwszy rzut oka jawi się Republika kolesiów" i to nieważne czy ona działa czy nie - ja nie zakładam ze działa bo nie posiadam takiej wiedzy aby to stwierdzić. Ważne że stworzono warunki i podstawy do tego aby dociekliwi mogli cos takiego pomysleć i tu tkwi błąd.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Bieszczadnik Awatar malo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    okolice 3-city:506908042

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr
    ja nie zakładam ze działa (Republika kolesiów) bo nie posiadam takiej wiedzy aby to stwierdzić. Ważne że stworzono warunki i podstawy do tego aby dociekliwi mogli cos takiego pomysleć
    Jak ja lubię Twoją dyplomację Piotrze.
    pozdrawiam
    malo :wink:

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Domyślnie

Coś do ogródka naszej dyskusji
    http://wiadomosci.onet.pl/1320710,2677,kioskart.html
    Pozdrav
    Pozdrav

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Uprawnienia umieszczania postów