Strona 19 z 65 PierwszyPierwszy ... 9 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 29 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 683

Wątek: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar Jennefer
    Na forum od
    06.2008
    Rodem z
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)

No więc właśnie, dowiedzieliśmy się z Malo w ostatnim momencie o akcji kiedy zadzwonił Szymon, w ferworze przygotowań nikt nie umieścił takowej informacji jednak jak zauwazyła Natasha, odszukanie jakiejkolwiek wzmianki na temat akcji stanowić problemu nie powinno. Więcej zdjęć będzie umieszczonych niebawem. Podobnież umieszczę informację co zostało zrobione, ale to jak uda się nam tzn. z Malo wyjechać i zrobić dokładną dokumentację. Narazie musimy zawiesić owy zamiar z racji wspólnie odwlekanych obowiązków domowych Pozdrawiam serdecznie

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

Cytat Zamieszczone przez Jennefer Zobacz posta
    z racji wspólnie odwlekanych obowiązków domowych
    znaczy sie jesteście współlokatorami? Tak z ciekawości pytam...

Planuję z początkiem sierpnia obadać sprawę kirkutową (jakoś tak z sentymentu tam wracam), jak bertrand pozwoli to udokumentuję spostrzeżenia, a nie, to piwko w milczeniu chlapnę i wspomnę co było i pamiętam
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006

W Baligrodzie widać postępy, jestem tam kilka-kilkanaście razy do roku, kiedys może wreszcie z łopatą
    Kirkut "powiększa" się, w tych krzaczorach na samym dole chyba cos jeszcze jest?

Bieszczadnik Awatar natasha
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Bronowice (wieś w centrum Krakowa :P)

Cytat Zamieszczone przez vm2301 Zobacz posta
    W Baligrodzie widać postępy, jestem tam kilka-kilkanaście razy do roku, kiedys może wreszcie z łopatą
    Kirkut "powiększa" się, w tych krzaczorach na samym dole chyba cos jeszcze jest?
    no ba :) właśnie tam niżej są najstarsze macewy...
    ja też zahaczę o kirkut około 5.sierpnia...
    można by jakąś piankę razem wychylić u Mariusza :)
    Pozdrawiam-Gosia.

lucyna
    Guest

Jak zapewne wiecie Baligród znajduje się na chasydzkim szlaku. Właśnie przeglądam broszurę na ten temat. Zastanawia mnie jedno. Dlaczego Lutowiska nie znalazły się na owym szlaku? Może ktoś na ten temat coś wie.

Administrator Awatar leszczu
    Na forum od
    10.2004
    Rodem z
    Lesko, Poland

Cytat Zamieszczone przez lucyna Zobacz posta
    Zastanawia mnie jedno. Dlaczego Lutowiska nie znalazły się na owym szlaku? Może ktoś na ten temat coś wie.
    Może trzeba spytać u źródła *(wydawcy lub Gminy)
    sam jestem ciekaw dlaczego tak jest.
    Made in BIESZCZADY obecnie Lesko sercem Lutowiska

Bieszczadnik Awatar szymon magurycz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

Pretensje tu się pojawiły, że Magurycz nie anonsował tu zeszłorocznego obozu. Owszem, nie dałem znać. Tłumaczył się nie będę SPECJALNIE, ale uwag parę dam:
    - działamy od 1987 roku i jakoś zbieraliśmy się bez internetu i komórek, teraz też dajemy radę bez internetu, komórkę wielu ma - przyznaję,
    - u mnie we wsi internet, po latach starań, a ściśle w moim domu pojawił się w X 2008,
    - nie miałem specjalnie kogo oddelegowywać do takich działań, a jak oddelegowałem siebie to zgłosiło się 7 osób z poza Magurycza i... przyjechała 1! SIC! Internet nie jest najlepszym miejscem do pozyskiwania ludzi, to wiem już bez wątpienia, lepsze kontakty osobiste i tyle, może dlatego, że jednak bardziej zobowiązują...

TYM SAMYM DAJĘ ZNAĆ TERAZ.
    OBÓZ MAGURYCZA NA KIRKUCIE W BALIGRODZIE ODBĘDZIE SIĘ W DNIACH 28 VI - 12 VII 2009. ZAPRASZAMY DO PRACY OD 8 DO 20!!! BYWA, ŻE CIĘŻKIEJ. Zamierzamy zakończyć remont macew, jak damy radę to i odkrzaczanie, a pojawiła się także kwestia powrotu paru co najmniej macew na kirkut z dość odległych miejsc. Będziemy o to zabiegać!

Najprawdopodobniej 47 obóz Magurycza sfinansują w większości potomkowie Żydów baligrodzkich, nie wątpię, że gmina Baligród dołoży się także (choćby jak zwykle logistycznie, a to dowóz wody i kamieni). Śpimy na polu u Janka, u stóp kirkutu.
    Jakby coś nie wypaliło to i tak - jak w zeszłym roku - zbieramy się i samofinansujemy się, a Magurycz da narzędzia i trochę żarcia, ale nie da na bilety czy samochody.

Aha, ważna informacja. Osoby zgłaszające się przez internet będą zobowiązane do wpłacenia wpisowego!!! SERIO! Może to trochę zdyscyplinuje tych co klepać w klawiaturę potrafią, ale zbyt łatwo obiecują... gruszki na wierzbie (mam takich dość).
    Rzecz jasna ktokolwiek przybędzie praca się znajdzie i bez wpisowego, ale trzeba pamiętać, że budżet nie jest rozciągliwy, więc jakby co to będzie musiał dołożyć coś do papułejry
    DAMY RADĘ!

Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

I tak gwoli jasności, bo temat tego wątku jest nieścisły!
    Magurycz nie zajmuje się żadną renowacją. Nie dążymy do tego aby coś co jest stare wyglądało jak nowe.
    To, co robimy z nagrobkami to: Remont z użyciem wybranych technik konserwatorskich.
    Tyle:)

Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

A jeszcze jedno: Inicjator prac w baligrodzie też będzie, znaczy malo, a do tego ze swoją miłą:)

Bieszczadnik Awatar natasha
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Bronowice (wieś w centrum Krakowa :P)

Howgh! :)

Szymon,
    jaśniej się nie dało :)
    rządzisz :)
    bliżej czerwca napisz coś o tym wpisowym - w tym roku już mnie nic nie powstrzyma przed przyjazdem choć na parę dni.

buziaki
    Pozdrawiam-Gosia.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)