Znam tę stronę i często tam zaglądam. Przez wszystkie szkolenia dotyczące kultury i obyczajowoci żydowskiej, a było ich trochę nigdy ani jeden wykładowca nie twierdził iż nazwa kirkut jest niewłaściwa. Zupełnie inaczej było z drugim określeniem czyli z okopiskiem. Cieszę się, że nawet to słówko nie jest obraźliwe okopisko=miejsce pochówku zwierząt. Oczywiście, że możemy mówić Bet Olam-dom wieczności (określenie hebrajskie), Der hejlige Ort święte miejsce (jidisz) ale większość osób nie zna takich okresleń. Bardzo cżęsto oprowadzam po kirkutach, jestem zafascynowana kulturą żydoską i historią tej społeczności, która zawiązała się na trwałe od tysiaca lat z naszą ziemią (pierwsza wzmianka o gmine żydowskiej na terenie Polski pochodzi z Przemyśla i jest z XI w) ale nie widzę powodu aby być bardziej papieską od papieża.
Marcin proszę podaj mi lokalizację innego muzeum judaików w naszym województwie. Ja nie znam. W ubiegłym roku otwarto tylko interesującą wystawę poświęconą kulturze żydowskiej w sanockim skansenie.
Zakładki