Strona 24 z 69 PierwszyPierwszy ... 14 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 34 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 683

Wątek: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)

Bieszczadnik Awatar szymon magurycz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

Domyślnie Odp: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)

Szanowni forumowicze!
    Zakończyliśmy kolejny etap prac na kirkucie w Baligrodzie, w - niestety - skromnym gronie postawiliśmy kolejne 32 macewy (a to znaczy, że jest ich postawionych 111) i nareszcie cmentarz widoczny jest z rynku i ulic doń prowadzących. Jest szansa, że za rok skończymy, o ile nie będziemy musieli - jak w tym roku - kosić wszystkiego samodzielnie...
    Do postawienie pozostaje około 100 macew, przy czym większość z nich to ułamki bądź destrukty niestety. W przewodnikach po Bieszczadach mowa jest o 50 macewach na tym kirkucie... Liczbę tę należy więc mnożyć przez 4 co najmniej. Kto bardziej zainteresowany niech odwiedzi cmentarz bowiem parę macew zupełnie wcześniej niewidocznych stanęło, a i jedna całkiem "nowa" się pojawiła. Tu ukłon dla firmy kopiącej kanalizację w Baligrodzie, a szczególnie jej pracowników, którzy odkopaną macewę sami nam przywieźli. Podziękowania dla wójta, OSP w Baligrodzie, a w szczególności dla dzieci z Baligrodu: Patrycji, Dawida, Renaty i Eweliny, które bardzo nam pomogły przez ostatnie dwa dni!!! Podziękowania także dla wszystkich turystów, którzy zakupili cegiełki za w sumie około 400 zyły. Bardzo nam te pieniądze pomogły!
    Cieszy nas niezmiernie, że tak wiele osób odwiedza ten cmentarz i że nareszcie widzą jego całość, a nie tylko fragment.
    I jak zawsze gorące podziękowania dla Pana Jana Kopczyńskiego, który 4 rok gości nas na swojej posesji, a jego przychylność jest ogromna i z serca.
    Dziękujemy Janku!
    Magurycz pozdrawia wszystkich dobrych ludzi!

Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

Ajajaj, zapomniałem podziękować Wackowi Dutce z Gorlic, który za darmo przewiózł nasz sprzęt do i z Baligrodu (to w sumie ze 600 km...), a nadto ofiarował nam ze 200 litrów wody pitnej i wszystkim wolontariuszom, co pracują ponad normę przewidzianą przez głupawą ustawę o wolontariacie, a to: Maćkowi, Natalii, Magdzie, Heniowi, Malowi, Karolce, Rybie, Markowi "Mańkowi" i wszystkim zapomnianym, hehehe

Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

Przy okazji:
    Nadal w wielu miejscach pisze się, że macewy z baligrodzkiego kirkutu wykorzystali Niemcy do wybrukowania rynku. Owszem, prawda to. Niemniej w karygodnym procederze wywożenia macew z cmentarza już po wojnie mają swój niebagatelny udział mieszkańcy. Trudno dziś ocenić kto bardziej ogołocił cmentarz, ale to chyba nie w tym rzecz...
    Już w zeszłym roku przeprowadzając wywiady z najstarszymi mieszkańcami dowiedzieliśmy się o tym. W tym roku wysłuchałem kolejnej relacji jak to pewien pan wziął parę macew i rzucił w miejscu gdzie krowy idąc na pole tonęły w błocie (opowiedziane przez wnuka tego pana).
    Jeżeli ktokolwiek z was wie coś pewnego o istnieniu macew z baligrodzkiego kirkutu to proszę o kontakt. Może wspólnymi siłami uda się nam więcej ich odzyskać?

Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

Umknęła mi dość istotna informacja!
    Otóż tegoroczny obóz odbył się przede wszystkim dzięki skromnym prywatnym funduszom przekazanym Maguryczowi przez Naczelnego Rabina Polski Michaela Schudricha.

Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

którego pradziad Dawid Roth pochowany jest na baligrodzkim kirkucie.

Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

I w sumie to ciekawym co bracia Polacy powiedzą, aaa, raczej napiszą na takie dictum? Znaczy wykorzystywanie nagrobków do niecnych celów, nagrobków Żydów polskich, choćby tych z Baligrodu, a to niestety nie wyjątek..., że nie wspomnę o cmentarzach niemieckich w Polsce, które do dziś są dewastowane podobnie jak mennonickie, grekokatolickie i katolickie...
    Rozpisujecie się tu o Chryszczatej..., a dałem sobie spokój w tej kwestii, bo nie czuję się uprawniony, bo jak ten kraj długi i szeroki dewastuje się do dziś co pozornie obce...
    Proponuję tak: zadbajmy o to, co jeszcze jest do uratowania, a później rozstrzygajmy kwestie historyczne...
    Lepiej mieć za plecami nie słowa a uczynki, a jak kogoś drażnią inne nacje, to niech najpierw zrobi coś dobrego, a wtedy będzie miał tytuł sądzić, przy czym pisanie tu wykluczam...
    Weźcie to po ludzku i nie sądźcie tak łatwo, bo to sądzenie jest w kategoriach "gdybania" osadzone...
    "Gdyby szafa miała sznurek, to by była windą"...
    Ciekawym jakimi bylibyście ludźmi w czasie wojny...

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Cześć Szymon!
    Dowaliłeś z grubej rury, ale masz sporo racji…
    Mam już swoje lata i dzięki swoim rodzicom otrzymałem wychowanie w duchu szacunku dla zmarłych. Nie ma dla mnie różnicy nacja pochowanego. Gdziekolwiek jestem wchodzę na cmentarz. Często zapalam świecę, czy położę kamyk. W Bieszczadzie również. Nie wiem, czy nieboszczyk, który leży pod kamieniem, lub krzyżem był wrogiem Polaków czy nie. Na Piastowskich ziemiach w dorzeczu Odry i na zachód od Warty w dolnym jej biegu, gdzie więcej starych nagrobków ma napisy w języku niemieckim, również nie wiem czy tam, aby nie leży pod moimi stopami jakiś zagorzały czciciel Bismarcka, czy tylko spolszczony Prusak. Czasami tylko się zadumam, a czasem zapalę świecę, o ile ją mam. Uważam za wielkie barbarzyństwo wykorzystywanie nagrobków do budowania dróg, czy innych celów. Tego robić się nie powinno.

Inną sprawą jest stawianie pomników ku czci… Chce sobie Niemiec postawić pomnik ku czci żołnierza Wehrmachtu na ziemi niemieckiej. O.K. Nic mi do tego. Ale niech mi nie stawia pomnika w Polsce i to bez zezwolenia odpowiednich władz. Nie dotyczy to członków organizacji SS, która również w Niemczech jest uznana za zbrodniczą Też im tego robić nie wolno. To samo dotyczy Rosjan, Ukraińców i innych nacji. Co innego szacunek dla zmarłych na miejscu ich pochówku, co innego stawianie pomnika członkom zbrodniczej organizacji na terenie innego państwa /w tym wypadku polski/, gdzie te zbrodnie popełniano. Władze naszego kraju popełniły wielki błąd pozwalając na to, żeby ten pomnik tak długo stał /w miejscu, gdzie podobno żadnego szpitala nie było/ zamiast szybko go rozebrać. Pisząc władze mam namyśli powiatowe, gminne, czy inne mające odpowiednie kompetencje do wydania szybkiej decyzji o rozbiórce i zlecenie rozbiórki.
    Zdarza mi się czasami zrobić coś dobrego dla starych nekropolii. Mam nadzieję, że mój syn myśli podobnie jak ja i podobnie będzie postępował. Miałeś okazję z nim kiedyś pracować.
    Dziękuję Bogu, ze mogę żyć w czasie pokoju, bo nie wiem, jakim byłbym człowiekiem w czasie wojny. W czasie wojny byli Niemcy z ludzkimi odruchami i Niemcy bez takich odruchów. W każdej nacji jest podobnie. Myślę, ze do momentu zrobienia krzywdy osobiście mojej rodzinie…… A może nie. Tego się nie da przewidzieć.
    Pozdrawiam
    bertrand236

Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

W sumie Twoja odpowiedź cieszy! Mnie cieszy, bo ciekaw byłem reakcji, a i treść odpowiedzi jest mi bliska, a Twoja i Twojego syna pomoc cenna.

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2001
    Rodem z
    Warszawa (Ochota)

A tak ogólnie - to niech renowacja bieszczadzkich cmentarzy nie przebiega w taki sposób, jak postąpiono ze starym wiejskim cmentarzykiem w Bystrem k. Michniowca, gm. Czarna.
    Chodzi mi ten mały cmentarz tuż koło nieczynnej cerkwi, po jej lewej stronie.
    Serdecznie pozdrawiam
    Stały Bywalec.
    Pozdrawia Was także mój druh
    Jastrząb z Otrytu

Bieszczadnik Awatar malo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    okolice 3-city:506908042

Czy mógłbyś coś więcej szczegółów Stały Bywalcu?
    pozdrawiam
    malo :wink:

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)