Lista w przyszłym tygodniu dobrzy ludzie :):):)
Lista w przyszłym tygodniu dobrzy ludzie :):):)
..więc czekamy niecierpliwie...ciekawe czy "moje ulubione "miejsca tam będą?
A jakie są? Powiesz?
Może inni też powiedzą?
oczywiście..lecz niczego nie chce sugerować, podpowiadać.Och, tych miejsc jest bez liku. Tyle ile opuszczonych cmentarzy.
więc moja taka skrótowa lista -Tworylne, Krywe, Hulskie, Tyskowa,Rajskie,Horodek......
Ja najchętniej zawsze wracam do Horodka.Nie tylko można tam odremontować nagrobki , ale też oczyścić fundamenty cerkwii.
W tym roku byłem tam na wiosnę i udało nam się odnależć resztki dzwonnicy, oraz koło cerkwii kawałki spalonych części bali.
a może...skoro tam bywasz, można by się tam spotkać w lato i odkrzaczyć trochę ?...( Szymon i jego ekipa nie może być przecież wszędzie )
Pozdrawiam !
Ja jestem chętny. Można by się zkrzyknąć i pod flagą Forum przy duchowym wsparciu Szymona w kilka osób wpaść i zmasakrować chaszczory.
tu są zdjęcia z mojej wizyty majowej : http://piotrrz1.fotosik.pl/albumy/629057.html
Ostatnio edytowane przez piotrrz ; 01-11-2009 o 20:54
Niby do wiosny-lata daleko, ale pomysł można rozwinąć w konkretne działanie !
Ja dysponuję np.piłą spalinową , siekierami.Zresztą , w Biesach często bywam w Rajskim , a tam mogę pożyczyć jakieś narzędzia pracy twórczej.A i okazja do spotkania jest też istotna.....
Pozdrawiam !
ps. fotki fajne...ech-wiosna.....
Właśnie, tyle miejsc, tyle potrzeb, nieprzebrana historia... Wybaczcie zwłokę! Długo bardzo zastanawiałem się i jednak nalegał będę na jedno miejsce, co nie znaczy, że to jedyna możliwość.
To miejsce to Berehy Górne... a tam nagrobki rodziny Buchwaków, a to Iwana, dwóch Hryciów i Paraski Buchwak. Zajmowaliśmy się nimi, ale to było 20 lat temu... Nagrobki te ze względu na swoją formę są wyjątkowo ważne, cenne (choć najważniejsze jest to, że są i to czemu służą) i potrzebują regularnej konserwacji (ponowne oczyszczenie i odgrzybienie oraz odsolenie, utwardzenie, zaimpregnowanie, naprawa uszkodzeń, które pojawiły się w ciągu ostatnich lat - rozwarstwiena, eksfoliacja), którą możemy wykonać w V 2010.
Magurycz potrzebuje na to około 3000 zyły.
Co Wy na to???
co do Berehów-to ja jestem ZA !!! rzeczywiście tamtejsze nagrobki, to istne perełki......Pod koniec miesiąca dokonam wpłaty na konto.zachęcam tez innych !!!
Pozdrawiam !
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki