Strona 47 z 65 PierwszyPierwszy ... 37 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 57 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 683

Wątek: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar szymon magurycz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

Domyślnie Odp: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)

Trochę nie w temacie, ale tym razem milej, bo to wszak o ratowaniu cmentarzy:
    Cmentarze pełne są ludzi bez których świat nie mógłby istnieć....

W dniach 04 listopada – 03 grudnia 2010 w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Jaśle czynna będzie wystawa fotografii prezentująca działania Stowarzyszenia Magurycz, które od 24 lat organizuje społeczne prace remontowe na cmentarzach wyznaniowych południowo-wschodniej Polski, a także Ukrainy.

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Gratuluję wystawy!
    Na pewno warta odwiedzenia
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

aj, Krysiu, zaraz gratulacje, hehe, praca się liczy, hehe, o niej ta wystawa..., ale dziękujemy :)

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

No ale wystawa!bardzo fajnie!
    takie małe docenienie tego co robicie, więc jest czego gratulować
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

z tzw. ostatniej chwili...odnośnie kapliczki Na skale- fundament został wylany, sprzyjała pogoda ku temu ! Gont został zakupiony. Jeden z Nas wpłacił 200 zł. ('' Rajszczanie'' -PROSZĄ O JESZCZE !! )
    z wywiadu osoby zamieszkującej w Sakowczyku , dziś wiemy, że wewnątrz znajdował się obraz Matki Boskiej ( w pelerynie) .Chcę coś podobnego wykonać.I tu moja prośba - o ile KTOŚ ma jakieś zdjęcie,takiego obrazu bądż ikony , w stylu karpacko-bojkowskiej proszę wysłać na PW.
    Pozdrówka !!

Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

Tomas, ale... w pelerynie? I to jedyna informacja? Rany, coś co można nazwać "peleryną" występuje w wielu przedstawieniach MB. Można podejrzewać, z wielu powodów, że chodzi o Pokrow, MB Opiekunkę (rozpościerającą płaszcz nad... tu wiele, wiele wariantów... mogła być poniżej przedstawiona lokalna społeczność, o ile zamówiła ikonę..), ale... informacja z jednego wywiadu, to wedle mnie mało (zwłaszcza, że można łatwo pomylić MB z Paraskewą na przykład...), za mało żeby decydować się na próbę stworzenia czegoś podobnego. Pokusiłbym się raczej o cierpliwe dociekania "wywiadowcze" (byli mieszkańcy, ich potomkowie itd), archiwalne, źródłowe i po wyczerpaniu tych możliwości zabierał się do pracy.
    Skoro możemy się dowiedzieć z tak łatwo dostępnego źródła jak Szematyzm [...] Eparchii Przemyskiej, wydany w 1879 r., że w owym czasie cerkiew w Rajskim - czyli ładnych parę lat po budowie - nie jest w środku "rozmalowana" z powodu ubóstwa parafian, to ... więcej uporu, a do wiosny daleko. Powodzenia. Powrót do pierwowzoru, w miarę możliwości - wedle mnie - jest lepszy, wręcz niezbędny...
    P.s.: jest mnóstwo albumów z ikonami, w tym także ukraińskimi, także z Karpat. Służę nimi na miejscu (wiele osób takowe posiada). Tu też taki pomysł ostateczny: udać się z fotografiami różnych ikon MB, w tym MB Pokrow (które są w okolicy lub okolicznych i nie tylko okolicznych muzeach) i pokazać je osobie, od której informacja o pelerynie pochodzi.
    Ostatnio edytowane przez szymon magurycz ; 05-11-2010 o 18:29 Powód: poprawka

Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Szymek ! ..ta informacja też mnie niejako rozbawiła deczko ...owa"peleryna" .Ale wierz mi-takie info dostałem obecnie !! .Sam wiesz dobrze, żem człek miastowy, w Biesach i Karpatach bywam z "doskoku" , kiedy czas pozwala.(być może się to zmieni..i uważaj ! może WTEDY będzę Cię nawiedzał )
    Jasne, że poszukiwania i tropy BĘDĘ kontynuował na własną ręke. Byle by nie zrobić z owej kapliczki "cepelii" .Ani owego dziwadła jakie zrobiono w miejscu kapliczki pod Tołstą ( Studenne)

Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

Tak na początek poszukiwań: Ikony ze zbiorów Muzeum Historycznego w Sanoku, ś.p. Romuald Biskpski, Marek Brniak, Warszawa 1991 - ilustracja 89, Pokrow, tyle, że z I ćwierci XVIII w., czyli trochę za stara...

Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

no, widzisz....świetny trop DZIĘKI

Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

z tym że, też tak sobie myślę, czy nie była to po prostu jakaś odbitka litograficzna, chromolitograficzna czy coś w tym stylu...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)