Strona 57 z 69 PierwszyPierwszy ... 7 47 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 67 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 683

Wątek: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)

Bieszczadnik Awatar beatawyrwas
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    warszawa

Domyślnie Odp: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)

to dobra, a nawet BARDZO DOBRA wiadomość ....oby zima była łaskawa !!! szkoda , że kasa taka cienka ale grunt , by zacząć . Dla wielu ten obiekt ma duże znaczenie, szkoda by było, by podzielił los Hulskiego.

Bieszczadnik Awatar Małgocha
    Na forum od
    11.2006
    Rodem z
    Rymanów

Cytat Zamieszczone przez Wiśnia Zobacz posta
    projekt przewiduje pełne zabezpieczenie cerkwi kosztorys wynosi 120 tys. zł. obecnie toczy się walka o wpisanie tej inwestycji do budżetu gminy co dzięki pomocy kilku radnych i byłego wójta gminy praktycznie się juz udało (w piątek sesja) :d.
    Trochę czasu minęło... posiada ktoś wiedzę czy udało się pozyskać pieniądze z gminy ?

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

dziś- 14.01 kapituła nagrody Mosty Starosty pod przewodnictwem starosty pow. gorlickiego M. Wędrychowicza dokonała wyboru laureata nagrody główniej. Wręczoną ją Szymonowi Modrzejewskiemu .
    Jest to kolejne wyróżnienie prac " Magurycza".
    (... byłem , widziałem , w bankiecie uczestniczyłem ;-) )
    SZYMON - JESZCZE RAZ - NASZE GRATULACJE !!!

Bieszczadnik Awatar szymon magurycz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

Te gratulacje należą się tak samo Wam jak i mi, a ściśle bardziej Wam niż mi, bo też na Waszej i Wam podobnym ludziom przychylności opiera się idea Magurycza, a zatem Wam, najdrożsi i Wam podobnym przyjaciołom dedykuję tę nagrodę... oby coś wynikło z niej dobrego!

Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

Powrót do marzeń o Bojkowszczyźnie, sezon XXVI Magurycza: wróciliśmy wczoraj z Boberki, ja, Olga Solarz i Tomek Rozbicki. W sumie był to prolog sezonu. Dotarliśmy na cmentarze (cerkiewny i grzebalny) w Dydiowej i udało nam się zrobić co nieco przy pięciu nagrobkach tamże (4 na grzebalnym, 1 na cerkiewnym). Wszystkie leżały. Wszystkie stoją, a 3 krzyże poklejone, choć jeden z nich musi poczekać na uratowanie cokołu, który - póki - co nie nadaje się do zamontowania na nim krzyża. Samo dotarcie do Dydiowej ze sprzętem, a takoż dostarczenie tam poklejonych krzyży było przygodą, możliwą dzięki Anatolijowi Biżykowi z Boberki, który udostępnił nam poza swoim "wszędowjeżdżającym" Gazem ciężarówką także swój warsztat i ręce pomocne. Pomagali też Wasyl i Wołodymyr pogranicznik. Przy okazji odwiedziliśmy cmentarze w Jabłonce Wyżnej, Szandrowcu, Turce, Rozłuczu, ale przede wszystkim w Tarnawie Niżnej, gdzie musieliśmy przedostać się bez pozwoleń niezbędnych! Do Tarnawy Wyżnej też dotrzemy, podobnie jak do Żurawina i Łokcia, wszystko w swoim czasie. Powrót do marzeń? Marzyło mi się 22 lata temu, żeby zacząć remontować cmentarze na wschodnim brzegu Sanu i... zaczęliśmy :).
    Ostatnio edytowane przez szymon magurycz ; 17-04-2012 o 17:41 Powód: poprawka

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

fajnie ...że owe marzenie zrealizowaliśmy wspólnie.....sama wyprawa czy na Dydiową czy do Tarnawy - dla wielu tu obecnych, jest wyzwaniem czy tylko pozostaje w sferze marzeń..a jednak można. Dzwonnica w Tarnawie, jak i sam cmentarz na wzgórzu , robi wrażenie- nie wiem nawet czy nie większe, niż przedzieranie się przez drutu zony ! . Sama panorama połonin z tamtej strony ROBI WRAŻENIE !!!......Dodam , iż spędzanie świąt na wsi ukraińskiej też ma swój klimat

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

Cytat Zamieszczone przez szymon magurycz Zobacz posta
    Powrót do marzeń o Bojkowszczyźnie, sezon XXVI Magurycza: wróciliśmy wczoraj z Boberki,...Dotarliśmy na cmentarze (cerkiewny i grzebalny) w Dydiowej ... przy okazji odwiedziliśmy cmentarze w Jabłonce Wyżnej, Szandrowcu, Turce, Rozłuczu, ale przede wszystkim w Tarnawie Niżnej, gdzie musieliśmy przedostać się bez pozwoleń niezbędnych!... Powrót do marzeń? Marzyło mi się 22 lata temu, żeby zacząć remontować cmentarze na wschodnim brzegu Sanu i... zaczęliśmy :).
    Cytat Zamieszczone przez tomas pablo Zobacz posta
    ...Dzwonnica w Tarnawie, jak i sam cmentarz na wzgórzu , robi wrażenie- nie wiem nawet czy nie większe, niż przedzieranie się przez drutu zony ! . Sama panorama połonin z tamtej strony ROBI WRAŻENIE !!!......
    Nie uwierzę póki zdjęć nie zobaczę! Nie dajcie się prosić i wrzućcie małe co nieco...
    "Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Zazdroszcze wam tych dni spedzony w tych Bieszczadach, niby odleglych od naszych o pewnie kikaset metrow a bedacych innym swiatem...

Cytat Zamieszczone przez tomas pablo Zobacz posta
    Sama panorama połonin z tamtej strony ROBI WRAŻENIE !!!......
    Po tamtej stronie wszystko robi wrazenie

Pozostaje czekac na zdjecia
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

DSC_0084.jpg
    z Tarnawy Wyżniej :)

Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Nowica/Beskid Niski

DSC_0171.jpg
    Labradorytowy nagrobek Franciszka... (?). Ktoś wywlókł ułamaną połowę zrzuconego z podstawy obelisku dobre 500 m od cmentarza. Cmentarz i cerkwisko w Tarnawie Niżnej widoczne po lewej, małe zalesione wzgórze, a za nim San. Drugą połowę (to prawie pewne) odnaleźliśmy przypadkiem na cmentarzu w... Szandrowcu gdzie służy jako "podnóżek" przed współczesnym betonowym nagrobkiem, napisy skute... Ów Franciszek to być może Franciszek Ławrowski (właściciel części T.N. około 1903 r.) albo Franciszek Sęk Turowski (właściciel T.N. w 1908 r.).
    Ostatnio edytowane przez szymon magurycz ; 17-04-2012 o 19:40 Powód: uzupełnienie

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)