Pokaż wyniki od 1 do 10 z 683

Wątek: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)

Mieszany widok

Korespondent Roku 2009 Awatar Recon
    Na forum od
    02.2008

Domyślnie Odp: Renowacja cmentarzy (wspólna akcja)

Kiedy czytam co Szymon robi wraz ze Stowarzyszeniem Magurycz to często aż mnie ściska w gardle ze wzruszenia. Naocznie widzę ich pracę gdy tak chodzę po Bieszczadach i patrząc na ich dzieło myślę o nich jak o lekarzach starych cmentarzy, jak o uzdrowicielach kapliczek i krzyży. A przecież tyle jeszcze ich jest do „wyleczenia i uzdrowienia”.
    Czasami Szymon wpadnie do nas na Forum… powie co chce zrobić, co go boli i znowu zniknie. My przeczytamy, przytakniemy i… cisza.
    Cisza taka jak wokół właśnie tych starych cmentarzy, kapliczek, krzyży i pustych cokołów. Te budowle lubią ciszę ale czy lubią jak mijający czas zabiera je po kawałku, jak drewniane krzyże ze starości upadają w wysoką trawę, jak czas zapomnienia znaczy ich byt wysokimi zaroślami i kępą drzew na jakimś wzniesieniu.
    Ci co chowali najbliższych odeszli, zostali wywiezieni, sami gdzieś już leżą pochowani… Ci co stawiali figurki i krzyże na cokołach, często w ramach podziękowania, też już odeszli. Zostali tylko żywi, którzy nie mają już tego ich(!) sentymentu do tego co zostało. A zostało!
    Kiedy tak czytałem miesięcznik Bieszczady pomyślałem sobie… czy jednak możemy coś pomóc? Stowarzyszenie „Magurycz” sporo robi, mieszkańcy wsi i miasteczek w Bieszczadach też się starają.
    Czy my ludzie kochający Bieszczady też możemy w tym dziele odbudowy wspomnień mieć swoją cząstkę?
    Stowarzyszenie „Magurycz” ma zapewne jakieś konto bankowe, my możemy mieć „miejsce ciszy”, które wskażemy do ocalenia. Nie każdy przecież ma chęć, czas i zdrowie do bezpośredniej pomocy, ale chciałby jakimś „grosikiem” wspomóc wspólną akcję.
    Do niczego nie nawołuję, do niczego nie namawiam, raczej chciałbym dać temat do dyskusji nad moimi przemyśleniami. Jeśli zapadnie cisza to też nic się nie stanie… w ciszy nawet ten post może umrzeć.
    Pozdrawiam :)
    -----------------
    benevole lector

https://twitter.com/Zbyszek_Recon

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

mądrze prawisz ! też jestem pod ogromnym wrażeniem pracy Szymona i drogi którą obrał.Jest to niesamowite.Godne podziwu...Parę razy zamierzałem się spotkać i uczestniczyć w Jego poczynaniach...Ale-albo terminy nie pasowały albo co innego...Mam nadzieję, że taka chwila nadejdzie.
    Co do wsparcia-JESTEM JAK NAJBARDZIEJ ZA !! Bo cel jasny, klarowny.
    Zbliża się czas rozliczeń PIT ów. Więc jest to proste.Oczywiście dobrowolne datki , też mogą być ( i to jak najbardziej )
    Jeśli chcemy , by to co podziwiamy teraz, mogły podziwiać nasze dzieci, wnukowie-zależy od nas, czy to zostanie.Od naszej wrażliwości.
    Pozdrawiam !

A ja kombinuję jak by tu wcisnąc swojego pierworodnego(17 lat) do pracy u Szymona. Niestety latorośl jest zbuntowana ,więc potrzeba delikatności ale może się uda? Cmentarz w Sarym Bruśnie zrobił na nim duże wrażenie, poza tym co roku bez problemu jeździ z nami (starymi) zapalić świeczkę w różne zapomniane miejsca.
    Co do Szymona to tacy ludzie jak on są solą tej ziemi. Pomysł Recona świetny.

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Cytat Zamieszczone przez tomas pablo Zobacz posta
    Zbliża się czas rozliczeń PIT ów. Więc jest to proste.
    O ile się nie mylę to Ty się mylisz. Magurycz nie ma statusu Organizacji Pożytku Publicznego i "czas rozliczeń PIT ów" ma się nijak do niego.

PS. Bertrand mnie uprzedził
    Czterech panów B.

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

..no to kicha ! ..ale jakąś "ściepe" można zrobić i już...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)