no to spóźniłem się z podpowiedzią; że do budowy obwodnicy, zostały wykorzystane nagrobki z tej miejscowości
no to spóźniłem się z podpowiedzią; że do budowy obwodnicy, zostały wykorzystane nagrobki z tej miejscowości
hmm po podpowiedziach właśnie myślałam że Berehy tylko nie pasowało mi to jedno gospodarstwo, łapałam tam kilka razy stopa do Dwernika i wydawało mi się (i wydaje dalej:P) że w Berehah przy drodze na Dwernik było kilka domów no ale widocznie coś mi się popieprzyło :)
Jimi
Może nie jest to jakaś specjalnie trudna zagadka ale za to moja :P Gdzie spotkamy taką kapliczkę?
kapliczka1.JPGkapliczka2.JPG
Jimi
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
jeśli dobrze się przyjrzeć domownikom kapliczki to okazuje się, że jednym z nich jest (tak się oczom moim wydaje, ale głowy nie dam) Św. Antoni z Dzieciątkiem Jezus, który twierdził, że słowa są skuteczne jeśli przemawiają czyny.
A tu się sir Bazyl nagadał ale nie uczynił rozwiązania tej zagadce
szkoda, żeby taka zapomniana ta urocza kapliczka tu stała - a gdyby ją tak umiejscowić gdzieś w okolicach Lisznej... (tak przy drodze)![]()
zagadka odgadnięta:)
Jimi
Zagadka składa się z dwóch pytań:
Gdzie to jest?
Do czego służy?
Taka cegielnia duża jest nad Zagórzem i tam były podobne wagoniki oraz piękna lokomotywka. Niestety jej garaż rozburzono i chyba ją sprzedano lub gdzieś ukryto przed wzrokiem gawiedzi. A ten wagonik to nie wiem gdzie ustrzeliłeś.
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
wózek napędzany przez "białą lokomotywę"... spadek torów ok 40 stopni. towar jaki wywozi to na pewno nie cegły.
bardziej na południe. W połowie między Zagórzem a Bieszczadami Wysokimi.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)