To chyba dla niedźwiedzia bo to było wyższe ode mnie ;p
To chyba dla niedźwiedzia bo to było wyższe ode mnie ;p
"Wędrujemy zarośniętą dzikim zielskiem drogą..." W.P.
Pytanie do chaszczowników:) i nie tylko. Spotkałem kiedyś na "drodze", którą starałem się pokonać bez urazów fizycznych pewien murek. Czy ktoś już spotkał takowy na swoim szlaku i gdzie?. Sprawdzałem na WIG-ówce, nie ma żadnej informacji aby były tam kiedyś zabudowania. Przecież nie jest to dzieło natury.
Murek.jpg
Podpowiedź: obiekt znajduje się tuż pod pewnym szczytem przy dawnej stokówce, która jednak nie prowadzi konsekwentnie do wsi (już zarosła i zanikła). Nie tak daleko od Schroniska nad Smolnikiem.
"Wędrujemy zarośniętą dzikim zielskiem drogą..." W.P.
Witajcie, mój pierwszy wpis w tym wątku, co to? gdzie to? wie kto...?
17.jpg
Jeśli ten murek jest bardzo długi (a jakoś mi ten opadający stok przypomina ten teren) to jest to nad Solinką. W tym miejscu biegła kiedyś droga i to jest murek oporowy wzdłuż niej zbudowany.
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Tak sir Bazylu, masz rację, jak zwykle:). Szedłem od połączenia Wetlinki z Solinką do Terki, prawą stroną Solinki. Murek ma kilkanaście metrów długości a na żadnej mapie nie widziałem zaznaczonej tam drogi. Ale wszystko możliwe, tym bardziej, że w bliskiej odległości znajduje się zaznaczony bród na dawnej drodze do Terki.
Jeżeli tamtędy "przechodziłeś":), to pewnie i taką ciekawostkę widziałeś.
Drzewo na fundamencie.jpg
Droga jest zaznaczona na mapie Bieszczady Zachodnie 1937/1938 i przy brodzie na Solince jest zaznaczony budynek.
Ostatnio edytowane przez sir Bazyl ; 18-11-2013 o 20:46
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Wiadomo, że w Bieszczadach wilków jest zatrzęsienie i jeszcze kilka, więc spotkanie ich to niby nic takiego, ale może ktoś spotkał tego samego co ja:
detal57.jpg
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki