Jak dawno tam nie zaglądałem, toć to Sękowiec...
Jak dawno tam nie zaglądałem, toć to Sękowiec...
Pozdrav
Komunikacja publiczna stara się jak może, żeby w łikendy utrudnić dotarcie w Bieszczady a gdy już jakiś łikendowy, uparty turysta się przypałęta, to żeby wydostać się mu łatwo nie było (to drugie nie jest takie złe, tylko później w nocy suszy jak diabli) więc w oczekiwaniu na jedyny autobus plątałem się przez kilka godzin tu i tam i zajrzałem w takie miejsce:
detal62.jpg detal63.jpg detal64.jpg
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
siekierezada? wieki tam nie byłam ale tych obrazów się nie zapomina..
Ostatnio edytowane przez Jimi ; 13-01-2014 o 20:21
"Wędrujemy zarośniętą dzikim zielskiem drogą..." W.P.
Oczywiście! Są to obrazy stanowiące wystrój Siekierezady. W nagrodę inny fragment wystroju, Mistrz i Małgorzata jak żywi:
detal65.jpg
Ta butla u stóp damy przypomina mi fragment dialogu Behemota z Małgorzatą:
"– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata. (…)
– Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus."![]()
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Penetrując miejsce lekko zachaszczone ujrzałem ciekawy mostek. Czy może ktoś mi przypomnieć gdzie to było?. Cała nadzieja w sir Bazylu a może jednak nie tylko?:).
Mostek.jpg
No cóż Panie Zbyszku ! Widać nikomu nie przytrafiło się dotrzeć do tego ciekawego mostka, który być może jest jedną z pozostałości po bieszczadzkich kolejkach.
Nie pozostanie nic innego jak zastosować się do reguł tego wątku i odpowiedzieć w ciągu 3 dni gdzie to jest.
Mam nadzieję, że ktoś zmieści się w regulaminie tego wątku:). Nie ukrywam swojego zadowolenia, gdyż miejsce jest znane przez wielu bieszczadników naszego forum. Nie wspomnę o sir Bazylu, który czuje się na pewno zakłopotany:). Jestem pewien, że wiele osób było w tej okolicy, tylko ten szczegół wobec bardziej ciekawych historycznie obiektów, jakoś umknął uwadze. Dla ułatwienia załączę jeszcze jedno zdjęcie, które powinno być bardziej rozpoznawalne.
Okolica.jpg
Jeżeli to nie pomoże, to będzie następne:).
No cóż, za 4 godz. minie ustawowy (regulaminowy) termin odpowiedzi na zagadkę. Aby termin nie został zwichnięty:), rzucam jeszcze jedno koło ratunkowe, może będzie bardziej przydatne. Pragnę jeszcze zaznaczyć, że z historycznego punktu widzenia, bieszczadzkie kolejki do tego miejsca nie docierały. Mostek znajduje się w odległości ok. 20 m.
Okolica1.jpg
Ostatnio edytowane przez zbyszek1509 ; 23-01-2014 o 18:08
Nadszedł czas aby odpowiedzieć sobie samemu na postawioną zagadkę. Jako odpowiedź, niech będzie zdjęcie z drogowskazem, za którym w odległości ok. 50 m znajduje się wcześniej prezentowany mostek. Natomiast po prawej stronie (na tym zdjęciu już niewidoczne) jest miejsce po cerkwi i pozostałości cmentarza. Nazwy tej wioski, to już chyba nie muszę wymieniać:(.
Okolica2.jpg
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki