To jest lokomotywa typu WLs40 lub WLs50 (różniły się mocą silnika) w PKP oznaczona była Ld1 i była to (jest) bardzo popularna lokomotywka na polskim wąskim torze.
To jest lokomotywa typu WLs40 lub WLs50 (różniły się mocą silnika) w PKP oznaczona była Ld1 i była to (jest) bardzo popularna lokomotywka na polskim wąskim torze.
Właściwie to w niedalekiej odległości od Gruszki, na zboczu której znajduje się inne miejsce pamięci:
http://forum.bieszczady.info.pl/show...ll=1#post78862
To jest właśnie ten typ lokomotywy, która była powszechnie używana również w cegielniach (stąd filmik z cegielni). Miejsce, o które pytałem znajduje się naprzeciwko cegielni Zagórz-Zasław, zaraz po prawej stronie za serpentynami.
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
W Poznaniu taka lokomotywa jest używana . Ciągnie wagoniki "na Malcie"
http://www.fakt.pl/Kolejka-Maltanka-...,159197,1.html
Jest takie miejsce pod Gruszka, tylko kolejki w okolicy nie pamiętam.
Ruch w zagadkowym wątku obłędny, trudno się ze swoją zagadką wcisnąć... Ale spróbuję!
Zagadki są w zasadzie dwie, choć zdjęcie jedno:
- Co to jest?
- Gdzie to jest?
I od razu podpowiedź #1: rzecz jest dość wiekowa.
Tak na pierwszy rzut oka obstawiam, że są to dwie literki oddzielone pionową kreską. Pierwsza przypomina "U" choć jej lewy dolny róg jest zakończony śmiałym szpicem, co może sugerować, że to jest "D" z rozmytą górą. Z kolei druga, ta po prawej ręce, przypomina "C" ale tutaj też występuje pewne zniekształcenie części dolnej, która jest zdecydowanie grubsza od górnej i przy pewnej dozie śmiałości, można by w niej dojrzeć nawet "G". Czyli mamy już co, pozostało gdzie. Wydaje mi się, że to na jakiejś płaszczyźnie wykonano te literki ale fragment tła jest zbyt niewielki żeby stwierdzić to z całą stanowczością![]()
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Doskonale!Zdjęcie przedstawia literkę U, potem pionową kreskę i literkę G. O tak:
U | G
Teraz pasuje odgadnąć od czego skrótem jest U, a od czego G. I co oznacza ta pionowa linia między nimi. Jakieś hipotezy? Ja podpowiem, że U się tutaj kończyło (na pionowej linii) a G zaczynało. Albo odwrotnie![]()
Takie mam podejrzenie, że może to dotyczyć granicy między ZSRR a III Rzeszą. Ale nie wiem czy słuszne.
to ja po literkach dedukowałam właśnie
no to może unici i grekokatolicy?![]()
Aktualnie 5 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 5 gości)