Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2609

Wątek: Znasz Bieszczady? Detale

Mieszany widok

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Domyślnie Odp: Znasz Bieszczady? Detale

Cytat Zamieszczone przez Petefijalkowski Zobacz posta
    Ungarn Galizien?
    Cytat Zamieszczone przez Fiaa Zobacz posta
    A może raczej Ungarn (Węgry) i Generalgouvernement (Generalne Gubernatorstwo)?
    Się mnie wydaje, że to Petefijałkowski ma rację. Węgry (jako samodzielne państwo) na słupkach granicznych same siebie przedstawiają literką M (Magyarország), można tę literkę do dziś wypatrzeć na słupkach na dzisiejszej granicy polsko-słowackiej. Jako U (Ungarn) mogły być, tak mi się wydaje, opisywane za Austro-Węgier. Tak więc raczej Ungarn-Galizien.

A gdzie ten detal się znajduje? To druga część zagadki, ja jeszcze odpowiedzi nie podam. Detal jest tam gdzie być powinien, na obecnej granicy polsko-słowackiej. Bezpośrednio nad nim jest następna tabliczka:

Wiem, że mało czytelne zdjęcie więc podpowiem: po lewej mała literka "s", po prawej wielka litera "P". W zasadzie mogę dodać następną zagadkę: dlaczego literka "P" jest większa od "s"? Nie jest to pomyłka, bo po drugiej stronie kolejność liter jest odwrotna (bo jak się patrzy w drugą stronę to to co było po lewej jest już po prawej), ale stosunek wielkości znaków ten sam: małe "s", duże "P".

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Cytat Zamieszczone przez bartolomeo Zobacz posta
    Się mnie wydaje, że to Petefijałkowski ma rację.(...) Tak więc raczej Ungarn-Galizien.
    O! Nie wpadłabym na to nigdy. O ile o Galicji pomyślałam od razu to do U nic mi nie pasowało.
    Cytat Zamieszczone przez bartolomeo Zobacz posta
    W zasadzie mogę dodać następną zagadkę: dlaczego literka "P" jest większa od "s"?
    Tak w kolejności zdarzeń granicznych - Bo odkuli to zawinięte C przed s? (jak już Czechosłowacja przestała istnieć)
    (jeśli nie mam omamów wzrokowych to na tym drugim zdjęciu jest nawet lekko widoczny ślad)

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    (...)
    (jeśli nie mam omamów wzrokowych to na tym drugim zdjęciu jest nawet lekko widoczny ślad)
    Ja też go widzę, więc mamy wspólne omamy.

Fotografik Roku 2010
    Fotografik Roku 2009
    Fotografik Roku 2008

Awatar bartolomeo
    Na forum od
    07.2005

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    Tak w kolejności zdarzeń granicznych - Bo odkuli to zawinięte C przed s? (jak już Czechosłowacja przestała istnieć)
    Jest lekko widoczny ślad, małe "s" to pozostałość zawiniętego "Cs". I aby "kolejność zdarzeń granicznych" zachować to jeszcze coś pokażę:

Ma się rozumieć, że z tego samego miejsca Nie będę już Was denerwował kolejnymi tabliczkami więc dodam od razu do kompletu ostatnią:

Co ciekawe ta ostatnia tabliczka jest wyraźnie odsunięta na zachód od pierwszej i drugiej tabliczki prezentowanych w tej zagadce. Wygląda na to, że Polska zyskała terytorialnie na rozpadzie "Cs" na "C" i "S".

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)