Strona 227 z 261 PierwszyPierwszy ... 127 177 217 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 237 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2,261 do 2,270 z 2609

Wątek: Znasz Bieszczady? Detale

Bieszczadnik Awatar zbyszek1509
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Domyślnie Odp: Znasz Bieszczady? Detale

Cytat Zamieszczone przez sir Bazyl Zobacz posta
    Miałem wyznaczoną przez Ciebie linię strzału, która znacznie ułatwiła namierzenie celu, choć akurat na niej znalazły się aż trzy "podejrzane" miejsca :) Czy ten krzyż wisi gdzieś w okolicach zarastającego jelcza?
    Domyślam się, że podobnych krzyży w Bieszczadach, może być więcej. Aby zawęzić pole manewru i zmobilizować do zerknięcia na mapę, podałem "linię strzału" . Dokładna lokalizacja zaznaczona jest na mapie.

Lokalizacja krzyża.jpg

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

Cytat Zamieszczone przez zbyszek1509 Zobacz posta
    Domyślam się, że podobnych krzyży w Bieszczadach, może być więcej. Aby zawęzić pole manewru i zmobilizować do zerknięcia na mapę, podałem "linię strzału" . Dokładna lokalizacja zaznaczona jest na mapie.

Lokalizacja krzyża.jpg
    He, he, tak sobie patrzę w to miejsce przez Ciebie zaznaczone i mi się wydaje, że kiedyś tam się szwendałem. No i zaczynam przeglądać zdjęcia, i okazuje się, że pamięć szwankuje, gdyż cztery lata temu też tam był:
    Horodek.jpg
    "Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski

Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Cytat Zamieszczone przez sir Bazyl Zobacz posta
    He, he, tak sobie patrzę w to miejsce przez Ciebie zaznaczone i mi się wydaje, że kiedyś tam się szwendałem. No i zaczynam przeglądać zdjęcia, i okazuje się, że pamięć szwankuje, gdyż cztery lata temu też tam był:
    Niesamowite , nawet nasze zdjęcia zostały zrobione z tego samego miejsca !. Moje zostało zrobione 2.07.2010 r. gdy wracałem z pierwszego spotkania z Juliuszem. Pewnie jest więcej takich miejsc, gdzie nasze trasy, przynajmniej częściowo, pokrywają się .

Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Jeszcze jeden zastanawiający mnie krzyż. Miejsce jego lokalizacji, na pewno nie będzie trudne, jednak ciekawi mnie dlaczego został tam postawiony ?. Tym bardziej, że odległość od zabudowań dawnej wsi i cerkwiska, jest dość duża. Może ktoś posiada taką wiedzę?.

Krzyż.jpg Krzyż1.jpg

Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Jeżeli lokalizacja nastręcza problemy, to dla ułatwienia, widoczek z miejsca lekko powyżej krzyża. Jest on widoczny przy lekkim powiększeniu.

Widok.jpg

Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

To jeszcze jedno zdjęcie przedstawiające widok jaki się roztacza w lewo od krzyża, czyli w kierunku północnym. Powinno to być bardziej czytelne ułatwienie.

Widok.jpg

Debiutant Roku 2016
    Na forum od
    12.2013

Może Rabe ?

Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Cytat Zamieszczone przez slawek71 Zobacz posta
    Może Rabe ?
    Dokładnie tak!!. Po lewej Chryszczata, dalej Wierszki i Kiczera 735. Poniżej dawne Rabe, a co do intencji stojącego krzyża, w dalszym ciągu nic nie wiem. Czyli nie jestem osamotniony w tej niewiedzy .

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

W końcu udało mi się zatrzymać, żeby sfotografować tą tablicę, tylko gdzie to było? :
    detal82.jpg
    "Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski

Forumowicz Roku 2015
    Debiutant Roku 2013
    Awatar Jimi
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Rzesza

Za Komańczą? Nie pamiętam czy to jeszcze Komańcza a może już Jawornik. Jadąc od Komańczy po prawej stronie. Chwilę przed tym znajdują się fajne łączki z czosnkiem niedźwiedzim a po lewej za chwilę będzie kamieniołom. Też ostatnio (np. wczoraj i dziś) spoglądam na tą tablicę.
    "Wędrujemy zarośniętą dzikim zielskiem drogą..." W.P.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)