"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Nie chce się wcinać Heniowi w prawie rozwiązaną zagadkę ale znacząca podpowiedzią jest drewniana kratka w kaplicy i ogólna jej nowość.
Z dwóch wariantów Henia wybiorę Polane
Ależ wcinaj się i każdy kto ma wiedzę o konkretnym położeniu kapliczki też niech się wcina - troszkę sobie utrwalimy wiedzę :)
Ja też Wojtku, tylko chciałem uzyskać bardziej precyzyjną odpowiedź. Jak Heniu wypalił z Myczkowem to zacząłem grzebać po necie i się okazało, że tam też jest i już wiem gdzie się zatrzymać (jest podana jej dokładna lokalizacja) jak będę w okolicy, gdyż do tej pory jakoś ukryła się przed moimi oczami :) A teraz dzięki Heniowi poszerzyłem swoją wiedzę więc chciałem żeby przy tej zagadce podać dokładniej miejsce dla innych zainteresowanych.
"Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski
Przeglądnąłem moje bieszczadzkie mapy i nie ma w Polanie żadnej zaznaczonej kapliczki.
Pozostaje mi domniemywać że podobnież jak gdzie indziej upodobał sobie jakieś miejsce przy drodze, albo rzeczce, albo moście
Nie odpowiem na zagadkę (a przynajmniej nie bezpośrednio), ale lekturę podrzucę: Klik.
Czterech panów B.
A ja - w wyniku czytania podpowiedzi oraz długich poszukiwań w Góglach, OpenStreetMap itp., itd, chyba mam:
Mapka
Dzięki za wirtualną wycieczkę
Owacje na stojąco należą się Arturowi i Bartkowi którzy tak świetnie rozgryźli temat.
A ja zabiorę na wycieczkę Adama i Wojtka do baru "pod Otrytem" , a przy okazji odwiedzimy Nepomucenka,
myślę że jeszcze parę innych osób zatrzyma się w tym miejscu z tak ciekawą historią, o której nie wiedziałem.
A wszystko to dzięki zwykłej zgadywance.
Ja już od paru lat nie kupowałem żadnych map więc na starych też nie mam nic zaznaczone - ciekawe czy na wydaniach z roku ubiegłego bądź bieżącego (o ile są takie) została ona zaznaczona, czy też wydawnictwa lecą na starych podkładach jak to już w przeszłości bywało (np. kapliczka Koło Lipomana, mimo iż upłynęło wiele lat od jej zniszczenia, na mapach zarówno Ruthenusa jak i Compassu pojawiała się na kolejnych wydaniach z uporem maniaka).
Ja znalazłem dwa inne artykuły, na których nie podano dokładnej lokalizacji a tu proszę - jest!
Idealnie ją namierzyłeś - stoi obok budynku Świetlicy Wiejskiej, przy małej pętli bieszczadzkiej. Tu widać bok budynku:
detal10.jpg
Owacje należą się wszystkim biorącym udział w zabawie - miło, że są jeszcze osoby, które nie popadły w marazm.
Co do map, to jest zaznaczona na OpenStreetMap
A trafiłem po wyszukiwaniu grafiki na Taką stronę
To tak dla wyjaśnienia, dzięki za ciekawą zagadkę.... czekam na więcej.
Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)
Zakładki