Chryste ale się walnełam. Gdyby była taka wpadka na egzaminie to oblałambym. Podstawą ZBAWIENIA jest wiara, nadzieja i miłość. Nadzieja symbol kotwica.
Chryste ale się walnełam. Gdyby była taka wpadka na egzaminie to oblałambym. Podstawą ZBAWIENIA jest wiara, nadzieja i miłość. Nadzieja symbol kotwica.
Cześć Buba! Ta brama nie jest w Krywce, tylko na dziale nad nią w pobliżu wzgórza 705, zaraz po wyjściu lasu idąc drogą od Lutowisk (Posady Górnej). Czy jest jeszcze jakaś podobna - nie wiem, ale może Piotr faktycznie będzie wiedział. Ja pisałem "prawdopodobnie" bo kiedyś tamtędy szedłem, lecz nie robiłem zdjęć i nie miałem 100% pewności, że to właśnie ta brama. Też polecam wędrówkę w tamte rejony z przedłużeniem na Nowy Michniowiec, skąd rozpościerają się wspaniałe widoki na dolinę Mszanki i okalające ją wzgórza.
Pozdrówka - Bazyl
Na nagrobku mojej prababki pod krzyżem też jest półksiężyc. Zapytałem więc dziadka dlaczego, odpowiedż okazała się bardzo prosta. Jego matka pochodziła z tatarskiej, muzułmańskiej rodziny. Dziadek pokazał mi kilka takich nagrobków. Tylko że znajdują się one na małych cmentażach na Podlasiu i półksiężyc lewym rogiem jest zwrócony ku górze.
Całkiem możliwe. W maju szlajając się po górach zajrzałem a kumpelą do Zdzicha Pękalskiego. Nie pamiętam dokładnie (i zresztą nie ważne jak) ale jakoś tak zeszło na tematy nagrobków, no i powiedział że jest w Bieszczadach taki nagrobek, jakiejś osoby która kiedyś była związana z tamtejszą kulturą, i na pod krzyżem jest półksiężyc.... Wsadziłem to między bajki, ale okazuje się że nie koniecznie słusznie....
https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!
Pan Pękalski ma w swojej galerii przeciekawy krzyż półksiężyc znajduje się na górze powyżej ramon krzyża. Druga ciekawostka jest w dawnej cerkwi w Olchowcach obecnie to już Sanok. Też bardzo stary krzyż który z drugiej strony ma 5 gwiazdek niesymetrycznie ułożonych. Nie pamiętam dokładnie jak to wygląda ale stanowiło to dla nas zaskoczenie i nawet Robert Bańkosz nie potrafił nam wyjaśnić. Zresztą polecam tą dawną cerkiewkę ciekawy ikonostas rozczłonkowany Bogdańskich.
Łatwe ale coś trzeba robić;gdzie to?
Pozdrav
No to mała impresja sprzed tygodnia. Zdjęcie zrobione 3 listopada. Ci, których spotkałem wiedzą, gdzie chodziłem, więc proszę ich sza....
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez bertrand236 ; 11-11-2006 o 19:49
bertrand236
No nie idę do okulisty. Byłam ostatnio w Mikowie i nie zauważyłam.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki