Strona 49 z 261 PierwszyPierwszy ... 39 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 59 99 149 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 2609

Wątek: Znasz Bieszczady? Detale

Bieszczadnik Awatar Piotr
    Na forum od
    09.2002

Domyślnie Odp: Znasz Bieszczady? Detale

Cytat Zamieszczone przez sir Bazyl Zobacz posta
    stoi na wzgórzu nad Krywką (idąc drogą od Lutowisk).
    Tak, dokładnie - to się jeszcze chyba zalicza do Posady Górnej. Polecam miejsce, bo zarówno od tej bramy, jak i nieco wcześniej (przy samym końcu Posady Górnej) są doskonałe widoki (przy sprzyjającej aurze) na Bieszczady Wysokie, Otryt i Lutowiska.
    Piotr
    Twoje Bieszczady - przewodnik po regionie
    Komańcza i okolice - serwis turystyczny

Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    Po co te zakończenia,wiesz coś na ten temat?
    No nie bardzo. W sumie aż tak mocno nie zagłebiałem sie w temat. Zakończenia to chyba krzyże, tylko nie wiem co mają oznaczać, być może to tylko element ozdobny, ponieważ głównym symbolem jest sam półksiężyc. Półksięzyc pod krzyżem symbolizuje na ogół wezwanie cerkwi (jest symbolem Bogurodzicy -> cerkiew pw. NMP - Bogurodzicy). W przypadku Prełuk nie bardzo, ponieważ to była cerkiew pw. św. Mikołaja. Ale może też być symbolem nadziei lub symbolizować eucharystyczny kielich z krwią Chrystusa, zamazującą ludzkie winy. Chyba że to co my odczytujemy jako półksiężyc w rzeczywistości ma być czym innym.
    W sumie ciekawe kto na tak opuszczonym i zaniedbanym miejscu zainteresował się akurat elementem krzyża ze zwieńczenia cerkwi - na przeciw mieszka znajoma, przy okazji zapytam czy nie wie, tyle ze to nie będzie szybko.
    Piotr

lucyna
    Guest

Można wziąść jeszcze jedno wytłumaczenie pod uwagę. Półksiężyc jest symbolem maryjnym. Maryja jest personifikacją kościoła, cerkwi, więc idąc tym tropem można sądzić, że podstawą lub drogą do zbawienia jest kościól, cerkiew. Dlatego też krzyż jest ponad księżycem lub inaczej półksiężyc jest u podstawy krzyża. Tu też jest akcentowana pozycja Bogurodzicy jako tej wiodącej do zbawienia. Z podobną argumentacją spotykamy się u teologów odczytujących ikony. Hodegitria zawsze wyobraża Madonne obok której znajduje się Dzieciątko utrzymywane w sposób nadnaturalny u jej boku. Układ rąk wskazujących na siebie nawzajem jest podobnie odczytywany. Jest bardzo ciekawe wydawnictwo muzeum sanockiego na ten temat.

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

-> Lucyna
    Ok,ale pytałem o te dziwne końcówki w kształcie krzyży na półksiężycu.
    Pozdrav

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

czy jest szansa ze jeszcze gdzies w bieszczadach jest tez taka brama??? taka sama??? wydaje mi sie ze nie bylam nigdy w krywce...a ta brame znam dokladnie, pamietam jak stalam i gapilam sie na te baszty zastanawiajac sie po co taki wjazd na pastwisko...piotr masz jeszcze jakies zdjecia z okolic tej bramy???? pamietam brame ale zabij- dziura w pamieci jak tam szlam, skad, jaka droga.. musze przekopac albumy ze zdjeciami..moze znajde ta dziwna brame.. chyba ze bylam na krywce i nawet o tym nie widzialam do tej pory (ach te zaburzenia magnetyczne
    "ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

Cześć Buba! Ta brama nie jest w Krywce, tylko na dziale nad nią w pobliżu wzgórza 705, zaraz po wyjściu lasu idąc drogą od Lutowisk (Posady Górnej). Czy jest jeszcze jakaś podobna - nie wiem, ale może Piotr faktycznie będzie wiedział. Ja pisałem "prawdopodobnie" bo kiedyś tamtędy szedłem, lecz nie robiłem zdjęć i nie miałem 100% pewności, że to właśnie ta brama. Też polecam wędrówkę w tamte rejony z przedłużeniem na Nowy Michniowiec, skąd rozpościerają się wspaniałe widoki na dolinę Mszanki i okalające ją wzgórza.
    Pozdrówka - Bazyl

Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez Browar Zobacz posta
    o te dziwne końcówki w kształcie krzyży na półksiężycu.
    Zapomniałem rozwinąć to co wyżej napisałem: symbol nadziei - krzyż + półksięzyc = połączenie krzyża z kotwicą. Byc może te końcówki mają upodobnić go własnie do kotwicy (groty). No ale to gdybanie - choć w sumie kotwice nawet przypomina.
    Piotr

Na forum od
    09.2002

Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
    ze jeszcze gdzies w bieszczadach jest tez taka brama??? taka sama???
    Nie, nie wydaje mi się - przynajmniej ja nigdy nie widziałem, zwłaszcza tak dużej. Za nia jest droga przez pastwisko (jak na załaczonym zdjęciu) w lewo też prowadzą dwie drogi. Można dojsc m.in. do Krywki czy Michnowca, ale tam dróżek jest sporo. Do bramy idzie się drogą z Lutowisk przez P. Górną (looknij na mape). Z charakterystycznych rzeczy (droga to betonówka) jest jakieś 400m przed bramą drewniana budka-szałas po lewej tuż przy drodze. Mam inne zdjęcia bramy i okolic ale za cholere nie moge teraz znaleźć. Obecnie drogę do bramy przecina nowa ścieżka przyrodnicza wokół Lutowisk - też jest kilka fajnych punktów widokowych.
    BTW: jakiś czas temu spotkałem przy tej budce harcerzy. Własnie sie zbierali, widziałem ze kierują sie w dół do Lutowisk. Zapytali czy schodzą do Michniowca. Okazało się że wyszli rano z Lutowisk z zamiarem dotarcia do Michniowca. Po 3-4 godzinach kluczenia po okolicznym lesie wyszli z powrotem w Lutowiskach :) Mieli jedynie słuszną mapę Jest tam gdzie chodzić i sie zgubić, fajne tereny i w miare spokój.
    Załączone obrazki Załączone obrazki
    Ostatnio edytowane przez Piotr ; 09-11-2006 o 23:54
    Piotr

lucyna
    Guest

Wiem kto pyta nie błądzi. Nasza teolożka i kobieta renesansu która jak się okazało niezbyt skutecznie wbijała mi wiedzę na kursie i szkoleniach, czyli Marianna Jara odpowiedziała mi na pytanie dlaczego kotwica. Jedną z podstaw wiary jest nadzieja, a kotwica jest jej symbolem. Zobaczy jeszcze to zdjęcie i odpowie w sposób już jednoznaczny. Sedecznie ją tutaj pozdrawiam.

lucyna
    Guest

Chryste ale się walnełam. Gdyby była taka wpadka na egzaminie to oblałambym. Podstawą ZBAWIENIA jest wiara, nadzieja i miłość. Nadzieja symbol kotwica.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)