Inskrypcja bardzo budująca ...
Inskrypcja bardzo budująca ...
Się już zdradziło - gromkie brawa dla Browara.
Kapliczka nad Caryńczykiem.
Sir Bazyl mówiłeś że były plany po których realizacji powstała by masa Cerkwi. Czyżby plany jakiegoś skansenu o którym nie wiem?
Pozdrawiam
DUCHPRZESZŁOŚCI
chyba z małej literki się pisze "cerkiew", chyba, że myślisz o jakimś rozłamie w prawosławiu :) . Ale na temat - najlepiej w każdej dolince, na każdym rozstaju, no i najlepiej tez na połonnych szczytach. Za czyją kaskęęę ? Bazyla?
Zgadza się. Jak przeczytałem w książce "Losy cerkwi w Polsce po 1944 roku" wg pomysłodawcy tj. Pana Waldemara Niezgody miał tam powstać skansen cerkwi. Sprawa dotarła na dość wysokie szczeble decyzyjne gdyż, cyt. "Wojewódzki Konserwator Zabytków, Inga Sapetowa, wystąpiła o lokalizację skansenu w dolinie Caryńskiego - i decyzja została wydana".
Ale jak widzimy nie udało się jej zrealizować (moim zdaniem na szczęście). Do książki dołączone są dwie mapy fragmentu projektu skansenu, z których wynika, iż miało znajdować się na tym terenie około 15 cerkwi.
Pozdrówka - Bazyl
Jeszcze jedna zagadka: gdzie rośnie to drzewo, o które wsparty jest widoczny na zdjęciu krzyż?
Ostatnio edytowane przez sir Bazyl ; 27-12-2006 o 21:44
Tak się zastanawiam, czy tego krzyża nie widziałem w Studennem.
bertrand236
Nie jest to Studenne. Z tego miejsca mam jeszcze fotkę krzyża nagrobnego:
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki