Tak, jasne skoro cerkiew rozebrano w 1925. Moja wina - nieprecyzyjnie się wyraziłem: zdjęcia z publikacji z lat 30, a daty wykonania samego zdjęcia nie mam.
[edit]: ale po porównaniu mam coraz większe wątpliwości - no chyba że był bardzo gruntowny remont, czegonie można wykluczyć, bo nie bardzo pasują proporcje dachu nad prezbiterium, zwłaszcza że na północy jest przybudówka i ta częśc jest dosć krótka. Od strony północnej różnice są jeszcze bardziej widocznie.
Do poczytania na ten temat to ciężko, bo takie książki (dobre) to dziś prawdziwe rarytasy i dostępne są albo w bibliotekach albo na aukcjach za kosmiczne ceny. Foty o których mówię są w pozycji "Ukraińskie cerkwie drewniane. Geneza i rozwój form. Lwów 1937". Autorem jest Mychajło Drachan, wybitny badacz architektury cerkiewnej. Pozycja składa się z dwóch części - pierwszej, opisowej i drugiej, która jest zbiorem szkiców, planów i zdjęć starych cerkwi.
Z polskich badaczy, chyba jedynym autorytetem w zakresie architektury cerkiewnej jest R. Brykowski - google wyrzuci tytuły publikacji, bywają czasem na allegro, ceny kosmos.
Z nowszych pozycji, O. Iwanusiw, Cerkwa w rujini. Toronto 1987 - ale autor ma tyle samo zwolenników co przeciwników,a może nawet tych drugich więcej.
Krótko mówiąc o dobrą literaturę w tym temacie ciężko,trzeba się opirać na nowszych publikacjach, które w zasadzie są często pisane na podstawie w/w autorów.

Odpowiedz z cytatem