Chyba jednak o co innego nam chodziłono ale dobra nie będę się zagłębiał
Pozdrawiam :)
Chyba jednak o co innego nam chodziłono ale dobra nie będę się zagłębiał
Pozdrawiam :)
Joorg napisał
No mam, na przykład na tym jest 2/6Enriko nie masz zdjęcia tych słupków z numerami,to wtedy ....dokładnie określimy
Jak chcesz zlokalizować jego pierwotne położenie ?
Sprawa mnie wielce ciekawi ?
Na Pikuju był słupek główny nr 1 , nr 2 był na szczycie 1318 m (Połonina Szerdowska) na północny-zachód od Pikuja , a nr 3 był dalej na zachód na Zełemeny 1306 m .Czyli ten 2/6 był 6 z kolei w kierunku na Zełemeny , gdzieś z Połoniny Szerdowskiej. To dlatego jest teraz w Husnem i to pewnie Wyżnym.
Tu to widać
http://www.mapywig.org/m/WIG100_300D...KUJ_300dpi.jpg
"dosyć często rozważam co jest warte me życie?...tam na dole zostało wszystko to co cię męczy ,patrząc z góry w około - świat wydaje się lepszy.."
Pozdrawiam Janusz
Dzięki Joorgi.
Wiele razy miałem tą mapę w ręku i nie widziałem tych oznaczeń słupków.
Okazuje się że wciąż można się coś nowego dowiedzieć.
(a na marginesie : to na wydaniu papierowym mapy, nie ma tych oznaczeń)
Pociągnijmy przez chwilę temat słupków granicznych:
Gdzie stoi ten słupek?
Czterech panów B.
...na granicy ??
chociaż przykład wcześniejszy mówi że niekoniecznie.
Ten stoi na granicy. Może nie idealnie, ale tam, gdzie został oryginalnie postawiony.
Czterech panów B.
Krzyż wg. mnie pokazuje kierunki świata.
Powiem, powiem... Ale jeszcze nie teraz![]()
Czy jest jakiś słupek w okolicach Balnicy nie wiem. W bliskich okolicach Opołonka nie widziałem przedwojennych słupków, widziałem za to na wschód od Kińczyka Bukowskiego i to w całkiem sporej liczbie. Wyglądają tak jak ten z zagadki Henia, ino nie są pomalowane albo widać na nich tylko resztki farby.
Ten z mojej zagadki jest w ogólnie dostępnym miejscu, przy samej granicy i przy szlaku granicznym. I jest opisany w przewodniku Rewasza. O ile dobrze pamiętam w tym przewodniku opisane są dwa przedwojenne słupki, ale jeden jest w miejscu dla zwykłego śmiertelnika niedostępnym.
Czterech panów B.
Aktualnie 6 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 6 gości)