z tym się nie zgodzę. Dwernik jest jednym z obozów na które ciężko znelźć miejsce bo jest od razu rezerwowana przez drużyny. I nie czuję że jestem w organizacji elitarnej... Raczej w takiej którą moi rówieśnicy wyśmiewają...Zamieszczone przez długi
z tym się nie zgodzę. Dwernik jest jednym z obozów na które ciężko znelźć miejsce bo jest od razu rezerwowana przez drużyny. I nie czuję że jestem w organizacji elitarnej... Raczej w takiej którą moi rówieśnicy wyśmiewają...Zamieszczone przez długi
Jesteś. Elita - grono, zespół ludzi wyróżniających się spośród otoczenia pod jakimś względem- jakiś słownik.Zamieszczone przez Malenki_Aniolek
To, że się z Ciebie wyśmiewają nie znaczy, że harcerstwo nie jest elitarne. Działalność druchów ogranicza się niestety do dużych miast i to tylko niktórych szkół i znów będę się powtarzał, jest to następny dowód gnuśnienia "młodych"![]()
A ja nie bardzo rozumiem, a może rozumiem ale się z tym nie zgadzam.Zamieszczone przez Kriss40
Jeśli słyszę, że ktoś wysłał swoje dziecko na kolonie (tak jak z było z moim dalekim krewnym) do Hiszpanii, chociaż gostek nawet Krakowa nie widział, nie wspominając o Tatrach a o Biesach w ogóle. Byli tam 2 tygodnie z czego 1 (słownie jeden) raz pojechali na wycieczkę a tak od rana do wieczora na plaży (nawet on się tym znudził)
I teraz najlepsze: dlaczego mamusia go tam wysłała![]()
Jej słowa: bo jak ja powiem w towarzystwie, że mój syn spędzał wakacje w Polsce. Inne dzieci jeżdżą na Cypr, Korfu itp.
To jest dla mnie przerażające
Miłośnik Polski
To fakt. Niestety bardzo często spotykam się z taką sytuacją także wśród dzieci. Znają dobrze Europę, Polski prawie wcale. Przyjeżdzają i są zaskoczeni jak tu w Bieszczadch jest fajnie.Zamieszczone przez Gar
bo po prostu młodych nie ciągnie do harcerstwa :( Sama to na sobie doświadczam kiedy staram się zwerbować dzieci do drużyny... Jednak jedno na ok 50 chce...Zamieszczone przez zillo
ale jest trendy bo jeździ za granice a nie jaj pospulstwo spędza wakacje w Polsce gdzie ciągle tylko pada i jest zimno... Skąd ja to znam...Zamieszczone przez Gar
Mówią, że znają, najczęściej pobyt w Hiszpanii czy innej Grecji ogranicza się do paru hektarów basenów dookoła hotelu lub leżaka na plaży, no ewentualnie przejazdu wielbłądem. Zabytki raczej się zalicza, a nie poznaje. Najważniejsze, że jak pisał wyżej Gar, można się pochwalić gdzie się było.Zamieszczone przez lucyna
Harcerstwo kiedyś było elita... Teraz jest to organizacja ktora upada... Sam wiem na przykładzie mojej drużyny mojgo hufca... Dzieciaki wolą grac na kompie surfowac` po necie zamiast biegac po lesie czy górach z plecakami... Wiem że niektórzy napiszą że trzeba młodzież czymś zainteresować. Ale byłem w druzynie która miała bardzo dużo do powiedzenia... Jedzilismy w góry mieliśmy scianke wspinaczkową, bawilismy sie w paint ball...Ale co z tego...Coraz mniej dzieciaków przychodzi a nawet coraz mniej dzieciaków zostaje w ZHP... Harcerstwo wlasnie w dużych miastach umiera. A przyczyną jest nastawienie ludzi do ZHP-u..Ludzi ktorzy chodza na dyskoteki i którym harcerstwo kojarzy sie tylko z mundurem...Dla dzieciaka w wieku 15-16 lat przyznac sie do tego ze sie jest harcerzem to tak jaby zostac wykletym ze stada:)... A co do wyjazdów naszych harcerzy w góry to nie wydaje wam sie że nie maja już mozliwozci takich jak kiedyś??Zamieszczone przez zillo
http://www.flickr.com/photos/bison86/
http://picasaweb.google.com/Bison86
Po drogach wedrować, zrobić co tylko sie da aż sie dopełni czas...
No bo Lucyna, ty masz do czynienia tylko z tymi, którym się chciało przyjechać w te górki. Masz przed oczami obraz tych, którym się chce cokolwiek.Zamieszczone przez lucyna
Ja zresztą czegoś nie rozumiem. 10 lat temu jechaliśmy na wycieczkę klasową właśnie w Bieszczady. Spędziliśmy tam 5 dni i było super. Terazkiedy jako wychowawca wspominam coś o Bieszczadach to reakcją sa wielkie oczy i gromadny jęk. Tak, że ci, kórym chce się łazić po górach giną w masie przeciętności.
Kurcze, ale wszystko pesymistyczne![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki