Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 72

Wątek: Ginie górski duch w młodzieży

Bieszczadnik Awatar Malenki_Aniolek
    Na forum od
    03.2005
    Rodem z
    Pabianice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez długi
    harcerstwo stało się organizacją elitarną, niszową. Więc nie jadą w góry
    z tym się nie zgodzę. Dwernik jest jednym z obozów na które ciężko znelźć miejsce bo jest od razu rezerwowana przez drużyny. I nie czuję że jestem w organizacji elitarnej... Raczej w takiej którą moi rówieśnicy wyśmiewają...

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Malenki_Aniolek
    I nie czuję że jestem w organizacji elitarnej...
    Jesteś. Elita - grono, zespół ludzi wyróżniających się spośród otoczenia pod jakimś względem- jakiś słownik.
    To, że się z Ciebie wyśmiewają nie znaczy, że harcerstwo nie jest elitarne. Działalność druchów ogranicza się niestety do dużych miast i to tylko niktórych szkół i znów będę się powtarzał, jest to następny dowód gnuśnienia "młodych"

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Ruda Śląska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kriss40
    I jeżeli wybiera Cypr albo Egipt zamiast Wetliny.... ja to akurat rozumiem
    A ja nie bardzo rozumiem, a może rozumiem ale się z tym nie zgadzam.
    Jeśli słyszę, że ktoś wysłał swoje dziecko na kolonie (tak jak z było z moim dalekim krewnym) do Hiszpanii, chociaż gostek nawet Krakowa nie widział, nie wspominając o Tatrach a o Biesach w ogóle. Byli tam 2 tygodnie z czego 1 (słownie jeden) raz pojechali na wycieczkę a tak od rana do wieczora na plaży (nawet on się tym znudził)
    I teraz najlepsze: dlaczego mamusia go tam wysłała
    Jej słowa: bo jak ja powiem w towarzystwie, że mój syn spędzał wakacje w Polsce. Inne dzieci jeżdżą na Cypr, Korfu itp.
    To jest dla mnie przerażające
    Miłośnik Polski

lucyna
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gar
    Jej słowa: bo jak ja powiem w towarzystwie, że mój syn spędzał wakacje w Polsce. Inne dzieci jeżdżą na Cypr, Korfu itp.
    To jest dla mnie przerażające
    To fakt. Niestety bardzo często spotykam się z taką sytuacją także wśród dzieci. Znają dobrze Europę, Polski prawie wcale. Przyjeżdzają i są zaskoczeni jak tu w Bieszczadch jest fajnie.

Na forum od
    03.2005
    Rodem z
    Pabianice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zillo
    Działalność druchów ogranicza się niestety do dużych miast i to tylko niktórych szkół
    bo po prostu młodych nie ciągnie do harcerstwa :( Sama to na sobie doświadczam kiedy staram się zwerbować dzieci do drużyny... Jednak jedno na ok 50 chce...

Na forum od
    03.2005
    Rodem z
    Pabianice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gar
    gostek nawet Krakowa nie widział, nie wspominając o Tatrach a o Biesach w ogóle
    ale jest trendy bo jeździ za granice a nie jaj pospulstwo spędza wakacje w Polsce gdzie ciągle tylko pada i jest zimno... Skąd ja to znam...

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucyna
    Znają dobrze Europę, Polski prawie wcale.
    Mówią, że znają, najczęściej pobyt w Hiszpanii czy innej Grecji ogranicza się do paru hektarów basenów dookoła hotelu lub leżaka na plaży, no ewentualnie przejazdu wielbłądem. Zabytki raczej się zalicza, a nie poznaje. Najważniejsze, że jak pisał wyżej Gar, można się pochwalić gdzie się było.

Bieszczadnik Awatar Bison
    Na forum od
    12.2004
    Rodem z
    Okolice krainy paprykarza..:)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zillo
    Cytat Zamieszczone przez Malenki_Aniolek
    I nie czuję że jestem w organizacji elitarnej...
    Jesteś. Elita - grono, zespół ludzi wyróżniających się spośród otoczenia pod jakimś względem- jakiś słownik.
    To, że się z Ciebie wyśmiewają nie znaczy, że harcerstwo nie jest elitarne. Działalność druchów ogranicza się niestety do dużych miast i to tylko niktórych szkół i znów będę się powtarzał, jest to następny dowód gnuśnienia "młodych"
    Harcerstwo kiedyś było elita... Teraz jest to organizacja ktora upada... Sam wiem na przykładzie mojej drużyny mojgo hufca... Dzieciaki wolą grac na kompie surfowac` po necie zamiast biegac po lesie czy górach z plecakami... Wiem że niektórzy napiszą że trzeba młodzież czymś zainteresować. Ale byłem w druzynie która miała bardzo dużo do powiedzenia... Jedzilismy w góry mieliśmy scianke wspinaczkową, bawilismy sie w paint ball...Ale co z tego...Coraz mniej dzieciaków przychodzi a nawet coraz mniej dzieciaków zostaje w ZHP... Harcerstwo wlasnie w dużych miastach umiera. A przyczyną jest nastawienie ludzi do ZHP-u..Ludzi ktorzy chodza na dyskoteki i którym harcerstwo kojarzy sie tylko z mundurem...Dla dzieciaka w wieku 15-16 lat przyznac sie do tego ze sie jest harcerzem to tak jaby zostac wykletym ze stada:)... A co do wyjazdów naszych harcerzy w góry to nie wydaje wam sie że nie maja już mozliwozci takich jak kiedyś??
    http://www.flickr.com/photos/bison86/
    http://picasaweb.google.com/Bison86
    Po drogach wedrować, zrobić co tylko sie da aż sie dopełni czas...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucyna
    W to nie uwierzę. Młodzież jest wspaniała... tylko czasami o tym nie wie. Mam bardzo dobre doświadczenia w tym względzie.
    No bo Lucyna, ty masz do czynienia tylko z tymi, którym się chciało przyjechać w te górki. Masz przed oczami obraz tych, którym się chce cokolwiek.
    Ja zresztą czegoś nie rozumiem. 10 lat temu jechaliśmy na wycieczkę klasową właśnie w Bieszczady. Spędziliśmy tam 5 dni i było super. Terazkiedy jako wychowawca wspominam coś o Bieszczadach to reakcją sa wielkie oczy i gromadny jęk. Tak, że ci, kórym chce się łazić po górach giną w masie przeciętności.

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Poznan

Domyślnie

Kurcze, ale wszystko pesymistyczne

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)