Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 95

Wątek: Bieszczady - instrukcja obsługi :)

Bieszczadnik Awatar malo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    okolice 3-city:506908042

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KKKrzychoo
    Ustroństwo???? A czy ktoś pamieta jeszcze kuchenki made in cccp rozsówane ze zbiorniczkiem obok w kształcie walca.
    Ściśle mówiąc właśnie po doświadczeniach z tym typem napisałem. Mam dwa takie egzemplarze. Ale że rozpoznałem u Browara także typ na ciecz samoręcznie wlewaną, więc przy tej okazji zabrałem głos.
    pozdrawiam
    malo :wink:

Bieszczadnik Awatar malo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zillo
    Palnik udawalo mi sie zapalić raz na dwie-trzy próby, benzynę pod zbiorniczkiem - zawsze
    Najlepszym sposobem na rozpalenie tego było chyba oblanie tego czegoś całego benzyną i czekac aż się się zacznie palić we właściwy sposób.
    pozdrawiam

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Poznan

Domyślnie

Ale pamiętasz Malo, że wtedy konkurencją było tylko tzw. paliwo turystyczne w kostkach.

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Domyślnie

Wszystcy moi koledzy (doświadczone bestie :D ) ostatnio zamówili Colemany w USA.Ja miałem palniki gazowe różne i podarowałem je różnym gościom.Ten na zdjęciu jest z 1984 roku,kupiony do klubu jaskiniowego KKTJ i działa znakomicie.Ubrany w dwie małe menażki Harcerz-nic nie śmierdzi-działa tak samo przy -30 i +30.Litr wody gotuje niezależnie od temperatury zewnętrznej 4,5 minuty.Łatwo się odpala nawet wewnątrz namiotu(grzaliśmy nim w namiocie rozstawionym na przednim stawie przy temp. zewnętrznej -28 ).
    Poprzedniego lata spływaliśmy rodzinnie Czarną Hańczą.Wszystcy mieli gaz.Gaz się skończył i wszystcy gotowali na moim Colemanie ponieważ nie ma problemu z benzyną w okolicznych wioskach A po gaz trzeba by do Augustowa albo Suwałk...
    Pozdrav

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Poznan

Domyślnie

A, i jeszcze kuchenki też chyba radzieckie, gdzie po wlaniu paliwa do zbiornika trzeba było pompką wpompować do niego powietrza.

Bieszczadnik Awatar malo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z

Domyślnie

Ale pamiętasz Malo, że wtedy konkurencją było tylko tzw. paliwo turystyczne w kostkach.
    Tak, ale ja idea ognia w kostce była dla mnie nieprzyswajalna.
    A, i jeszcze kuchenki też chyba radzieckie, gdzie po wlaniu paliwa do zbiornika trzeba było pompką wpompować do niego powietrza.
    A tego na komplecie nie miałem (zdekompletowane widać mam) i chyba wobec tego zawsze miałem więcej przygód przy zapalaniu niż powinienem.
    Cytat Zamieszczone przez Browar
    Ja miałem palniki gazowe różne i podarowałem je różnym gościom.Ten na zdjęciu jest z 1984 roku,kupiony do klubu jaskiniowego KKTJ i działa znakomicie.
    Ale jak rozumiem ten na zdjęciu to nie gazowy, ale na ciecz chyba? No bo chyba korek wlewu widzę.
    BTW: Fajnie że wspomniałeś, bo mimo że ja z pólnocy to Olkusz był moim instruktorem. KKTJ nadal siedzi w Lampo?
    pozdrawiam

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Domyślnie

Nadal ,chociaż Kaukaz górą :D
    Pozdrav

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malo
    Najlepszym sposobem na rozpalenie tego było chyba oblanie tego czegoś całego benzyną i czekac aż się się zacznie palić we właściwy sposób.
    to daleko idące uproszczenie.
    Wystarczyło troszkę podlać na "kapselek" który jest koło palniczka, podnieść osłonkę zbiornika i poczekać ok minuty aż paliwo z "kapselka" się wypali. Następnie odkręcało się zaworek voila.
    Cytat Zamieszczone przez Browar
    działa tak samo przy -30 i +30
    Miedzy innymi i dlatego go kupiłem. Mam co prawda jeszcze Primusa nr 96, ale tego mmi szkoda, bo to prawie antyk
    http://www.doczu.pl

Bieszczadnik Awatar KKKrzychoo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doczu
    Trzeba było o tym pamiętać.
    to było bardzo dawno temu bodajże ze 20 lat. Ja miałem 15 moze 16 lat i to był mój 1 raz z ta kuchenką.... Zresztą potem nie raz próbowałem z niej korzystać i zawsze sprawiała jakieś kłopoty...
    Teraz tez myśle czy nie kupić kuchenke..... Gazowe są chyba praktyczniejsze choć droższe w eksploatacji a paliwowe ciężkie za to w porównaniu do gazowych. No i do pojemników z gazem można podłączać też inne urządzenia np. lampy.

Bieszczadnik Awatar KKKrzychoo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malo
    Hehehe czyli 1 razem wszytstko z kuchenką było ok tylko zawiódł mnie mój lęk przed sfajczeniem domku w którym mieszkałaem

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)