Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 95

Wątek: Bieszczady - instrukcja obsługi :)

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    warszawka

Domyślnie

1. Co możecie powiedzieć o Bieszczadach w II połowie maja? jeszcze na szczytach leżą płaty sniegu, ale jest juz ciepło... No i te całe łaki kwiatów... cos przepięknego.

2. Jakim stylem najlepiej połazić po tych górach: Freestyle czyli co kto lubi.....czyli własna inoicjatywa...

3. A co w powyższym przypadku, jeśli biorę samochód? zaparkować się w jednym miejscu na pare dni i obłazic co sie da wokoło..... Np w Cisnej, Wetlinie lub UG

4. Noclegi: czy konieczne jest dźwiganie na plecach namiotu? Ile kosztują schrony? Nie ma schronisk w rozumieniu tatrzańskim. taniej i wygodniej poszukac kwatery. Spanie pod namiotem jest szkodliwe dla zdrowia, w nocy często jest poniżej zera....

5. Jaki gryplan polecacie na początek? Tak jak pisałem... pare miejscowości BAZOWYCH na wypady.

6. Jeśli ktoś z was jest z Mazowsza - Z warszawki jest taka masakra jak opisują... tak czy owak lepiej, taniej i szybciej jest mimo wszystko jechac samochodem.....

7. Czy tam jest jakaś gastronomia, czy nastawić się raczej na o'kurra-taka-ostra? A kto to widział targać drzewo do lasu. Poza sezonem nie jest może tyle tych punktów gastronomicznych ale z głodu się nie padnie....

8. Jaką mapę i/lub przewodnik najlepiej nabyć? Mapy do kupienia w księgarni mapowej pod dworcem centralnym, przewodniki jakie kto chce.....

9. Czy piwo należy zabrać ze sobą? No nie, znowu drewno do lasu.... Jest tego towaru ile dusza zapragnie, tańsze niz w warszawce....

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irekr
    Spanie pod namiotem jest szkodliwe dla zdrowia
    szkodliwe dla zdrowia jest pisanie takich rzeczy :P
    Daj spokój, jeszcze Ci ktos uwierzy.
    http://www.doczu.pl

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    warszawka

Domyślnie

Przeciez żartuję...... Młody duch pod namiotem nie zamarznie. Spanie w namiocie ma jeszcze jedną zalete: łózko nie skrzypi.....

Bieszczadnik Awatar KKKrzychoo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doczu
    Spanie pod namiotem jest szkodliwe dla zdrowia
    szkodliwe dla zdrowia jest pisanie takich rzeczy :P
    Daj spokój, jeszcze Ci ktos uwierzy.
    Ale zimno w maju kurna jeszcze jest, jak by nie patrzyć

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KKKrzychoo
    Ale zimno w maju kurna jeszcze jest, jak by nie patrzyć
    Co nie uniemożliwia nocowania w namiocie. Wystarczy ciepły śpiwór.
    http://www.doczu.pl

Bieszczadnik
    Na forum od
    01.2004
    Rodem z
    warszawka

Domyślnie

Ale potem jest problem z wyrywaniem podłogi namiotu ze zmarzliny.....

Bieszczadnik Awatar malo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    okolice 3-city:506908042

Domyślnie

Ale potem jest problem z wyrywaniem podłogi namiotu ze zmarzliny.....
    Problem podłogi mozna prosto rozwiązać - zamiast namiotu bierze sie pałatkę.
    Tam nie trzeba wyrywać podłogi bo jej nie ma.
    Zresztą pałatka ma krocie zalet i tylko jedną wadę: jej kolor jest bardzo maskujący, bywało że czasem miałem trudność z odnalezieniem gdy ją rozstawiłem. Przedprzedwczoraj w Łopience jak ją rozstawiłem to po zmroku znalazłem ją dopiero jak w nią weszłem.

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Domyślnie

Pytajcie Barnaby. Był maj, Był mróż, A ON był. Jutro to znaczy w sobotę będzie w domu. Jak nie napisze, to wyciagnę konsekwencje rodzicielkskie
    Pozrpwienia
    bertrand236

Kronikarz Roku 2010
    Awatar bertrand236
    Na forum od
    07.2004
    Rodem z
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bertrand236
    Pytajcie Barnaby. Był maj, Był mróż, A ON był. Jutro to znaczy w sobotę będzie w domu. Jak nie napisze, to wyciagnę konsekwencje rodzicielkskie. :D
    Pozrpwienia
    bertrand236

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

Domyślnie

Ledwo wróciłem i już się rozpętało. Godzinę temu osiadłem na miejskim asfalcie....

Napiszę relację i będzie wiadomo co i jak.

Co do nocowania w namiocie.... śmiać mi się chce, bo kto nie spał nie wie, i wyrywanie podłogi namiotu jak to Irek zaproponował jest zupełnie bezpodstawne. Sam mam ISLANDIĘ II (Fjord Nansen) i jestem bardzo zadowolony z nocy poprzedzającej przejazd pociągiem. Namiot jest "maleńką dwójką" na tyle małą że nie da się w nim usiąść (bo się wadzi o sufit) nie da się też kimać z dużym plecakiem (bo namiot jest maleńki), jest lekki, i służy jedynie do spania. Granie w karty, czy jakieś baraszkowanie odpada. Spałem w tandetnym śpiworze, w bojówkach i polarze i nie było mi zimno. Nic a nic. Rankiem namiot był cały oszroniony. W środku było chłodnawo, ale jak kto lubi ciepło powinien siedzieć w domu.

Moim zdaniem to kwestia wygodnictwa. Ludzie patrzą na termometr i twierdzą "to nie dla mnie", następnie wymyślają argumenty typu "wyrywanie podłogi namiotu". Sam w Biesy jadę się wyszaleć, i co mam sobie żałować snu pod namiotem (niezależnie od warunków)?

Staram się jednak zrozumieć podejście ludzi którzy śmigają z namiotami DUŻYMI, takie serio trudno dogrzać, i na dobrą sprawę rozzsądny turysta nie narażałby się na kimanie w takiej wielkiej budowli. Jak się okazuje (ponownie na tym forum) wszystko to kwestia rozsądku i podejścia do sprawy.

Pozdrawiam serdecznie i zabieram się do pisania relacji...
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)