Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 95

Wątek: Bieszczady - instrukcja obsługi :)

prowydnyk chaszczowy Awatar Browar
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Kraków

Domyślnie

Tego Colemana ze zdjęcia nie trzeba podlewać tylko napompować,odpalałem go leżąc w śpiworku w namiocie.Służył jednocześnie za ogrzewanie namiotu - namiot był rozbity na przednim stawie (pięcistawy)(wiem że nie wolno),na zewnątrz -27 i wiaterek huraganik,a my imprezka w namiocie :D .W schronisku był "milion bułgarów" - sylwester...
    Pozdrav

Domyślnie

Widzę, że niezły offtopic z mojego tematu powstał...

Tymczasem mam parę głupich pytań. Ale muszę je zadać, bo po prostu nie wiem:
    (przypomnę że chodzi o wyjazd w Bieszczady 20-27 maj)

1. Czy na połoninach potrafi porządnie powiać czy sypnąć śniegiem w maju? Brać czapę i ciepłe rękawice?

2. Czy w czasie wymienionym wyżej schroniska będą raczej niezatłoczone? Zastanawiam się, czy mi styknie zwykła alumata (w razie kimania na podłodze), czy może powinienem zabrać dużą zwijaną w rulon karimatę?

3. J.w. odnośnie śpiwora - styknie sztuczny puch o parametrach:
    -6*C <-- RISK --> +7*C <-- TRANSITION --> +11*C <--COMFORT-->
    ..czy raczej zabierać dużą cięższy puchowy? (przewiduję przydatność śpiwora do spania ew. na podłodze schronu, a nie w namiocie, czy pod gołym niebem)

4. Jak wygląda kwestia otrzymania wrzątku w schroniskach czy bacówkach? Tzn. czy to w ogóle realne i jak jest z dostępnością wcześnie rano? Pytam pod kątem zabierania ze sobą jakichś zupek knorrowych itp...

5. Czy w II połowie maja leży jeszcze na połoninach śnieg, który wymuszałby konieczność noszenia ciemnych okularów (normalnie za nimi nie przepadam)?

6. Jak tam jest z bankomatami? Cisna, UG? Lepiej brać sakiewkę ze sobą? :)

Bieszczadnik Awatar Barnaba
    Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zarazek
    1.
    A i owszem, potrafi potrafi... , śnieg nie, ale rok temu na Bukowym Berdzie zimny wiatr wybielił mi brodę! Zapuść brode i będzie ok.

2.
    Kwestia wygody. Jak jesteś duży to weź dużą........ karimatę, a propos..... alumata, hmm chodzi o folię nrc? Jeśłi tak to chyba kwestionowanie takiego wyposażenia nie jest rozsądne
    3.
    Jak w 2. Pakujesz się do schroniska, potem sen pod gołym niebem..... w schronie, i pytasz co zabrać a czego nie. Z całym szacunkiem, ale czy to Twój pierwszy wyjazd?

4.
    Jak ładnie poprosisz, to zapewne dostaniesz wrzątku. Są miejsca gdzie czajniki nie giną, i są do pełnej dyspozycji turystów (Koliba pod Caryńską 3 lata temu), są miejsca gdzie czajniki też nie giną, ale są niedostępne dla plebsów (Wetlińska 3 lata temu).
    5.
    Polecam kontakt z GOPR, kimkolwiek kto prowadzi agroturystykę, lub choćby zadzwonić na oślep (z książki telefonicznej) do kogoś z okolic wędrówki, i zapytać jak sprawa wygląda. BTW okulary przydadzą się w podróży.
    6.
    Sakiewka- tylko i wyłącznie. Kartą magnetyczną to zbyt wiele nie zdziałasz, przynajmniej tak mi się mocno wydaje.

Pozytywnych wrażeń!
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Barnaba
    Sakiewka- tylko i wyłącznie. Kartą magnetyczną to zbyt wiele nie zdziałasz, przynajmniej tak mi się mocno wydaje.
    Eee no w Cisnej i UG karta powinien zapłacić. Przynajmniej w zeszłym roku płacili tam kartami w sklepie spozywczym.
    alumata, hmm chodzi o folię nrc?
    Wydaje mi się, że tu bardziej chodzi o taką cieniutką (ok 2-3 mm) matę, której niektórzy czasem uzywają do zabezpieczenia samochodu przed słońcem. Lekkie to ale i niewygodne.
    Ooo wygląda to trochę jak ekran za kaloryfery.
    http://www.doczu.pl

Domyślnie

a propos..... alumata, hmm chodzi o folię nrc?
    Nie. Chodzi o cienką karimatę, która po zwinięciu zajmuje połowę objętości zwykłej karimaty. Zresztą, wklejam link do zdjęcia:
    http://www.sklep.skalnik.pl/produkty/miniatury/262.jpg

Z całym szacunkiem, ale czy to Twój pierwszy wyjazd?
    W Bieszczady tak. W góry to już któryś-tam-nasty.

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

Domyślnie

wklejam link do zdjęcia:
    A więc kumam o co chodzi. Osobiście mam pbmyślone perne rozwiązanie takiego problemu, stosuje to od paru lat i jestem zadowolony. A więc:
    Uszyć worek, tak jak by na karimate, taki walcowaty, o średnicy nieco większej niż zwinięta karimata. Po włożeniu doń maty, ta się rozwija, dostosowując się do worka. Na koniec w środek wkładam śpiwór. Dzięki temu śpiwór mam po za plecakiem, a przez to że jest owinięty karimatą- i tak nie zmoknie. Dodatkowo, mogę szybko zrobić sobie spanie, nie ingerując w nienaganny ład w plecaku (ROTFL)

Takie rozwiązanie nie wymusza u mnie dylematów jaką matę zabrać- no bo różnica w masie tychże jest zapewne nieznaczna. Może z tą masą mat jestem w błędzie, ale jeśli nie, to po co sie szczypać z jakimiś gramami różnicy, skoro //jak Doczu stwierdził// różnica komfortu jest spora...
    https://bieszczady.guide- Że przewodnik napisałem i że ludzi uszczęśliwiam. A co!

Bieszczadnik Awatar KKKrzychoo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Lublin

Domyślnie

1. Czy na połoninach potrafi porządnie powiać czy sypnąć śniegiem w maju? Brać czapę i ciepłe rękawice?
    Śniegu może i nie spotkasz, ale temperatura na ostrym wietrze może byc naprawdę przykra.

2. Czy w czasie wymienionym wyżej schroniska będą raczej niezatłoczone? Zastanawiam się, czy mi styknie zwykła alumata (w razie kimania na podłodze), czy może powinienem zabrać dużą zwijaną w rulon karimatę?
    Nie powinno byc tłoczno ale co do tej alumaty... jak lubisz miec odbite gnaty to proszę bardzo. Nie zmarzniesz la dywanów w schroniskach się nie spodziewaj. Będzie twardo.

3. J.w. odnośnie śpiwora - styknie sztuczny puch o parametrach:
    -6*C <-- RISK --> +7*C <-- TRANSITION --> +11*C <--COMFORT-->
    Wystarczy

4. Jak wygląda kwestia otrzymania wrzątku w schroniskach czy bacówkach?
    Jak w każdym schroinisku tyle że w niektórych odpłatnie (np. Chatka Puchatka - tam wode trzeba dowozić)

5. Czy w II połowie maja leży jeszcze na połoninach śnieg, który wymuszałby konieczność noszenia ciemnych okularów (normalnie za nimi nie przepadam)?
    To się przydaje w górach także latem.

6. Jak tam jest z bankomatami? Cisna, UG? Lepiej brać sakiewkę ze sobą? Smile
    Ostatni bankomat jest w Lesku więc stanowczo gotówka. Niektóre sklapy i knajpy przyjmą kartę.

A tak wogóle... To w większości to elementarna wiedza dla kogoś kto :
    W góry to już któryś-tam-nasty.

Bieszczadnik Awatar KKKrzychoo
    Na forum od
    01.2006
    Rodem z
    Lublin

Domyślnie

Uszyć worek, tak jak by na karimate, taki walcowaty, o średnicy nieco większej niż zwinięta karimata. Po włożeniu doń maty, ta się rozwija, dostosowując się do worka. Na koniec w środek wkładam śpiwór. Dzięki temu śpiwór mam po za plecakiem, a przez to że jest owinięty karimatą- i tak nie zmoknie. Dodatkowo, mogę szybko zrobić sobie spanie, nie ingerując w nienaganny ład w plecaku (ROTFL)
    Kupuje patent. Podoba mi sie :D

Na forum od
    01.2005
    Rodem z
    Festung Posen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KKKrzychoo
    dywanów w schroniskach się nie spodziewaj
    Dywanów może i nie, ale np pod wspomnianą już Caryńską...... mmmmm miodzio te materace są! A propos schroniska- kiedyś, była tam szopa, w której siano trzymano... czy opcja spania tam na sianie jest aktualna- wie ktoś?

Bieszczadnik Awatar Doczu
    Na forum od
    09.2002
    Rodem z
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KKKrzychoo
    Ostatni bankomat jest w Lesku
    Nieprawda, bo w Ustrzykach Ddolnych - Bank PeKaO S.A. ok 500m od dworca PKS
    http://www.doczu.pl

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)