Strona 35 z 93 PierwszyPierwszy ... 25 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 45 85 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 958

Wątek: Niedźwiedzie i wilki

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar delux
    Na forum od
    02.2012
    Rodem z
    piekła,cieleśnie lubuskie, sercem Teleśnica i Terka .

Domyślnie Odp: Niedźwiedzie i wilki

Dzięki za info ,obejrzałem z ciekawoscią....i dziwię się beztrosce miejscowych i nie tylko, którzy wiedząc że jest możliwość spotkania miśka w terenie, chodzą bez solidnego miotacza gazu pieprzowego po lesie.....chyba nie oglądają discovery....
    Tak być nie może,bo tak być musi...

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

myślisz że zdążysz go użyć ?..zapanujesz nad emocjami ?...nie rozjuszysz go tylko jeszcze bardziej ?...nie wszystko wygląda tak pięknie i łatwo , jak to pokazują w discovery

Na forum od
    02.2012
    Rodem z

myślę że zapanuję i zdąże.ZAWSZE to jest jakaś szansa....wole to niż się położyć się na ziemi osłonić głowę rękoma i......udawać martwego.... a jaka jest inna alternatywa? ucieczka-czy do modlitwy?

Bieszczadnik Awatar Biały 13
    Na forum od
    02.2010
    Rodem z
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez delux Zobacz posta
    myślę że zapanuję i zdąże.ZAWSZE to jest jakaś szansa....wole to niż się położyć się na ziemi osłonić głowę rękoma i......udawać martwego.... a jaka jest inna alternatywa? ucieczka-czy do modlitwy?

nie pałętać się po lesie, chodzić po wyznaczonych szlakach ?!
    Postawcie na harcerstwo, postawcie na Szczep im. "Zośki"!
    przekaż swój 1% http://60i148.org/

Bieszczadnik
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    Myczków-Bieszczady

A to tablica ostrzegawcza z Markowskiej k/Bereżnicy Wyżnej6650..jpg6649..jpg

Bieszczadnik Awatar meg
    Na forum od
    05.2011
    Rodem z
    Rzeszów, Poland

Cytat Zamieszczone przez pelo Zobacz posta
    A to tablica ostrzegawcza z Markowskiej k/Bereżnicy Wyżnej6650..jpg6649..jpg
    ja zawsze słyszałam że w lasach okolic Baligrodu, Zatwarnicy, Teleśnicy, Wołkowyji jest najwięcej niedźwiedzi, bo w tych miejscowościach położonych między wzgórzami i praktycznie prawie w lesie mało ludzi mieszka

Cytat Zamieszczone przez Biały 13 Zobacz posta
    nie pałętać się po lesie, chodzić po wyznaczonych szlakach ?!
    szlaki też prowadzą lasami

myślę że zapanuję i zdąże.ZAWSZE to jest jakaś szansa....wole to niż się położyć się na ziemi osłonić głowę rękoma i......udawać martwego
    w Yellowstone nie jedną osobę pozycja embrionalna uratowała więc mały gaz pieprzowy z tak dużym zwierzem może być średnio skuteczny niedźwiedzia lepiej nie spotkać i tyle

Na forum od
    02.2012
    Rodem z

:ja wolę czynny opór tak mnie wyszkolili.....a pojemnik z gazem ma być DUŻY......

Na forum od
    02.2010
    Rodem z
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez meg Zobacz posta
    szlaki też prowadzą lasami
    Ze względu na znajomość biesów swoja jak i znajomych, śmiem sądzić że znikoma ilość zwierzaków chodzi po szlakach i jednocześnie widzimy je bądź stanowią zagrożenie dla człowieka. Na tyle lat ile spędziłem w Biesach słyszałem o kilku wydarzeniach, z różnymi zwierzętami.
    A ja uważam się za szczęśliwego/pechowego* człowieka,który nigdy na szlaku nie widział drapieżnika.

W 2011 luty/marzec wychodząc z Koliby PW na Magurę około 50 m. obok widziałem trzy sztuki kopytne ... kilkanaście metrów wyżej zaczęły się ślady wilków które :
    a) znaczyły teren tak intensywnym w zapach moczem, że było czuć na metr/dwa wcześniej
    b) ślady które były w "wężyku" rozdzielały się na boki na kilka , i po około 10 metrach łączyły się i z powrotem wężyk.

Taką obstawę kilku wilków 4/5 miałem do samej magury stuposiańskiej (przewyższenie około 200 metrów), ale żadnego nie widziałem, żaden mnie nie zaatakował. Była zima i zapewne były głodne bo sądzę ze szykowały się na te kopytne które wypłoszyłem przy Kolibie ...

* niepotrzebne skreślić

Na forum od
    02.2010
    Rodem z
    Wawa

znalezione w sieci - przyda się po reakcji turysty który informował TPN o niedźwiedziach ...
    Niedźwiedź jest największym drapieżnikiem żyjącym w Tatrach. Mimo że ataki na ludzi należą do rzadkości i w zdecydowanej większości przypadków wynikają z ich winy, przestrzega się przed utożsamianiem go z przyjaznym misiem. W przypadku spotkania niedźwiedzia na szlaku, należy pamiętać o zachowaniu szczególnej ostrożności.

Oto kilka zasad zachowania wobec niedźwiedzi w Tatrach:1. Jeśli zobaczysz niedźwiedzia przy szlaku, nie wpadaj w panikę. Nie zbliżaj się do niego, lecz również nie rzucaj do ucieczki. Spokojnie odejdź w przeciwnym kierunku.2. Wzmożoną czujność zachowaj w przypadku spotkania młodych niedźwiadków. Zazwyczaj w pobliżu przebywa ich matka, która poczuwszy zagrożenie dla dzieci może być niebezpieczna.3. Nie patrz niedźwiedziowi w oczy.4. W większości przypadków niedźwiedź nie będzie tobą zainteresowany. Jeśli jednak będzie się do ciebie zbliżać, zachowaj spokój. W razie konieczności połóż się na ziemi, podkurcz nogi, osłoń rękami głowę i twarz.5. W żadnym wypadku nie dokarmiaj niedźwiedzi! Nie pozostawiaj na szlaku żadnych resztek jedzenia czy opakowań po nim. To samo tyczy się zawartości samochodu zaparkowanego przed wejściem na szlak.6. Zadbaj o to, by zabierane na szlak pokarmy były szczelnie zapakowane.7. Unikaj przebywania w górach po zmroku samemu. Będąc w grupie, rozmawiajcie głośno, aby niedźwiedź nie został zaskoczony Waszą obecnością. Podsumowując, zrób wszystko, aby zachować spokój i zejść niedźwiedziowi z drogi. Nawet zdenerwowane zwierzę dość szybko się uspokaja, jeśli człowiek zamanifestuje chęć odejścia. Więcej na temat niedźwiedzi w Tatrach w artykule "Niedźwiedź to nie miś" na stronie Tatrzańskiego Parku Narodowego - link.
    a koniec żartobliwy, lecz pouczający filmik:
    http://youtu.be/JJAVe57yH-o

źródło http://tatromaniak.pl/aktualnosci/c/...k-sie-zachowac

Na forum od
    02.2010
    Rodem z
    Wawa

PS: Oglądacie ? waśnie trwa na Fokus TV
    Niedźwiedź władca gór - niedźwiedź brunatny, drapieżnik zagrożony wyginięciem

http://www.fokus.tv/polecany-news/ni...nieciem/104015

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 4 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 4 gości)