Strona 43 z 93 PierwszyPierwszy ... 33 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 53 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 958

Wątek: Niedźwiedzie i wilki

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar meg
    Na forum od
    05.2011
    Rodem z
    Rzeszów, Poland

Domyślnie Odp: Niedźwiedzie i wilki

Cytat Zamieszczone przez vm2301 Zobacz posta
    To żaden argument w dyskusji o łamaniu przepisów.
    może i kiepski argument ale pokazujący że sprawa jest trudna i nie jest tak jednoznaczna jak chociażby śmiecenie na szlakach

Bieszczadnik
    Na forum od
    03.2005
    Rodem z
    Kraków (Prądnik Czerwony, na Nową (C)huć zamieniony...)

Ja nie jestem za tym, by w imię "pokarmu dla niedźwiedzia" nie można było w ogóle-w ogóle borówek zrywać. Natomiast buntuję się przeciw robieniu ze mnie idioty, przeciw hipokryzji i przeciw paranoi.

Po pierwsze - czy w dawniejszych czasach, lat temu 50, 100 i 200, słyszał kto o "zubożaniu bazy pokarmowej niedźwiedzia brunatnego" i akcjach propagandowych obliczonych na powstrzymanie owego zubażania? Nie. I ową "bazę" "zubażano", jak świat świat światem ludzie zbierali runo leśne a miśki jednak przetrwały, fakt, w mniejszej liczbie niż obecnie i - jeśli chodzi o polskie Karpaty - nie wszędzie, gdzie żyją dziś. Ale dziś zyjemy w czasach postępowych, ktoś wymyślił że nie wolno zubażać - no i drobni zubażacze będą ścigani, a ci duzi nie.

Po drugie - ja rozumiem bezrobocie i bezrobotnych, wiem ze w Bieszczadach zbieranie borówek to zajęcie sezonowe, które iluś osobom dostarcza źródła utrzymania (albo dorabiania). Nie mam pretensji do jagodziarzy, wiem że w Biesach o robotę ciężko. Nota bene, wśród zbieraczy sa nie tylko miejscowi, spotkałem kiedyś ekipę z... Gdańska. Jest popyt, to i jest rynek, podaż i pracownicy.

Po trzecie, wk...wia mnie nie traktowanie turystów przez różnej maści ochroniarzy przyrody, z władzami parku na czele. Z jednej strony surowo upomina się turystów, straszy mandatami, wydaje materiały edukacyjne (propagandowe). Z drugiej strony, z różnych względów toleruje się "przemysłowy" zbiór jagód w obszarach chronionych, na skalę nieporównywalnie większą niż ta, za którą są odpowiedzialni turyści. Innymi słowy, turysta jest be, bo może zebrać garść jagód i jest obcy, przyjezdny. Jagodziarz czesze zbieraczką po kilkadziesiąt kobiałek dziennie i jest swój (tak czy inaczej). Tak wygląda w naszym kraju równość wobec prawa. Haszek się przypomina - fragment, w którym sierżant Vaniek mówi o złodziejstwie w ck wojsku: jak zginie jeden mundur, to zajeżdża do jednostki specjalna komisja i bada sprawę z całą surowością, sypiąc karami. Ale jak zginie sto tysięcy par butów, to winnych nie ma i nikt ich nie szuka. Zjawisko - tępić małego, by mógł kraść duży - jest zdaje się ponadczasowe.

Wiecie jaki jest największy dowcip III RP? Artykuł 2 konstytucji: Rzeczpospolita jest demokratycznym państwem prawa.
    Ostatnio edytowane przez misiekjakub ; 13-08-2012 o 15:27
    Pozdrawiam
    mj

Bieszczadnik Awatar meg
    Na forum od
    05.2011
    Rodem z
    Rzeszów, Poland

misiekjakub że cię coś w tym kraju jeszcze dziwi

ja osobiście jestem zwolenniczką kompromisu - żeby w takich miejscach - przyrodniczych enklawach - było miejsce i dla ludzi i dla flory/fauny etc

niestety nie raz spotkałam się - nie chodzi tylko o Bieszczady, że każdy ciągnie w swoją stronę

Bieszczadnik Awatar Biały 13
    Na forum od
    02.2010
    Rodem z
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez misiekjakub Zobacz posta
    ....
    Po trzecie, wk...wia mnie nie traktowanie turystów przez różnej maści ochroniarzy przyrody, z władzami parku na czele. Z jednej strony surowo upomina się turystów, straszy mandatami, wydaje materiały edukacyjne (propagandowe). Z drugiej strony, z różnych względów toleruje się "przemysłowy" zbiór jagód w obszarach chronionych, na skalę nieporównywalnie większą niż ta, za którą są odpowiedzialni turyści. ....
    W sobotę wchodziłem na Caryńską około 9:00 / 10:00 i mijałem pana "mietka" jak schodził z plecakiem starego typu z kilkoma łubiankami w środku, caluśki plecak , śmiesznie wyglądał
    Postawcie na harcerstwo, postawcie na Szczep im. "Zośki"!
    przekaż swój 1% http://60i148.org/

Bieszczadnik Awatar Biały 13
    Na forum od
    02.2010
    Rodem z
    Wawa

czad ten filmik :) :) :)
    Postawcie na harcerstwo, postawcie na Szczep im. "Zośki"!
    przekaż swój 1% http://60i148.org/

Forumowicz Roku 2015
    Debiutant Roku 2013
    Awatar Jimi
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Rzesza

http://vimeo.com/groups/bieszczady/videos/11905909

-widzieliście ten filmik? dla mnie magiczny i jestem pełna podziwu że tak długo udało się nakręcić tego wilka
    "Wędrujemy zarośniętą dzikim zielskiem drogą..." W.P.

Bieszczadnik
    Na forum od
    06.2011

piękny...

Bieszczadnik Awatar Mamcia DwaChmiele
    Na forum od
    04.2011
    Rodem z
    Rzeszów

Niemcy.Pluszowy miś wystraszył grzybiarzy

Kilku grzybiarzy wędrujących po lesie nad Jeziorem Bodeńskim mocno się wystraszyło, widząc niedźwiedzia grizzly. Jeden z nich wezwał policję, informując, że zwierzę stoi pod drzewem i wygląda na oszołomione. Niedźwiedź rzeczywiście był, ale ... pluszowy.
    Policjanci szybko dotarli do wysokiego na 2,3 metra pluszaka. Gdy przenosili go na przylegającą do lasu łąkę, zastali tam grzybiarzy, którzy woleli oddalić się od groźnego niedźwiedzia.
    Pluszowy grizzly naturalnej wielkości trafił na posterunek policji. Nie udało się na razie ustalić, kto "wypuścił" go do lasu.
    Źródło: http://wyborcza.pl/1,91446,12502514,...rzybiarzy.html

diabel-1410
    Guest

A bo to nie byli nasi grzybiarze i stąd cała ta panika

Forumowicz Roku 2015
    Debiutant Roku 2013
    Awatar Jimi
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Rzesza

Mamcia -ten artykuł zwala z nóg a ręce opadają :) pomijam już fakt dzwonienia po pomoc na widok niedźwiedzia który sobie stoi i patrzy (oszołomiony) /no chyba że nienaturalnym jest by w tej okolicy był misiu/, jak i fakt że w Niemczech komuś przyszło na myśl że jest to grizzly
    "Wędrujemy zarośniętą dzikim zielskiem drogą..." W.P.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 6 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 6 gości)