.....właśnie !!! ....fakt prawdziwy z przed wielu lat, ktoś mi opowiadał , że zbierał grzyby w Puszczy Kampinoskiej .Łazi , łazi ..nagle słyszy trzaski , łamanie gałęzi. Zatrwożony czai się i z przerażeniem przeciera oczy....bo widzi SŁONIA !!!!! Słoń w pod warszawskim lesie !!!!!
Wyjaśnienie sprawy było bardzo proste- otóż były to okolice Julinka , gdzie była baza cyrku.
Parę lat temu właśnie w tych okolicach umówiłem się z SB i Wojtkiem "cyferki "/ pozdrawiam w/w wymienionych !!!/ na spacer po puszczy, ale pomerdały mi się godziny...i łaziłem sam z moją lepszą połową . Nagle strwożyły nas przerażliwe ryki !!! Otóż ktoś na wsi trzymał w ogromnych klatkach lwy !!! Gdzieś na forum są nawet fotki owych ''bydlaczków''
ale przecież nie sęk w tym czy ktoś potrafi odróżnić niedźwiedzia szarego od zwyczajnego. sęk w tym jak komuś w ogóle mogło przyjść na myśl, że w Niemczech spotka grizzly.
albo inaczej, wyobraźmy sobie, że grzybiarz zbiera grzybki w bieszczadach, nagle spotyka ot tak zwyczajnie miśka i twierdzi że widział grizzly :D kuriozum:)
Ostatnio edytowane przez Jimi ; 20-09-2012 o 07:30
"Wędrujemy zarośniętą dzikim zielskiem drogą..." W.P.
poprawka: i tu się wsypałam, oczywiście w Bieszczadach, a dokładniej na Jaworcu czy okolicy możemy spotkać zarówno Grizzly jak i Baribalazdjęcie znalezione w sieci, nie znam autora.
Grizzly, Bari, Bruma i Janek.jpg
oglądaliście już filmy Mariusza Nędzyńskiego? Polecam szczególnie ten http://mariusznedzynski.pl/filmy/pod_mamy_okiem , jak i inne z jego strony. Tydzień temu oglądałam te i inne (np. fotopułapki autorstwa też Mariusza) na dużym ekranie w Mucznem. Jestem zachwycona :)
Filmiki oczywiście pochodzą z Bieszczadów.
Ostatnio edytowane przez Jimi ; 23-09-2012 o 13:08
Tę stronę odkryłam już jakiś czas temu. I też jestem zachwycona. :) Zazdroszczę, że miałaś okazję Jimi oglądać jeszcze inne 'dzieła'. : )))))
Fragment ze strony http://polskaprzyroda.pl/newsy,80 z lipca tego roku
"Mariusz Nędzyński – leśnik z zawodu i filmowiec z zamiłowania. Obrazy, których jest świadkiem, gromadzi od lat w swojej rozrastającej się filmotece. Już za kilka dni podzieli się z nami nigdzie niepublikowanym materiałem filmowym pochodzącym z fotopułapek, które ukrywa w sobie tylko znanych, bieszczadzkich ostępach…"
Fotopułapki, szczególnie te nocne były faktycznie rewelacyjne. Niedźwiedzie, wilki a nawet.. rysie! Świetnie było je oglądać nocą przy ognisku na dużym ekranie w ustronnym miejscu w Bieszczadach czyli w Mucznem. Na jednym filmiku było rykowisko, ktoś zażartował że lejenie odpowiadają na te z filmiku![]()
Do Bieszczadów kawałek drogi a one zapewne bieszczadzkie ;
http://esanok.pl/2012/bazanowka-wilk...w-zdjecia.html
Artykuł jak artykuł
zamieściłem gdyż sam słyszałem ostrzeżenia leśników z opisanych terenów
ostrzeżenia do hodowców i właścicieli stadnin , obserwowano wilki...
Aktualnie 3 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 3 gości)