Biały 13. A skąd Twoja pewność, że to nie wilk?
Biały 13. A skąd Twoja pewność, że to nie wilk?
1) Brak informacji o śladach wilków lub jakichkolwiek innych śladów. Np. wokół jest wiele śladów dzięki czemu wiemy ze to było stado/ ślady wskazują ze to był jeden osobnik /
2) Jedynym źródłem jest pan Mietek którego to jałówka zginęła, żadne weterynarz ani nikt kto by potwierdził.
3) Zdjęcie nie potwierdza że to było danie główne, a raczej zabawka ... Wilki nie zabijają dla zabawy tylko aby się nasilić.
PS Lisk : bardzo dobrze że umieściłeś ten artykuł :) nie wszyscy są w stanie znaleźć wszystkiego co publikują o wilkach czy też niedźwiedziach.
Dzisiaj, przed południem TVP2 wyemitowała PRZEPIĘKNY film o niedźwiedziu brunatnym. Były też w tym filmie obecne Bieszczady. Wiem, że piszę o czymś, co już było ale jeśli ktoś będzie miał okazję obejrzeć to bardzo polecam. Tym bardziej, że film zrobiony przez Polaków. : ))
znalazłam jakiś zwiastun:
http://www.stopklatka.pl/film/film.a...media&mi=17199
http://www.tvp.pl/tvp2/wydarzenia/do...w-tvp2/8697470
(nie wiem czy pasuje ten post tu czy do wątku o tv)
Nie zgodzę się z częścią wypowiedzi w punkcie 3. Drapieżniki zabijają nie tylko z głodu. Każdy kto ma kotka wie o tym. Wilki wielokrotnie atakowały całe stada, zabijały i zjadały tylko jedną-dwie sztuki, resztę pozostawiały. Część zwierzaków była tylko pokaleczona. Nie wiadomo czym jest to spowodowane. Nam na szkoleniach dr. Śmietana tłumaczył w ten sposób, że może to być ujście nadmiaru energii, albo trening. Dorosłe osobniki uczą też zabijać młode.
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze albo władzę. Powszechnie znaną tajemnicą jest to, że część hodowców głośno narzeka na wilki, że atakują ich stada, a w cichości ducha modli się o to, aby drapieżniki zaatakowały. Odszkodowania są często wyższe niż wartość zabitego zwierzaka, a i ich skargi kilku z nich jakoś tak dziwnie składa się pokrywają się z przygotowaniami do wyborów.
Ostatnio edytowane przez Sonka ; 08-10-2012 o 11:16
Dzięki za info o powtórce. Oglądałem, film super.
Biały 13. Czytając tą krótką informację jasno wynika, że gdzieś te ślady jednak były. Jeśli chodzi o wilki to raczej wataha a nie stado. Dla zabawy może i nie zabijają, ale można nazwać to, jak kto woli treningiem, nauką itp., ale o tym dokładniej pisała Sonka. Dorosły osobnik potrzebuje kilka kilogramów mięsa dziennie, a na zdjęciu jak na moje subiektywne oko mogło tyle brakować. Pozdrawiam prawie autochton.
Czyli wszystko się wyjaśniło![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki