Cytat Zamieszczone przez Dlugi Zobacz posta
Z drugą częścią wypowiedzi zgadzam się, choć nie do końca. A pierwsza? Myślisz, że szlaki to taki azyl, że (w przesadzie) jak nawet jakiś zwierz Cię goni to wystarczy wskoczyć na najbliższy szlak i jesteś uratowany??? Myślisz, że zwierzęta nie przekraczają/przemieszczają się czasami szlakami? Jeśli tak to jakie szlaki omijają - takie po których codziennie chodzą ludzie (możliwe) - a może również takie po których przejdzie człowiek raz na tydzień, miesiąc?
A czym się różni szlak od drogi leśnej - zwierz patrzy czy kolorkami drzewa wybabrane?
Nie spodobał mi się Twoje przeinaczanie wypowiedzi innych, a ze szlakiem podłożyłeś się przy okazji.
Tylko chciałem zwrócić uwagę, nie jest to zachętą do żadnych pyskówek. W końcu święta idą, obojętnie czy ktoś obchodzi czy nie
Ehhh sprowadzę swoją wypowiedź do poziomu tłumaczenia że 2 + 2 = 4 ....

Odrobina wysiłku i można byłoby domyśleć się że "Szlaki" -> pisząc o szlakach miałem na myśli każde miejsce w parku / poza parkiem w którym nie jest zabronione wejście człowieka.
Tak więc odrzucając wszelkiego typu idiotyczne uwagi -> Pozostaje pytanie o to które szlaki zwierzęta omijają, żadnego szlaku nie omijają ale czując obecność człowieka omijają to miejsce.
Przykład z Tatrzańskiego Parku Narodowego, niedźwiedzica spędziła cały sezon w odległości 15 - 30 metrów od szlaku na Morskie Oko. Nikt jej nie widział, nikogo ta "krwiożercza bestia" nie zaatakowała. Skąd wiemy ze szlajała się non stop przy szlaku gdzie miliard osób chodzi?! Nadajnik gps ....

Jest filmik z foto pułapki kilka stron wcześniej który przedstawia co się dzieje jak niedźwiedź wyczuje, usłyszy, zobaczy człowieka który idzie po "szlaku" ....

Ale jeśli jakiś Ktoś wybiera się do Parku i jego ościennych terenów śmigając na azymut lub szukając zrzutów poroży, wchodząc w młodniki, grzebiąc w gawrach niedźwiedzich etc. -> tak takie osoby muszą mieć zabezpieczenie przed niedźwiedziami!

Tylko dla mnie jest to taki złodziej który wchodzi do mieszkania i dziwi się że w środku jest właściciel który go atakuje!