Doczu

Co do beagle'a w bloku.

Byłabym ostrożna - w doborze tej rasy do tych warunków. Jest to pies mały ale z ogromną pasją. Musisz mu zapewnić bardzo dużo ruchu na powietrzu - codziennie.
W domu zaś różnorodność zajęć. Zresztą każdy pies , który się nudzi - broi.

Zależy to też od hodowli , z której bierzesz psiaka. Twojego temperamentu. Ja jestem wolniejsza, spokojniesza i dla mnie beagle jest ponad moje pojmowanie świata.
Jak się zastanowię to gończak jest najżwawszy z tych co miałam - dog niemiecki, basset hound. No może jeszcze ogar.

Nigdy , ale to nigdy nie kierujcie się modą lub niewinnym spojrzeniem.
Beagle to rasa gończa, myśliwska, z pasją. Więc pies karny usłucha - nawet jak znajdzcie trop. A jeżeli już pójdzie po farbie jakiejś zwierzyny - to może być ciężko.
Dlatego my albo inaczej myśliwi szkolą psy w konkretnym zakresie. Pójdzie za dzikiem , ale "respektuje" sarnę. To znaczy nawet jeśli ta przebiegnie pod nosem , nie poleci za nią.
Poruszanie się z takim psami musi być przemyślane. Bo niestety zdarzają się "ludzie" i "granatniki" . Odbezpieczony - strzela na oślep do "kłusujących wg niego psów".
I nie należy uogólniać, że każdy myśliwy. Po prostu sa tacy - co pierwej strzelaja a potem pytają "kto zacz"?

Pozdrawiam musia