Cytat Zamieszczone przez Zosia samosia
Dla mnie sprawa prosta - wszystko jest ok Weryfikuje sprawe każdego roku
Dla obalenia moich podejrzeń trzeba by zatem sensownie zaproponować: które miejsce po wschodniej stronie Lipowca spełnia kryteria przeze mnie opisane.
Jeśli miałbym nie dojść do miejsca w którym zaznczono sygnaturkę "wdsp" - to wobec tego trzeba by okreslić inne miejsce spełniające mój opis, miejsce gdzieś pomiędzy Lipowcem a potokiem z sygnaturką "wdsp".
Dopóki takie określenie miejsca się nie pojawi, dopóty nierozwiane podejrzenie pozostaje. (Z moich obserwacji wynika, że gdyby wpis "wdsp" na mapie był prawidłowy, to takie miejsce się nie znajdzie. A to by znaczyło że opis nie jest we właściwym miejscu.)
Natomiast dla sytuacji, w której:
Cytat Zamieszczone przez Zosia samosia
więc zgodnie z mapą - przejdziony od ujścia do źródeł
istnieje inna alternatywa tego przejścia. I tę inną alternatywę ja obstawiam. Skutkiem tej alternatywy jest korekta w oznaczeniu lokalizacji progu o 6 m wysokości.

Nie rozumiem też dlaczego osoby tam będące uznały że dolinka z progiem 6 m wysokości uznana zosatała przez obserwatorów w terenie jako główna. Skoro nawet na tutejszych zdjęciach (pierwsze foto Zosi Samosi) widać że druga z rozchodzących się dolinek jest szersza, ma bardziej wyrównane dno - co świadczy że nie jest to bezpośredni odcinek źródliskowy i że znacznie dalej tej sąsiedniej dolince do źródłeł, niz dolince z 6m wdsp - czyli ta druga winna być dłuższa - czyli główna. O wiele bardziej źródliskowy charakter przypomina dolinka z wdsp o wys. 6 m. No i także na zdjęciach zdaje się że kaskadą na pierwszym zdjęciu Zosi Samosi spływa więcej wody, niż przez wdsp o wys. 6 m. A to też świadczy który odcinek jest najpawdopodobniej dłuższy, bo ma większą zlewnię z którego zbiera więcej wody.

(Sorry że używam zwrotu "próg o wys 6 m" ale na obecny moment wątpię czy ten obiekt jest położony na potoku Czartów Młyn).